Current Affairs Quiz 29th August 2018

  • 1. Which of the following government agency of Pakistan provides VIP protocol at Pakistan airports?
   A.) National Anti-profiteering Authority
   B.) Airport Authority of Pakistan
   C.) Federal Investigation Agency
   D.) Authority for Advance Rulings

Answer: Option 'C'

Federal Investigation Agency

  • 2. PV Sindhu won India's first Asian Games silver medal in badminton, after loss to
   A.) Nozomi Okuhara
   B.) Tai Tzu-ying
   C.) Chen Yufei
   D.) Akane Yamaguchi

Answer: Option 'B'

Tai Tzu-ying

  • 3. Government approves commercial flying of remotely piloted aircraft or drones in India from
   A.) December 1
   B.) November 14
   C.) October 2
   D.) September 30

Answer: Option 'A'

December 1

  • 4. Keeko robots in China are used for __________ purpose.
   A.) Medical
   B.) Gaming
   C.) Education
   D.) Space

Answer: Option 'C'

Education

  • 5. Who scored the only goal of the women's hockey semi-final match, which paved the way for India to enter Asiad final for 1st time in 20yrs?
   A.) Vandana Katariya
   B.) Gurjit Kaur
   C.) Rani Rampal
   D.) Sunita Lakra

Answer: Option 'B'

Indian defender Gurjit Kaur scored the only goal of the match.

  • 6. The Indian women's hockey team defeated three-time champions ________ 1-0 in the semi-final to reach their first final at Asian Games since 1998.
   A.) China
   B.) Japan
   C.) Thailand
   D.) Malaysia

Answer: Option 'A'

China

  • 7. Which of the following Former India opener has been appointed as the head coach of Zimbabwe national cricket?
   A.) Sanjay Manjrekar
   B.) Gopal Sharma
   C.) Lalchand Rajput
   D.) Bharat Arun

Answer: Option 'C'

Lalchand Rajput

  • 8. The shipping and railway ministries along with Madhya Pradesh and Maharashtra governments entered into a pact to implement Indore-Manmad rail project worth
   A.) Rs 5,000 crore
   B.) Rs 6,000 crore
   C.) Rs 9,000 crore
   D.) Rs 7,000 crore

Answer: Option 'C'

Rs 9,000 crore

  • 9. What are the participating countries in the 2+2 dialogue in New Delhi?
   A.) India and Pakistan
   B.) India and Russia
   C.) India and US
   D.) India and China

Answer: Option 'C'

India and US

  • 10. SBI changed names and IFSC codes of nearly 1,300 branches across India, post merger with associates. What is the full form of IFSC?
   A.) Indian Financial Service Code
   B.) Indian Financial System Code
   C.) Indian Financial Standard Code
   D.) International Financial Service code

Answer: Option 'B'

Indian Financial System Code

  • 11. Arpinder Singh (25-year-old) bagged India's fourth gold medal in athletics and 10th overall at Asian Games 2018. He won the Asiad 2018 Gold medal in
   A.) 50km Race Walk
   B.) Shot put
   C.) High Jump
   D.) Triple jump

Answer: Option 'D'

Arpinder Singh (25-year-old) won the men's triple jump event to bag India's fourth gold medal in athletics and 10th overall at Asian Games 2018. He jumped 16.77m on his third attempt to bag India's first Asiad triple jump gold since 1970.

  • 12. Who becomes first Indian to win Asian Games gold medal in the women's Heptathlon event?
   A.) Chinta Yadav
   B.) Khushbir Kaur
   C.) Swapna Barman
   D.) Purnima Hembram

Answer: Option 'C'

Swapna Barman

  • 13. What is the project worth for two new projects of Punjab and Tripura?
   A.) 65 crores
   B.) 85 crores
   C.) 70 crores
   D.) 95 crores

Answer: Option 'A'

65 crores

  • 14. How many crores did National Mission for Clean Ganga (NMCG) approved projects for Cleaning the River and its banks?
   A.) 150 crores
   B.) 130 crores 
   C.) 125 crores
   D.) 145 crores

Answer: Option 'A'

150 crores

Current Affairs Quiz 29th August 2018 Download Pdf