Current Affairs Quiz 27th August 2018

  • 1. How many crores estimate for the project “Special Investment Region” ?
   A.) 2,420 crores 
   B.) 1,550 crores
   C.) 2,800 crores
   D.) 4,500 crores

Answer: Option 'A'

2,420 crores 

  • 2. Who clocked 45.69 seconds to bag India's 1st men's 400m silver medal at Asiad 2018 in 36 years?
   A.) Rajiv Arokia
   B.) Manjit Singh
   C.) Muhammed Anas Yahiya
   D.) Jinson Johnson

Answer: Option 'C'

Indian Sprinter Muhammed Anas Yahiya clocked 45.69 seconds to bag silver medal in the men's 400m event at the Asian Games 2018. With this, he became the first Indian since KK Premachandran in 1982 to finish second in the men's 400m event at the Asian Games.

  • 3. Hima Das became the first Indian sprinter since Manjit Kaur in 2006 to bag silver medal in the women's 400m event at Asian Games. Hima set a new national record by clocking _____ seconds in the final.
   A.) 49.69
   B.) 50.79
   C.) 47.59
   D.) 48.49

Answer: Option 'B'

50.79

  • 4. Who will be honoured with the ‘2018 Asia Game Changer of the Year’ award by global cultural organisation Asia Society?
   A.) Sundar Pichai
   B.) Mukesh Ambani
   C.) Jack Ma
   D.) Indra Nooyi

Answer: Option 'D'

Indra Nooyi

  • 5. In which year was Swachhata Pakhwada scheme launched?
   A.) 2015
   B.) 2017
   C.) 2016
   D.) 2018

Answer: Option 'C'

Swachhata Pakhwada started in April 2016 with the objective of bringing a fortnight of intense focus on the issues and practices of Swachhata by engaging GOI Ministries/Departments in their jurisdictions.

  • 6. Who has resigned from his post as director from Reliance Naval and Engineering Limited (RNAVAL)?
   A.) Bhavesh Prataprai Gandhi
   B.) Anil D.Ambani
   C.) Mukesh Ambani
   D.) Debashis Bir

Answer: Option 'B'

Anil D.Ambani

  • 7. Capital of Sri Lanka is ________.?
   A.) Colombo
   B.) Triana
   C.) Kabul
   D.) Algiers

Answer: Option 'A'

Colombo

  • 8. Who is the Governor of Uttarakhand?
   A.) Krishna Kant Paul
   B.) Rajiv Sharma
   C.) Rani Maurya
   D.) Margaret Alva

Answer: Option 'C'

Rani Maurya

  • 9. Who is appointed as New Defence Research and Development Organisation (DRDO) Chairman?
   A.) G. Satheesh Reddy 
   B.) Suresh kumar
   C.) Naresh yadav
   D.) Dilip Kumar

Answer: Option 'A'

G. Satheesh Reddy 

  • 10. Who is appointed as Assocham Secretary General ?
   A.) U K Varma
   B.) Suresh Raj
   C.) Dinesh Karthick
   D.) Naresh Kumar

Answer: Option 'A'

U K Varma