Current Affairs Quiz 30th September 2018

  • 1. Odisha Chief minister Naveen Patnaik recently inaugurated ‘Odisha Bhawan’ - the fifth official guest house of the State Government outside Odisha in
   A.) Chennai
   B.) Kolkata
   C.) Mumbai
   D.) New Delhi

Answer: Option 'A'

​Chennai

  • 2. Who is the governor of Reserve bank of India?
   A.) Urjit Patel
   B.) Raghuram Rajan 
   C.) Osborne Smith
   D.) Manmohan Singh

Answer: Option 'A'

Urjit Patel

  • 3. Which state join hands with Telecom giant Bharti Enterprises?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Tamil Nadu
   C.) Kerala
   D.) Bihar

Answer: Option 'A'

Andhra Pradesh

  • 4. How many millions Asian Development Bank (ADB) approved for Tamil Nadu water supply, sewerage, drainage infrastructure project?
   A.) 450 millions
   B.) 500 millions 
   C.) 560 millions
   D.) 380 millions

Answer: Option 'B'

​500 millions 

  • 5. On October 2, Vice-president Venkaiah Naidu will inaugurate the World’s largest dome in
   A.) Hyderabad
   B.) Varanasi
   C.) Bhubaneswar
   D.) Pune

Answer: Option 'D'

Pune

  • 6. In which state did four more metro stations is to be launched by L&T Metro Rail?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Kerala
   C.) Karnataka
   D.) Telangana

Answer: Option 'D'

Telangana

  • 7. Who is the leader of Britain’s main Opposition Labour Party?
   A.) Jeremy Corbyn
   B.) Thomas Cage
   C.) Theresa May
   D.) Tony Blair

Answer: Option 'A'

Jeremy Corbyn

  • 8. Finance Minister Arun Jaitley launched hassle-free online loans for MSMEs valuing up to ________.
   A.) 8 million
   B.) 5 million
   C.) 3 million
   D.) 10 million

Answer: Option 'D'

10 million

  • 9. Who has been honoured with 'Icons of Indian Cinema' Award at the ninth edition of Jagran Film Festival?
   A.) Naseeruddin Shah
   B.) Pankaj Kapoor
   C.) Shabana Azmi
   D.) Benjamin Gilani

Answer: Option 'B'

Pankaj Kapoor honoured with 'Icons of Indian Cinema' Award at the Closing Ceremony of 9th Jagran Film Festival in Mumbai. He is a three-time National Award winner.

  • 10. Which country signed A Five-Year Sustainable Development Framework with United Nations?
   A.) India
   B.) Saudi Arabia
   C.) Indonesia
   D.) Pakistan

Answer: Option 'A'

India