Current Affairs Quiz 29th September 2018

  • 1. Indo-Bangla border conference held in _______ ?
   A.) Guwahati
   B.) Aizawl 
   C.) Imphal
   D.) Shillong

Answer: Option 'B'

Indo-Bangla border conference held in Aizawl.

  • 2. Which country signed with India To Enhance Cooperation In MSME Sector?
   A.) Indonesia
   B.) Afghanistan
   C.) Pakistan
   D.) Morocco 

Answer: Option 'D'

Morocco 

  • 3. Indian railways is to launches new __________.
   A.) Hyperloop trains
   B.) 100 more trains
   C.) Smart coaches
   D.) 4 more trains between India and Pakistan

Answer: Option 'C'

​Smart coaches

  • 4. What is the cost the Confederation of Real Estate Developers’ Associations of India (CREDAI) is to invest in the restoration of 10 waterbodies in Chennai, Tamilnadu?
   A.) Rs.25 lakhs
   B.) Rs.100 lakhs
   C.) Rs.50 lakhs
   D.) Rs.5 lakhs

Answer: Option 'C'

The Confederation of Real Estate Developers’ Associations of India (CREDAI), Chennai, has signed a MoU with Greater Chennai Corporation in order to restore 10 waterbodies in the city. This project costs around Rs.50 lakhs. 

  • 5. Which state government will launch the Universal Pension scheme on the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi on October 2?
   A.) Assam
   B.) Uttar Pradesh
   C.) West Bengal
   D.) Bihar

Answer: Option 'A'

Assam

  • 6. An exhibition Titled 'India - Uzbekistan: Dialogue of Cultures' dedicated to the upcoming state visit of Uzbekistan President ________ to India was inaugurated at National Museum.
   A.) Nicos Anastasiades
   B.) Abdelaziz Bouteflika
   C.) Shavkat Mirziyoyev
   D.) Denis Sassou Nguesso

Answer: Option 'C'

​Shavkat Mirziyoyev

  • 7. Customs duty on air-conditioners, household refrigerators and some washing machines has increased to ______% from 10%.
   A.) 22
   B.) 15
   C.) 20
   D.) 18

Answer: Option 'C'

Customs duty on air-conditioners, household refrigerators and some washing machines has doubled to 20% from 10%. Duty on compressors used in air-conditioners and refrigerators has been raised to 10% from 7.5% and that on speakers to 15% from 10%. Duty on imported footwear has been raised to 25% from 20%.

  • 8. To encourage practice of ayurveda, India has recently set up an 'Ayush Information Cell' at its embassy premises in
   A.) Bulgaria
   B.) Romania
   C.) Nepal
   D.) Cuba

Answer: Option 'B'

To encourage practice of ayurveda, India has set up an 'Ayush Information Cell' at its embassy premises in Romania to create awareness about the traditional Indian system of medicine. The cell was digitally inaugurated by Vice President Venkaiah Naidu during his visit to Romania earlier this month.

  • 9. Centre is reportedly planning the amalgamation of Punjab National Bank (PNB), Andhra Bank and
   A.) Oriental Bank of Commerce (OBC)
   B.) Central Bank of India (CBI)
   C.) Bank of Baroda (BoB)
   D.) Bank of India (BOI)

Answer: Option 'A'

Oriental Bank of Commerce (OBC)

  • 10. Indian Government recently increased customs duty on import of _____ items.
   A.) 17
   B.) 15
   C.) 19
   D.) 14

Answer: Option 'C'

Govt increased customs duty on import of 19 items. Diamonds, gold, refrigerators, footwear, bath soaps, air conditioners to be costlier.