Current Affairs Quiz 28th September 2018

  • 1. How much is the Gujarat groups set to invest on Tamil Nadu's city gas distribution network, pharmaceuticals, food processing and engineering?
   A.) Rs.10,000 crore
   B.) Rs.30,000 crore
   C.) Rs.20,000 crore
   D.) Rs.40,000 crore

Answer: Option 'C'

Gujarat-based industrial groups are set to invest more than Rs.20,000 crore in Tamil Nadu. The investment is mainly in a city gas distribution network, pharmaceuticals, food processing and engineering.

  • 2. What is the position of India out of 162 countries, in this year’s report on Economic Freedom in the World?
   A.) 96
   B.) 92
   C.) 98
   D.) 94

Answer: Option 'A'

As per the 2018 report on Economic Freedom in the World, released by the Centre for Civil Society (CCS) in conjunction with Canada’s Fraser Institute, India stands at 96th rank out of 162 countries in economic freedom. Last year, India’s rank was 98.

  • 3. Globally, which University claimed first position in ‘Times World University rankings 2019’ for the third consecutive year?
   A.) Stanford University
   B.) University of Oxford
   C.) University of Cambridge
   D.) Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Answer: Option 'B'

Globally, Oxford University claimed first position for the third consecutive year, also topping the list for its the research pillar (volume, income and reputation). Cambridge retained the second spot, while Stanford in the US holds steady in third.

  • 4. What is the theme of this year’s World Tourism Day (WTD)?
   A.) Sustainable Tourism – a Tool for Development
   B.) Tourism and Community Development
   C.) Tourism and the Digital Transformation
   D.) Tourism for all – promoting universal accessibility

Answer: Option 'C'

​Tourism and the Digital Transformation
Tourism and the Digital Transformation is the theme of this year’s World Tourism Day (WTD).

  • 5. By Which year ‘USAID-India End TB Alliance’: alliance formed between India, United States to combat tuberculosis?
   A.) 2025 
   B.) 2022
   C.) 2026
   D.) 2021

Answer: Option 'A'

‘USAID-India End TB Alliance’: alliance formed between India, United States to combat tuberculosis in the year 2025.

  • 6. 4-day “Lok Manthan 2018” : national literary and intellectual conference inaugurated by Vice President M Venkaiah Naidu in _______ ?
   A.) Ranchi
   B.) New Delhi
   C.) Bangalore
   D.) Fazirabad

Answer: Option 'A'

Ranchi

  • 7. Who is the president of Central Arecanut and Cocoa Marketing and Processing Cooperative Ltd. (Campco)?
   A.) Varanashi Subraya Bhat
   B.) Sathish Chaudary
   C.) M.Suresh Bhandary
   D.) S.R.Satishchandra

Answer: Option 'D'

S.R.Satishchandra

  • 8. Which country signed with India to enhance Bilateral Cooperation recently?
   A.) Indonesia
   B.) Oman 
   C.) Pakistan
   D.) Afghanistan

Answer: Option 'B'

Oman 

  • 9. Who is the only sportsperson featuring in the Forbes India's maiden List of 22 'Tycoons of Tomorrow'?
   A.) Viswanathan Anand
   B.) Sachin Tendulkar
   C.) PV Sindhu
   D.) Mithali Raj

Answer: Option 'C'

​PV Sindhu

  • 10. Which is the host country for this year's World Tourism Day (WTD)?
   A.) Hungary
   B.) Thailand
   C.) Mexico
   D.) Qatar

Answer: Option 'A'

The official celebrations of this year World Tourism Day (WTD) took place in Budapest, Hungary. In India, the celebrations begun in Goa and are organised by Goa Tourism Development Corporation (GTDC).