Current Affairs Quiz 27th July 2018

  • 1. Mohammed Ayazuddin Patel has bagged the Senior Fellowship Award for 2016-17 instituted by the Centre for Cultural Resources and Training Centre (CCRT). The CCRT is an autonomous organisation under which union ministry?
   A.) Ministry of Culture
   B.) Ministry of Human Resource Development
   C.) Ministry of Minority Affairs
   D.) Ministry of Home Affairs

Answer: Option 'A'

Ministry of Culture

  • 2. Nearly two dozen Banks and Financial Institutions have signed the inter-creditor agreement (ICA) framework to speed up the resolution of stressed assets which are under the 500-crore rupee bracket. The framework is part of the Project _____________. 
   A.) SWAWLAMB
   B.) SASHAKT
   C.) SABAL
   D.) SAMARTH

Answer: Option 'B'

SASHAKT

  • 3. The museum for all former Prime Ministers of India will be constructed in which city?
   A.) Kolkata
   B.) Gandhinagar
   C.) New Delhi
   D.) Lucknow

Answer: Option 'C'

New Delhi

  • 4. The Lok Sabha passed the bill named ____________________, which has the provision of allowing a court trying an offence related to cheque bouncing, to direct the drawer to pay interim compensation to the complainant. 
   A.) Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017
   B.) Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2014
   C.) Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2015
   D.) None of the given options is true

Answer: Option 'A'

Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017

  • 5. The Reserve Bank of India (RBI) recently announced that it is going to issue new ₹100 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. What will be the color of these new notes?
   A.) English lavender
   B.) French lavender
   C.) lavender
   D.) Lavandin

Answer: Option 'C'

lavender

  • 6. In which of the following state, Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari launched development projects worth over 5400 crore rupees? 
   A.) Odisha
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Maharashtra
   D.) Kerala

Answer: Option 'B'

Madhya Pradesh

  • 7. Which country has been recently elected as the new President of Asian Tug of War Federation?
   A.) India
   B.) Pakistan
   C.) China
   D.) Canada

Answer: Option 'A'

India

  • 8. Which country was elected to take up the seat left vacant at the United Nations Human Rights Council after the United States quit the body?
   A.) Sweden
   B.) Iceland
   C.) Greenland
   D.) Ireland

Answer: Option 'B'

Iceland

  • 9. Which renowned historian authored the book “Gandhi: The Years That Changed The World (1914-1948)”?
   A.) Romila Thapar
   B.) Ramachandra Guha
   C.) M G S Narayanan
   D.) Sanjay Subrahmanyam

Answer: Option 'B'

Ramachandra Guha

  • 10. The government has decided to set up a committee to suggest measures to strengthen National Cadet Corps (NCC) & National Service Scheme (NSS). Who is the head of this committee?
   A.) Anil Swarup
   B.) Kalyan Swarup
   C.) ​Anandh Swarup
   D.) ​Ramana Swarup

Answer: Option 'A'

Anil Swarup