Current Affairs Quiz 26th September 2018

  • 1. Jasdev Singh who recently passed away is a famous __________.
   A.) Editor
   B.) Commentator
   C.) Narator
   D.) Politician

Answer: Option 'B'

Jasdev Singh, the renowned Hindi commentator, passed away 26th September due to prolonged illness. He was 87 and is survived by a son and daughter.

  • 2. Prime Minister Stefan Lfven was ousted in vote of no confidence. Which country does he belong?
   A.) Sweden
   B.) France
   C.) UK
   D.) Germany

Answer: Option 'A'

Sweden

  • 3. Which country ranked 158th among 195 countries for investment in health care and education: The Lancet?
   A.) India
   B.) Saudi Arabia 
   C.) Pakistan
   D.) Indonesia

Answer: Option 'A'

India

  • 4. Which bank partnered with ICICI Prudential Life for bancassurance?
   A.) HDFC Bank
   B.) IndusInd Bank
   C.) Saraswat Bank
   D.) Yes Bank

Answer: Option 'C'

​Saraswat Bank

  • 5. Which of the following model released by Samsung has three rear cameras?
   A.) Galaxy J7
   B.) Galaxy A9
   C.) Galaxy A7
   D.) Galaxy G9

Answer: Option 'C'

​Galaxy A7

  • 6. When was the Mars Orbiter Mission (MOM) launched?
   A.) November 2015
   B.) November 2016
   C.) November 2014
   D.) November 2013

Answer: Option 'D'

November 2013

  • 7. Which of the following metro recently becomes India's 2nd largest metro rail network?
   A.) Mumbai Metro
   B.) Delhi Metro
   C.) Hyderabad Metro
   D.) Kolkata Metro

Answer: Option 'C'

​Hyderabad Metro

  • 8. Which of the following company won the Innovation Award that is held at Automechanika, Germany?
   A.) Manatec
   B.) iHorse Technologies
   C.) Waysure Technologies
   D.) Zeuxine

Answer: Option 'A'

​Manatec

  • 9. India has lost its tag as Asia's best-performing stock market this year to
   A.) Russia
   B.) Japan
   C.) New Zealand
   D.) Singapore

Answer: Option 'C'

​New Zealand

  • 10. Which country To Become World's First Country To Double Its Tiger Population?
   A.) Nepal 
   B.) Pakistan
   C.) Indonesia
   D.) China

Answer: Option 'A'

​Nepal 

  • 11. Who has topped Barclays Hurun India Rich List 2018?
   A.) L.N.Mittal 
   B.) Mukesh Ambani
   C.) S.P.Hinduja
   D.) Anil Agarwal

Answer: Option 'B'

Mukesh Ambani, chairman of India’s second most valued firm Reliance Industries, has topped the “Barclays Hurun India Rich List 2018”. His total net worths Rs.3,71,000 crore.

  • 12. How many crores Government Recorded On Government e-Marketplace (GeM)?
   A.) 12,000
   B.) 18,000
   C.) 15,000
   D.) 25,000

Answer: Option 'A'

Union Government Recorded On Government e-Marketplace (GeM) for around 12,000 crores.

  • 13. Dr. Harsh Vardhan Inaugurated Air Pollution Control Device ''WAYU'' in ______?
   A.) Chennai 
   B.) New Delhi
   C.) Hyderabad
   D.) Pune

Answer: Option 'B'

​New Delhi

  • 14. Which of the following is a StarTrek inspired medical device by the researchers from the University of Glasgow, UK?
   A.) Retractors
   B.) Calipers
   C.) Multicoder
   D.) Ligasure

Answer: Option 'C'

The researchers from the University of Glasgow, UK developed ‘multicorder’, a device that could help make sophisticated medical diagnostics. The multicorder took inspiration from Star Trek’s famous tricorder device.

Current Affairs Quiz 26th September 2018 Download Pdf