Current Affairs Quiz 26th July 2018

  • 1. Who has been selected for Sangita Kalanidhi Award 2018 for her contribution to Carnatic music?
   A.) S. Sowmya
   B.) Aruna Sairam
   C.) Sudha Ragunathan
   D.) Nithyasree Mahadevan

Answer: Option 'B'

Aruna Sairam

  • 2. In which of the following country, the 4th BIMSTEC Summit will be held? 
   A.) Indonesia
   B.) Nepal
   C.) Bangladesh
   D.) India

Answer: Option 'B'

Nepal

  • 3. What is defined as the phenomenon that occurs when increased government involvement in a sector of the market economy substantially affects the remainder of the market, either on the supply or demand side of the market?
   A.) Paradox of Choice
   B.) Free Rider Problem
   C.) Crowding out
   D.) Tragedy of the Commons

Answer: Option 'C'

Crowding out

  • 4. Fakhar Zaman, who has become the fastest player to score 1000 ODI runs, is belong to which country?
   A.) Bangladesh
   B.) South Africa
   C.) Pakistan
   D.) Australia

Answer: Option 'C'

Pakistan

  • 5. How many agreements are signed between India and Uganda?
   A.) 6
   B.) 5
   C.) 4
   D.) 3

Answer: Option 'C'

4

  • 6. Which has became the Vice-Chair (Regional head) of the Asia Pacific Region of the World Customs Organisation (WCO) for two years from July 2018 to June 2020?
   A.) India
   B.) Pakistan
   C.) China
   D.) Japan

Answer: Option 'A'

India

  • 7. Shubhankar Sharma has recently become the youngest Indian to make the cut in any Major. He is related to which sports? 
   A.) Chess
   B.) Table Tennis
   C.) Badminton
   D.) Golf

Answer: Option 'D'

Golf

  • 8. On 23rd July 2018, the Lok Sabha passed which bill that aims to reduce delays in resolution of cheque bouncing cases?
   A.) Money Market (Amendment) Bill, 2018
   B.) Banking Instruments (Amendment) Bill, 2018
   C.) Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017
   D.) Market Instruments (Amendment) Bill, 2017

Answer: Option 'C'

Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017

  • 9. Which river originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range and passes through the south-eastern portion of the Thar Desert?
   A.) Banas River
   B.) Ghaggar River
   C.) Luni River
   D.) Sahibi (Sabi) River

Answer: Option 'C'

Luni River

  • 10. NITI Aayog has signed Statement of Intent (SoI) with which pharmaceutical company to collaborate in Aspirational Districts Programme?
   A.) Cipla
   B.) Lupin Foundation
   C.) Dr. Reddy’s Laboratories
   D.) Aurobindo Pharma

Answer: Option 'B'

Lupin Foundation

  • 11. Who has been appointed as Non-executive Chairman on board of Max Financial Services Ltd?
   A.) Ajay Bakshi
   B.) Kushal Pal Singh
   C.) Analjit Singh
   D.) Malvinder Mohan Singh

Answer: Option 'C'

Analjit Singh

  • 12. Which country has recently unveiled the 64-dish MeerKAT radio telescope, slated to be the world's largest and most powerful telescope on its completion in 2030?
   A.) Europe
   B.) Russia
   C.) South Africa
   D.) Europe

Answer: Option 'C'

South Africa

  • 13. Name the football goalkeeper who has become the World's most expensive goalkeeper while transferring clubs from Italy's Roma to England's Liverpool. 
   A.) Hugo Lloris
   B.) Gianluigi Buffon
   C.) Alisson Becker
   D.) David de Gea

Answer: Option 'C'

Alisson Becker

  • 14. On 23rd July 2018, the Lok Sabha passed ____ to grant retrospective recognition to Central/State institutions that are conducting teacher education courses without NCTE approval?
   A.) Teacher Education Enrollment (Amendment) Bill 2018
   B.) National Council for Teacher Education (Amendment) Bill 2018
   C.) National Council for Teacher Education (Amendment) Bill 2017
   D.) Teacher Education Regulations (Amendment) Bill 2017

