Current Affairs Quiz 28th July 2018

  • 1. Which Bollywood personality has been conferred D Litt (Honoris Causa) by Kazi Nazrul University in West Bengal?
   A.) Kajol
   B.) Rani Mukerji
   C.) Sharmila Tagore
   D.) Aishwarya Rai

Answer: Option 'C'

Sharmila Tagore

  • 2. On the 1st leg of PM Modi's 3-nation visit, India and Rwanda signed how many agreements following delegation-level talks between Prime Minister Narendra Modi and Rwandan President Paul Kagame in Kigali? 
   A.) 6
   B.) 7
   C.) 8
   D.) 9

Answer: Option 'C'

8

  • 3. Swapan Sarkar, who passed away recently, was associated with which field?
   A.) Art
   B.) Sports journalism
   C.) Politics
   D.) Law

Answer: Option 'B'

Sports journalism

  • 4. The first meeting of the India-Bangladesh Joint Committee on Border Haats concluded recently in ____________. 
   A.) Darjeeling
   B.) Guwahati
   C.) Agartala
   D.) Shillong

Answer: Option 'C'

Agartala

  • 5. Which of the following country has recently got its first-ever woman Chief Justice of a high court, Justice Tahira Safdar?
   A.) The UAE
   B.) Bangladesh
   C.) Pakistan
   D.) Sri Lanka

Answer: Option 'C'

Pakistan

  • 6. Which state government has launched smartphone scheme “Sanchar Kranti Yojna” to the people of the state?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Chhattisgarh
   C.) Odisha
   D.) Jharkhand

Answer: Option 'B'

Chhattisgarh

  • 7. Name the Indian track and field athlete, who has won Gold medal at Sotteville Athletics meet in France ?
   A.) Vikas Gowda
   B.) Annu Rani
   C.) ​Neeraj Chopra
   D.) Johannes Vetter

Answer: Option 'C'

Neeraj Chopra

  • 8. Which city hosted the Global Disability Summit 2018?
   A.) London
   B.) New Delhi
   C.) Paris
   D.) Geneva

Answer: Option 'A'

London

  • 9. Name the city in which, the Men’s team event of the World Junior Squash Championships has begun recently. 
   A.) Guwahati
   B.) New Delhi
   C.) Chennai
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'C'

Chennai

  • 10. The Union Government has reduced the minimum annual deposit requirement for accounts under Sukanya Samriddhi Yojana from Rs 1000 to _______________.
   A.) Rs 100
   B.) Rs 750
   C.) Rs 500
   D.) Rs 250

Answer: Option 'D'

Rs 250

  • 11. The Tokyo 2020 Organising Committee officially launched its Olympic mascots '___________' at a ceremony attended by Tokyo Governor Yuriko Koike and Committee’s President Yoshiro Mori. 
   A.) Kureyon
   B.) Miraitowa
   C.) Kastner
   D.) Someity

Answer: Option 'B'

Miraitowa

  • 12. Which Indian city has been ranked 3rd among a list of 15 best cities in the world by Travel + Leisure?
   A.) Ahmedabad
   B.) Jaisalmer 
   C.) Rajasthan
   D.) Udaipur

Answer: Option 'D'

Udaipur

  • 13. A Statement of Intent (SoI) was recently signed between ____________ to collaborate in Aspirational Districts Programme.
   A.) NCERT and Lupin Foundation
   B.) NITI Aayog and Lupin Foundation
   C.) NITI Aayog and CSIR
   D.) CSIR and Lupin Foundation

Answer: Option 'B'

NITI Aayog and Lupin Foundation

  • 14. Who among the following won the German Grand Prix 2018, recently? 
   A.) Nico Hulkenberg
   B.) Lewis Hamilton
   C.) Valtteri Bottas
   D.) Kimi Raikkonen

Answer: Option 'B'

Lewis Hamilton

  • 15. The Union government constituted which high-level committee to check mob lynching?
   A.) Piyush Goyal committee
   B.) Rajnath Singh committee
   C.) Sushil Modi committee
   D.) Rajiv Gauba committee

Answer: Option 'D'

Rajiv Gauba committee

  • 16. The Lok Sabha passed the Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017 that seeks to amend the Negotiable Instruments Act. The Act was passed in which year?
   A.) 1883
   B.) 1882
   C.) 1881
   D.) 1880

Answer: Option 'C'

1881

  • 17. When the Kargil Vijay Diwas is celebrated every year in India?
   A.) July 27
   B.) July 26
   C.) July 24
   D.) July 25

Answer: Option 'B'

July 26

  • 18. Which state’s assembly has passed a unanimous resolution to change the state’s name to Bangla?
   A.) Bihar
   B.) Assam
   C.) Tripura
   D.) West Bengal

Answer: Option 'D'

West Bengal

  • 19. The Department of Telecom in July 2018 approved merger of which two telecom companies?
   A.) Aircel and Telenor
   B.) Tata Tele and Bharti Airtel
   C.) Vodafone India and Idea Cellular
   D.) Reliance Jio and RCom

Answer: Option 'C'

Vodafone India and Idea Cellular

  • 20. Name the Indians who won the 2018 Ramon Magsaysay Award?
   A.) Harish Hande and Kulandei Francis
   B.) Nileema Mishra and Arvind Kejriwal
   C.) Bharat Vatwani and Sonam Wangchuk
   D.) Sanjiv Chaturvedi and Deep Joshi

Answer: Option 'C'

Bharat Vatwani and Sonam Wangchuk

  • 21. Which planet will make its closest approach to Earth in 15 years on July 31, 2018?
   A.) Saturn
   B.) Mars
   C.) Venus
   D.) Mercury

Answer: Option 'B'

Mars

  • 22. India will be holding its first two-plus-two dialogue with which nation in September 2018?
   A.) China
   B.) Russia
   C.) North Korea
   D.) US

Answer: Option 'D'

US

  • 23. Which party of Pakistan is expected to win the Pakistan Elections 2018?
   A.) Pakistan Muslim League-Nawaz
   B.) Pakistan Peoples party
   C.) Pakistan Democratic Party
   D.) Pakistan Tehreek-i-Insaf

Answer: Option 'D'

Pakistan Tehreek-i-Insaf

  • 24. Which among the following element in the human body / organ makes the main basis of working of the MRI (Magnetic resonance imaging)?
   A.) Sodium
   B.) Hydrogen
   C.) Nitrogen
   D.) Calcium

Answer: Option 'B'

Hydrogen



Current Affairs Quiz 28th July 2018 Download Pdf