Current Affairs Quiz 27th September 2018

  • Chicken Fry Biryani

  • 1. _________ is a method of providing feedback to voters using a ballotless voting system.
   A.) Electronic Voting Machines (EVM)
   B.) Voluntary Voting System (VVS)
   C.) Voter verifiable paper audit trail (VVPAT)
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

​Voter verifiable paper audit trail (VVPAT)

  • 2. What is the name of the missile that Indian Air Force (IAF) test fire successfully from a Su-30 aircraft?
   A.) Beyond Visual Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) Astra
   B.) Short Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) Astra
   C.) Long Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) Astra
   D.) Continental Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) Astra

Answer: Option 'A'

Beyond Visual Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) Astra

  • 3. How much has the Department of Telecommunication planned to invest in the National Digital Communications policy 2018 to provide broadband access to all citizens by 2022?
   A.) $1 billion
   B.) $100 billion
   C.) $10 billion
   D.) $1000 billion

Answer: Option 'B'

$100 billion

  • 4. Which country becomes world's first to land rovers MINERVA-II1 on asteroid Ryugu?
   A.) Japan
   B.) China
   C.) Russia
   D.) India

Answer: Option 'A'

Japan

  • 5. In which European country, India will organise 'Gandhi March' on 2 October to celebrate 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi?
   A.) Germany
   B.) Netherlands
   C.) South Africa
   D.) France

Answer: Option 'B'

​Netherlands

  • 6. India's first electric hypercar concept ‘Shul’ was unveiled by __________.
   A.) Nissan Motor India Private Limited
   B.) Tata Motors Limited
   C.) Vazirani Automotive
   D.) Honda Cars India Ltd.

Answer: Option 'C'

​Vazirani Automotive

  • 7. Cabinet recently approved proposal to convert Goods and Services Tax Network (GSTN) into a 100% government-owned company. Currently, the Centre and states together hold ____ per cent stake in GSTN.
   A.) 49%
   B.) 74%
   C.) 85%
   D.) 56%

Answer: Option 'A'

49%

  • 8. Which country's Prime Minister was recently awarded the Champions of the Earth award by United Nation?
   A.) Russia
   B.) China
   C.) India
   D.) Cuba

Answer: Option 'C'

​India

  • 9. How many billions investment are made to create 4 million jobs in the sector by 2022?
   A.) 100 Billions
   B.) 380 Billions 
   C.) 250 Billions
   D.) 450 Billions

Answer: Option 'A'

100 Billions

  • 10. _________ Linking Must For PAN And Filing Income Tax Returns
   A.) Voter ID
   B.) Aadhaar Card
   C.) Driving license
   D.) Ration card

Answer: Option 'B'

​Aadhaar Card