Computer Questions for YES Bank Officers 2018

  • 1. Operating system is a(n) _____. 
   A.) Application software 
   B.) System software 
   C.) Programmable software 
   D.) All of these 

Answer: Option 'B'

Operating System is a System Software.

  • 2. Which among the following is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and application software to work together?
   A.) Word processing software 
   B.) Utility software 
   C.) Media software 
   D.) Integrity tools 

Answer: Option 'B'

Utility software is system software designed to help analyse, configure, optimize or maintain a computer.

  • 3. What is the full form of DTP in Computers? 
   A.) Desktop Product 
   B.) Dynamic Technology Product 
   C.) Desktop Publishing 
   D.) Desktop Phishing 

Answer: Option ''

Desktop publishing (abbreviated DTP) is the creation of documents using page layout skills on a personal computer.

  • 4. Which of the following is an example of application software? 
   A.) Linux
   B.) Mac OSX
   C.) MS Word 2007
   D.) Microsoft Windows 

Answer: Option 'C'

MS Word 2007 is application software.

  • 5. Mozilla Firefox is a :
   A.) Spreadsheet 
   B.) Word processing software 
   C.) Web browser 
   D.) Programming Language 

Answer: Option 'C'

Web browser 

  • 6. __________ is a Windows utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused to disk space to optimise operations.
   A.) Backup
   B.) Disk cleanup 
   C.) Disk defragmenter 
   D.) Restore

Answer: Option 'C'

Disk Defragmenter is a Windows utility program that located and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused to disk space to optimise operations.

  • 7. Which command is used to set a name to a disk in DOS?  
   A.) VOLUME
   B.) VOL
   C.) LABEL
   D.) DISKLABEL

Answer: Option 'C'

Label (command) in computing, label is a command included with some operating systems (e.g., DOS, OS/2 and Microsoft Windows). It is used to create, change, or delete a volume label on a logical drive, such as a hard disk partition or a floppy disk.

  • 8. Which of the following operating does not implement multitasking truly?
   A.) Windows 98
   B.) Windows NT
   C.) Windows XP
   D.) MS DOS

Answer: Option 'D'

MS DOS is not multitasking truly.

  • 9. Inheritance is the ability of an object to pass on its characteristics to its ____________.
   A.) sub classes
   B.) off-spring
   C.) super classes
   D.) parents

Answer: Option 'A'

A superclass passes its characteristics to it's subclass in concept of inheritance in programming languages. 

  • 10. Deleted data remains on a disk until _________.
   A.) the data is overwritten
   B.) the recycle bin is emptied
   C.) a file compression utility is used
   D.) the disk is scanned

Answer: Option 'B'

Deleted data remains on a disk until the recycle bin is emptied.

  • 11. The most widely used type of database management system is the:
   A.) Flat database
   B.) Network database
   C.) Relational database
   D.) Hierarchical database

Answer: Option 'C'

A relational database management system (RDBMS) is a database management system (DBMS) that is based on the relational model as invented by E. F. Codd. Relational databases have often replaced legacy hierarchical databases and network databases because they are easier to understand and use.

  • 12. What is the meaning of .EXE?
   A.) Command File 
   B.) Express File 
   C.) Executable Files 
   D.) System File 

Answer: Option 'C'

EXE is extension for executable files

  • 13. _________ is a self-contained step-by-step set of operations to be performed.
   A.) Algorithm
   B.) Application software
   C.) Network topology
   D.) System Software

Answer: Option 'A'

An algorithm is a self-contained step-by-step set of operations to be performed. Algorithms perform calculation, data processing, and/or automated reasoning tasks.

  • 14. __________  ports connect special types of music instruments to sound cards.
   A.) MIDI
   B.) CPU
   C.) BUS
   D.) OCR

Answer: Option 'A'

MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

  • 15. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information?
   A.) Cloud Storage
   B.) Hard disk
   C.) Permanent disk
   D.) Optical disk

Answer: Option 'B'

A hard disk drive (HDD), hard disk, hard drive or fixed disk is a data storage device used for storing and retrieving digital information using one or more rigid rapidly rotating disks (platters) coated with magnetic material. 

  • 16. Which one of the following(s) is/are/ real time operating system? 
   A.) VxWorks
   B.) Windows CE
   C.) RTLinux
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

VxWorks, Windows CE, RTLinux are real time OS.

  • 17. CUI stands for :
   A.) Character Using Interface 
   B.) Character Unique Interchange 
   C.) Chrome User Interface 
   D.) Character User Interface 

Answer: Option 'D'

CUI stands for Character User Interface

  • 18. Which among the following is the reboot where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine?
   A.) Toggle
   B.) Cold booting
   C.) Warm booting
   D.) Logging off

Answer: Option 'B'

Reboots can be either cold (alternatively known as hard) where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine, or warm (alternatively known as soft) where the system restarts without the need to interrupt the power.

  • 19. What is/are different view(s) to display a table in MS Access?
   A.) Pivot Table & Pivot Chart View
   B.) Design View
   C.) Datasheet View
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All are views to display a table in MS Access.

  • 20. The term ____________ refers to data storage systems that make it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data.
   A.) retrieval technology
   B.) input technology
   C.) output technology
   D.) storage technology

Answer: Option 'D'

Storage technology makes it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data.

  • 21. To ‘maximize’ a window means to: 
   A.) Fill it to capacity 
   B.) Expand it to fit the desktop 
   C.) Put only like files inside 
   D.) Drag it to the Recycle Bin 

Answer: Option 'B'

‘maximize’ a window means expanding it to fit the desktop.

  • 22. Which is not an item of hardware?
   A.) An MP3 file
   B.) A keyboard
   C.) A disk drive
   D.) A monitor

Answer: Option 'A'

MP3 file format of music/sound type files. It is not hardware.

  • 23. Which of the following terms is related to Internet connectivity? 
   A.) IP
   B.) TCP
   C.) Gopher
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

IP, TCP and Gopher all are protocols governing the internet. IP-Internet Protocol, TCP- Transmission Control Protocol

  • 24. Which of the following memory chip is faster?
   A.) There is no certainty
   B.) DRAM
   C.) SRAM
   D.) DRAM is faster for larger chips

Answer: Option 'C'

SRAM is typically faster than DRAM since it doesn't have refresh cycles

  • 25. Which among the following provides a means of capturing an image (drawing or photo) so that it can be stored on a computer?
   A.) Modem
   B.) Software
   C.) Keyboard
   D.) Scanner

Answer: Option 'D'

Scanner can be used to capture an image (drawing or photo) so that it can be stored on a computer.

Computer Questions for YES Bank Officers 2018 Download Pdf