Current Affairs Quiz 29th July 2018

  • 1. The 10th BRICS Summit 2018 was held in Johannesburg on July 26-27, 2018. What was the theme of the 10thBRICS Summit 2018?
   A.) BRICS: Working Towards 4th Industrial Revolution
   B.) BRICS in Africa: Collaboration for Inclusive Growth and Shared Prosperity in the 4th Industrial Revolution
   C.) BRICS in Africa: Improvement and Industrial Growth in Africa and Worldwide
   D.) Achieving BRICS goals for 2020

Answer: Option 'B'

BRICS in Africa: Collaboration for Inclusive Growth and Shared Prosperity in the 4th Industrial Revolution

  • 2. During Indian Prime Minister Narendra Modi’s visit to Uganda on 25th and 26th July 2018, how many MoUs were signed between India and Uganda?a
   A.) 3
   B.) 4
   C.) 5
   D.) 6

Answer: Option 'B'

4

  • 3. Sports Minister Rajyavardhan Singh Rathore announced that the rate of pension for sportspersons who have won medals in international competitions and have retired from active sports has been doubled from April 1. According to the revised rates, Olympic and Para Olympic medallists will get a sum of ____________. 
   A.) Rs 20,000 per month each
   B.) Rs 30,000 per month each
   C.) Rs 35,000 per month each
   D.) Rs 30,000 per month each

Answer: Option 'A'

Rs 20,000 per month each

  • 4. Who among the following won the German Grand Prix 2018, recently? 
   A.) Nico Hulkenberg
   B.) Lewis Hamilton
   C.) Valtteri Bottas
   D.) Kimi Raikkonen

Answer: Option 'B'

Lewis Hamilton

  • 5. A Statement of Intent (SoI) was recently signed between ____________ to collaborate in Aspirational Districts Programme.
   A.) NCERT and Lupin Foundation
   B.) NITI Aayog and Lupin Foundation
   C.) CSIR and Lupin Foundation
   D.) NITI Aayog and CSIR

Answer: Option 'B'

NITI Aayog and Lupin Foundation

  • 6. Considering the increasing incidents of mob lynching, the Union Government constituted a High-Level Committee chaired by the _______________________ to deliberate in the matter and make recommendations. 
   A.) Union Home Secretary Rajiv Gauba
   B.) Former Chief Economic Adviser, Arvind Subramanian
   C.) National Security Advisor, Ajit Doval
   D.) NITI Aayog CEO, Amitabh Kant

Answer: Option 'A'

Union Home Secretary Rajiv Gauba

  • 7. Which country most recently joined the International Solar Alliance?
   A.) Myanmar
   B.) China
   C.) Vietnam
   D.) Nepal

Answer: Option 'A'

Myanmar

  • 8. On July 28, 2018, Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma announced a first-of-its-kind legislation, the ______, to not let the employess neglect their loved ones, which would be implemented in Assam from October 02, 2018?
   A.) Assam Employees Pranam Act
   B.) Assam Employees Insurance Act
   C.) Assam Employees Pension Act
   D.) Assam Employees Family Fund Act

Answer: Option 'A'

Assam Employees Pranam Act

  • 9. The Tokyo 2020 Organising Committee officially launched its Paralympic mascot '______________'.
   A.) Miraitowa
   B.) Someity
   C.) Rilakkuma
   D.) Miraitowa

Answer: Option 'B'

Someity

  • 10. On July 28, 2018, Indian Railways organized a programme on Ethics in Public Governance and Launched _____ at National Rail Museum, New Delhi?
   A.) Mission Satyaneethi
   B.) Mission Satyanishtha
   C.) Mission Blue
   D.) Mission Green

Answer: Option 'B'

Mission Satyanishtha

  • 11. Which bank recently inaugurated the first all-woman branch in the state in which it is located?
   A.) Jammu and Kashmir Bank
   B.) Kerala State Co-operative Bank
   C.) Punjab National Bank
   D.) Delhi State Co-operative Bank

Answer: Option 'A'

Jammu and Kashmir Bank

  • 12. IIT-Madras got a new piece of remotely operable technology. What was it?
   A.) A robotic arm
   B.) A computer
   C.) A microscope
   D.) A self-driving car

Answer: Option 'C'

A microscope

  • 13. Bihar was recently in the news for which new technology?
   A.) Miniaturization technology
   B.) Cheapest clean drinking water
   C.) Artificial Intelligence
   D.) Cheap and clean energy

Answer: Option 'B'

Cheapest clean drinking water

  • 14. The Union Cabinet approved the proposal to make district magistrates the approving authority for what?
   A.) Adoptions
   B.) Disaster management
   C.) Land acquisition
   D.) Tax collection

Answer: Option 'A'

Adoptions

  • 15. Whom did the government reappoint as AICTE Chairman?
   A.) R. Subrahmanyam
   B.) Anil D Sahasrabudhe
   C.) V.S. Sapkal
   D.) Rajendra Ratnao

Answer: Option 'B'

Anil D Sahasrabudhe

  • 16. What has the Reserve Bank of India said that it will issue?
   A.) A new Rs.100 banknote
   B.) A new Rs.2,000 banknote
   C.) A new Rs.20 banknote
   D.) A new Rs.50 coin

Answer: Option 'A'

A new Rs.100 banknote

  • 17. Who was the youngest Indian to make the cut at a golf Major championship?
   A.) S.S.P. Chawrasia
   B.) Jeev Milkha Singh
   C.) Shubhankar Sharma
   D.) Anirban Lahiri

Answer: Option 'C'

Shubhankar Sharma

  • 18. IFFCO has launched an e-commerce platform for farmers. What is the platform called?
   A.) iBazaar
   B.) iMandi
   C.) iBecho
   D.) iKisaan

Answer: Option 'B'

iMandi

  • 19. Which Indian shuttler recently came second at Thailand Open 2018?
   A.) PV Sindhu
   B.) Ashwini Ponnappa
   C.) Srikanth Kidambi
   D.) Saina Nehwal

Answer: Option 'A'

PV Sindhu

  • 20. India’s first Skill Training Centre is set to come up in which state?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Telangana
   C.) West Bengal
   D.) Odisha

Answer: Option 'D'

Odisha

  • 21. ISRO has conducted a successful ground test of high thrust version of which rocket?
   A.) Vernon Engine
   B.) Vikas Engine
   C.) Rocketdyne
   D.) Merlin Engine

Answer: Option 'B'

Vikas Engine

  • 22. LIC board has approved the acquisition of up to 51% stake in which bank?
   A.) IDBI Bank
   B.) Union Bank of India
   C.) Dena Bank
   D.) Punjab National Bank

Answer: Option 'A'

IDBI Bank

  • 23. What has Chhattisgarh CM Raman Singh launched?
   A.) Online pension system
   B.) Online banking system
   C.) Online rebate system
   D.) Online ration system

Answer: Option 'A'

Online pension system

  • 24. Which Indian missile was test fired under extreme conditions?
   A.) BrahMos
   B.) Helina
   C.) Prithvi-I
   D.) Pinaka

Answer: Option 'A'

BrahMos

  • 25. Which river originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range and passes through the south-eastern portion of the Thar Desert?
   A.) Luni River
   B.) Sahibi (Sabi) River
   C.) Ghaggar River
   D.) Ghaggar River

Answer: Option 'A'

Luni River

Current Affairs Quiz 29th July 2018 Download Pdf