Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 4

  • 1. Which Indian city is hosting the Africa-India Joint Field Training Exercise AFINDEX-19 between the Indian Army and 16 African nations?
   A.) Pune
   B.) Bengaluru
   C.) Kolkata
   D.) Chennai

Answer: Option 'A'

Pune

  • 2. Which Indian Coast Guard Ship,became the first-ever ship to visit Sabang,Indonesia to ensure maritime security and safety?
   A.) Samarth
   B.) Vishwast
   C.) Samudra
   D.) Vijit

Answer: Option 'D'

Vijit

  • 3. India Post has released a special stamp cover on which environmental initiative that is aimed to reduce shortage of water in Leh?
   A.) Painted Stork
   B.) Smooth Indian Otter
   C.) Ice Stupas
   D.) Solar Energy

Answer: Option 'C'

Ice Stupas

  • 4. Name the book for which,Raghu Karnad was awarded with Windham-Campbell prize in the UK?
   A.) Good Talk: A Memoir in Conversations by Mira Jacob
   B.) Daisy Jones & The Six by Taylor Jenkins Reid
   C.) Farthest Field: An Indian story of Second World War
   D.) Survival Math: Notes on an All-American Family by Mitchell S. Jackson

Answer: Option 'C'

Farthest Field: An Indian story of Second World War

  • 5. Where did three day 14th CII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships held,which discusses 2 key themes on digital infrastructure and digital skills?
   A.) Kolkata
   B.) Pune
   C.) New Delhi
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'C'

New Delhi

  • 6. Which country has renamed its capital as Nursultan recently?
   A.) Uzbekistan
   B.) Kazakhstan
   C.) Tajikistan
   D.) Kyrgyzstan

Answer: Option 'B'

Kazakhstan

  • 7. Karen Uhlenbeck has become the first woman to win Abel Prize. Abel Prize is regarded as noble prize of which field?
   A.) Physics
   B.) Mathematics
   C.) Chemistry
   D.) Poetry

Answer: Option 'B'

Mathematics

  • 8. Name the top three cities,that share the top spot in the world’s most expensive city for first time in the 30 year long history according to Economist Intelligence Unit(EIU) survey.
   A.) Option i alone
   B.) Option i & ii alone
   C.) Option i,ii & iii
   D.) All the above mentioned Options

Answer: Option 'C'

Option i,ii & iii

  • 9. Who was sworn in as 13th Chief Minister of Goa after the demise of Manohar Parrikar?
   A.) Neiphiu Rio
   B.) N. Biren Singh
   C.) Bhupesh Baghel
   D.) Pramod Sawant

Answer: Option 'D'

Pramod Sawant

  • 10. Name the Indian Athelete and Asian marathon champion,who has qualified for the World Athletics Championships to be held in Doha.
   A.) Aparna Roy
   B.) Gopi Thonakal
   C.) Nisar Ahmed
   D.) Praveen Chitravel

Answer: Option 'B'

Gopi Thonakal

  • 11. Who has been appointed as the country’s first Lokpal or the anti-corruption ombudsman by President Ram Nath Kovind?
   A.) Pinaki Chandra Ghose
   B.) Jagdish Singh Khehar
   C.) H.J.Kania
   D.) Mehr Chand Mahajan

Answer: Option 'A'

Pinaki Chandra Ghose

  • 12. What is the rank of India,according to the United Nation’s World Happiness Report 2019?
   A.) 127
   B.) 140
   C.) 133
   D.) 125

Answer: Option 'B'

140

  • 13. Name the first latin American,who won the 2019 Templeton Prize worth $1.4m for combining science and spirituality in his work.
   A.) King Abdullah II
   B.) Marcelo Gleiser
   C.) Dalai Lama
   D.) Mike Brown

Answer: Option 'B'

Marcelo Gleiser

  • 14. Which city has signed to host T10 league,the shortest form of cricket for five years?
   A.) Beijing
   B.) Melbourne
   C.) Barcelona
   D.) Abu Dhabi

Answer: Option 'D'

Abu Dhabi

  • 15. What was the theme of the International Day for the Elimination of Racial Discrimination 2019?
   A.) Theme – “Promoting tolerance, inclusion, unity and respect for diversity in the context of combatting racial discrimination ”
   B.) Theme – “Mitigating and countering rising nationalist populism and extreme supremacist ideologies ”
   C.) Theme – “Us and Them – From Prejudice to Racism”
   D.) Theme – “Mobilizing Global Capital for Innovation ”

Answer: Option 'B'

Theme – “Mitigating and countering rising nationalist populism and extreme supremacist ideologies ”

  • 16. Name the organization,which had appointed Aamir Khan as its Brand Ambassador?
   A.) PayUMoney
   B.) MobiKwik
   C.) PhonePe
   D.) FreeCharge

Answer: Option 'C'

PhonePe

  • 17. Name the UPI-Based Payments App launched by the Xiaomi in India.
   A.) Trans Pay
   B.) UPI Pay
   C.) Xi Pay
   D.) Mi Pay

Answer: Option 'D'

Mi Pay

  • 18. Who is the MD and CEO of IDBI Bank?
   A.) Rakesh Sharma
   B.) Karnam Sekar
   C.) Suresh Sethi
   D.) Atul Kumar Goel

Answer: Option 'A'

Rakesh Sharma

  • 19. What is the Capital and Currency of Myanmar?
   A.) Capital – Vienna & Currency – Burmese Euro
   B.) Capital – Naypyidaw & Currency –Burmese kyat
   C.) Capital – Brasilia & Currency – Burmese Real
   D.) Capital – Bogota & Currency – Burmese Peso

Answer: Option 'B'

Capital – Naypyidaw & Currency –Burmese kyat

  • 20. When was the Ordnance Factory Board founded?
   A.) 1775
   B.) 1780
   C.) 1785
   D.) 1790

Answer: Option 'A'

1775

  • 21. Where is the Salim Ali Bird Sanctuary located?
   A.) Maharashtra
   B.) Kerala
   C.) Goa
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'C'

Goa

  • 22. What is the Capital and Currency of Indonesia?
   A.) Capital-Jakarta & Currency- Indonesian rupiah
   B.) Capital-Havana & Currency- Indonesian Peso
   C.) Capital-Zagreb & Currency- Indonesian Croatian
   D.) Capital- Prague & Currency- Indonesian Koruna

Answer: Option 'A'

Capital-Jakarta & Currency- Indonesian rupiah

  • 23. Who is the Administrator of NASA (National Aeronautics and Space Administration)?
   A.) Christopher Scolese
   B.) Daniel S. Goldin
   C.) Robert M. Lightfoot, Jr.
   D.) Jim Bridenstine

Answer: Option 'D'

Jim Bridenstine

  • 24. Where did Prime Minister Narendra Modi inaugurate Pandit Deendayal Upadhyaya Institute of Archaeology?
   A.) Mumbai,Maharashtra
   B.) Greater Noida,Uttar Pradesh
   C.) Lucknow,Uttar Pradesh
   D.) Jahanpanah,New Delhi

Answer: Option 'B'

​Greater Noida,Uttar Pradesh

  • 25. Prime Minister Narendra Modi laid foundation stone of which of the following Power Projects,in Khurja, Uttar Pradesh and other at Buxar, Bihar?
   A.) Thermal Power Projects
   B.) Hydro Power Projects
   C.) Nuclear Power Projects
   D.) Renewable Source Of Energy

Answer: Option 'A'

Thermal Power Projects

Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 4 Download Pdf