Current Affairs Quiz 30th August 2018

  • 1. Keeko robots in China are used for __________ purpose.
   A.) Medical
   B.) Gaming
   C.) Space
   D.) Education

Answer: Option 'D'

Education

  • 2. The Indian women's hockey team defeated three-time champions ________ 1-0 in the semi-final to reach their first final at Asian Games since 1998.
   A.) China
   B.) Japan
   C.) Thailand
   D.) Malaysia

Answer: Option 'A'

China

  • 3. Which of the following Former India opener has been appointed as the head coach of Zimbabwe national cricket?
   A.) Sanjay Manjrekar
   B.) Lalchand Rajput
   C.) Gopal Sharma
   D.) Bharat Arun

Answer: Option 'B'

Lalchand Rajput

  • 4. What percent did the Cabinet approve for the project outlay to set up the India Post Payments Bank?
   A.) 75.6%
   B.) 78.2%
   C.) 79.3%
   D.) 77%

Answer: Option 'C'

79.3%

  • 5. SBI changed names and IFSC codes of nearly 1,300 branches across India, post merger with associates. What is the full form of IFSC?
   A.) Indian Financial Service Code
   B.) Indian Financial System Code
   C.) Indian Financial Standard Code
   D.) International Financial Service code

Answer: Option 'B'

Indian Financial System Code

  • 6. Which of the following has become the wettest place in India this year?
   A.) Chinnakallar
   B.) Cherrapunji
   C.) Agumbe
   D.) Mahabaleshwar

Answer: Option 'D'

Mahabaleshwar

  • 7. Arpinder Singh (25-year-old) bagged India's fourth gold medal in athletics and 10th overall at Asian Games 2018. He won the Asiad 2018 Gold medal in
   A.) 50km Race Walk
   B.) High Jump
   C.) Shot put
   D.) Triple jump

Answer: Option 'D'

Triple jump

  • 8. How many member states are there in Shanghai Cooperation Organisation?
   A.) 6
   B.) 8
   C.) 7
   D.) 9

Answer: Option 'B'

8

  • 9. Who becomes first Indian to win Asian Games gold medal in the women's Heptathlon event?
   A.) Chinta Yadav
   B.) Swapna Barman
   C.) Purnima Hembram
   D.) Khushbir Kaur

Answer: Option 'B'

Swapna Barman

  • 10. How much did the Cabinet approve to set up more disaster warning systems in Indian coasts?
   A.) Rs.1,543crore
   B.) Rs.1,256 crore
   C.) Rs.1,623 crore
   D.) Rs.1,500 crore

Answer: Option 'C'

Rs.1,623 crore