Answer: Option 'C'

National Council for Teacher Education (Amendment) Bill 2017

  • 15. Rani Ki Vav, an intricately constructed step well, will feature on the latest 100 rupee notes to be issued by the RBI. In which state is Rani Ki Vav, a UNESCO World Heritage site, located?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Gujarat
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'C'

Gujarat

  • 16. Which ministerial committee has been set up by the Odisha government for development of Odia film industry?
   A.) Kirti Patnaik committee
   B.) S B Behera committee
   C.) Prafulla Samal committee
   D.) Ananta Das committee

Answer: Option 'B'

S B Behera committee

  • 17. Sports Minister Rajyavardhan Singh Rathore announced Rs. __________ pension for sportspersons who have won medals in international competitions.
   A.) 18,000
   B.) 12,000
   C.) 15,000
   D.) 20,000

Answer: Option 'D'

Sports Minister Rajyavardhan Singh Rathore announced that the rate of pension for sportspersons who have won medals in international competitions and have retired from active sports has been doubled from April 1. At present, the government gives lifelong pension to 588 players under the scheme of 'Pension to Meritorious Sportspersons. According to the revised rates, Olympic and Para Olympic medallists will get a sum of Rs 20,000 per month each, while gold medallists at World Cups and World Championships in Olympic and Asian Games disciplines will receive Rs 16,000 per month. Silver and bronze medallists at World Cups in Olympic and Asian Games disciplines will receive a sum of Rs 14,000 per month.

  • 18. Which state government has launched e-Pragati Core initiative to provide integrated services to citizens?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Rajasthan
   C.) Karnataka
   D.) Kerala

Answer: Option 'A'

Andhra Pradesh

  • 19. Myanmar has become the 68th signatory to the Framework Agreement of the International Solar Alliance (ISA). In which country is the headquarters of the ISA located?
   A.) France
   B.) India
   C.) Australia
   D.) USA

Answer: Option 'B'

India

  • 20. In which of the following city, the 8th BRICS Health Ministers’ Meeting was held, recently? 
   A.) Moscow
   B.) Pretoria
   C.) Durban
   D.) Geneva

Answer: Option 'C'

Durban

  • 21. Who has been recently appointed the interim Coach of the National Women's Ccricket Team until the BCCI finds a suitable replacement for Tushar Arothe?
   A.) Dinesh Karthik
   B.) Ramesh Powar
   C.) Ajit Agarkar
   D.) Yalaka Venugopal Rao

Answer: Option 'B'

Ramesh Powar

  • 22. World Youth Skills Day is observed on?
   A.) 18th July
   B.) 17th July
   C.) 15th July
   D.) 16th July

Answer: Option 'C'

15th July

  • 23. On July 24, 2018, The Government set up a four-member committee headed by Home Secretary _____ to suggest measures and legal framework to effectively deal with incidents of mob violence?
   A.) Injeti Shrinivas
   B.) Ravi Subramaniam
   C.) Subash Chandra Garg
   D.) Rajiv Gauba

Answer: Option 'D'

Rajiv Gauba

  • 24. Where was the foundation of the first National Skill Training Institute (NSTI) laid with the aim to meet the rising demands for skilled manpower?
   A.) Barang, Odisha
   B.) Uran, Maharashtra
   C.) Jamdoli, Rajasthan
   D.) Korba, Chhattisgarh

Answer: Option 'A'

Barang, Odisha

  • 25. The Ministry of Women and Child Development launched a contest named - " #Childline1098" to mark this day;
   A.) International Children's Day
   B.) World Day for the Prevention of Child Abuse
   C.) World Day against Trafficking in Persons
   D.) World Day Against Child Labour

Answer: Option 'C'

World Day against Trafficking in Persons



Current Affairs Quiz 26th July 2018 Download Pdf