Current Affairs Quiz 24th July 2018

  • 1. What name has been given to the latest age or the uppermost stage of the Quaternary, also the upper or latest of three subdivisions of the Holocene epoch?
   A.) Meghalayan Age
   B.) Greenlandian Age
   C.) Gelasian Age
   D.) Northgrippian Age

Answer: Option 'A'

Meghalayan Age

  • 2. Which family of nucleic acids is used by cellular organisms to convey genetic information from the DNA to the ribosome?
   A.) Messenger RNA (mRNA)
   B.) Ribosomal RNA (rRNA)
   C.) Transfer RNA (tRNA)
   D.) Messenger DNA (mDNA)

Answer: Option 'A'

Messenger RNA (mRNA)

  • 3. Where was the foundation of the first National Skill Training Institute (NSTI) laid with the aim to meet the rising demands for skilled manpower?
   A.) Uran, Maharashtra
   B.) Barang, Odisha
   C.) Jamdoli, Rajasthan
   D.) Korba, Chhattisgarh

Answer: Option 'B'

Barang, Odisha

  • 4. Where was the foundation of the first National Skill Training Institute (NSTI) laid with the aim to meet the rising demands for skilled manpower?
   A.) Korba, Chhattisgarh
   B.) Jamdoli, Rajasthan
   C.) Barang, Odisha
   D.) Korba, Chhattisgarh

Answer: Option 'C'

Barang, Odisha

  • 5. Which country has replaced USA at the United Nations Human Rights Council, which USA recently quit?
   A.) Iceland
   B.) Japan
   C.) Myanmar
   D.) China

Answer: Option 'A'

Iceland

  • 6. Which country has replaced USA at the United Nations Human Rights Council, which USA recently quit?
   A.) Iceland
   B.) China
   C.) Myanmar
   D.) Japan

Answer: Option 'A'

Iceland

  • 7. Rani Ki Vav, an intricately constructed step well, will feature on the latest 100 rupee notes to be issued by the RBI. In which state is Rani Ki Vav, a UNESCO World Heritage site, located?
   A.) Gujarat
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Rajasthan
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'A'

Gujarat

  • 8. Rani Ki Vav, an intricately constructed step well, will feature on the latest 100 rupee notes to be issued by the RBI. In which state is Rani Ki Vav, a UNESCO World Heritage site, located?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Gujarat
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'B'

Gujarat

  • 9. Where was the foundation of the first National Skill Training Institute (NSTI) laid with the aim to meet the rising demands for skilled manpower?
   A.) Uran, Maharashtra
   B.) Korba, Chhattisgarh
   C.) Barang, Odisha
   D.) Jamdoli, Rajasthan

Answer: Option 'C'

Barang, Odisha

  • 10. Which family of nucleic acids is used by cellular organisms to convey genetic information from the DNA to the ribosome?
   A.) Messenger DNA (mDNA)
   B.) Messenger RNA (mRNA)
   C.) Transfer RNA (tRNA)
   D.) Ribosomal RNA (rRNA)

Answer: Option 'B'

Messenger RNA (mRNA)

  • 11. Which species, also known as the Panda of the sea, is endemic to the Upper Gulf of California and is listed as one of the most endangered cetacean in the world?
   A.) Vaquita (Phoeocna sinus)
   B.) Kemp’s Ridley sea turtle (Lepidochelys kempii)
   C.) Hawksbill Turtle (Eretmochelys imbricate)
   D.) Blue Whale (Balaenopteramusculus)

Answer: Option 'A'

Vaquita (Phoeocna sinus)

  • 12. What is defined as the phenomenon that occurs when increased government involvement in a sector of the market economy substantially affects the remainder of the market, either on the supply or demand side of the market?
   A.) Paradox of Choice
   B.) Free Rider Problem
   C.) Crowding out
   D.) Tragedy of the Commons

Answer: Option 'C'

Crowding out

  • 13. Which species, also known as the Panda of the sea, is endemic to the Upper Gulf of California and is listed as one of the most endangered cetacean in the world?
   A.) Blue Whale (Balaenopteramusculus)
   B.) Hawksbill Turtle (Eretmochelys imbricate)
   C.) Vaquita (Phoeocna sinus)
   D.) Kemp’s Ridley sea turtle (Lepidochelys kempii)

Answer: Option 'C'

Vaquita (Phoeocna sinus)

  • 14. Which movement was started by the students of Henry Louis Vivian Derozio, also known as Derozians, and inspired by the spirit of free thought and revolt?
   A.) Young Bengal Movement
   B.) Visva Bharti Movemnt
   C.) Bengali Renaissance
   D.) Prarthana Samaj

Answer: Option 'A'

Young Bengal Movement

  • 15. What name has been given to the latest age or the uppermost stage of the Quaternary, also the upper or latest of three subdivisions of the Holocene epoch?
   A.) Meghalayan Age
   B.) Northgrippian Age
   C.) Greenlandian Age
   D.) Gelasian Age

Answer: Option 'A'

Meghalayan Age



Current Affairs Quiz 24th July 2018 Download Pdf