Computer Quiz For Bank Exam 2019 For SBI/IBPS Exam

  • 1. The uniform resource locator (URL) is case sensitive in the ____. 
   A.) Protocol
   B.) Authority
   C.) Directory
   D.) Type

Answer: Option 'C'

​Directory

  • 2. Which of the following term is associated with a fixed-length contiguous block of virtual memory?
   A.) A page
   B.) Memory page
   C.) Virtual page
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 3. Which among the following are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or a larger mechanical or electrical system.
   A.) Servers
   B.) Embedded computers
   C.) Robotic computers
   D.) Mainframes

Answer: Option 'B'

​Embedded computers

  • 4. Which of the following option is most suitable: Most devices use ______________, which are assigned by the network when they connect.
   A.) Dynamic IP addresses
   B.) Virtual IP addresses
   C.) HTTP
   D.) POP3

Answer: Option 'A'

Dynamic IP addresses

  • 5. Android is a mobile operating system. Which of the following statement is not true regarding android?
   A.) It is developed by Microsoft.
   B.) It is based on the Linux kernel and designed primarily for touchscreen mobile devices.
   C.) Its latest version is called Marshmallow.
   D.) The source code for Android is open-source.

Answer: Option 'A'

​It is developed by Microsoft.

  • 6. The fourth generation computers use which technology for both CPU and memory that allows millions of transistors on a single chip?
   A.) Vacuum Tubes
   B.) VLSI Technology
   C.) Cloud Computing
   D.) Generic Algorithm

Answer: Option 'B'

​VLSI Technology

  • 7. A set of rules for transferring data over a network is called? 
   A.) Protocol
   B.) Program code
   C.) Rules
   D.) Flowchart

Answer: Option 'A'

​Protocol

  • 8. What is the short cut key combination to open Windows Task Manager?
   A.) ALT+TAB
   B.) SHIFT+F10
   C.) CTRL+ESC
   D.) CTRL+SHIFT+ESC

Answer: Option 'D'

CTRL+SHIFT+ESC

  • 9. How routers communicate with each other, disseminating information that enables them to select routes between any two nodes on a computer network? 
   A.) By I/O devices
   B.) By internet protocols
   C.) By managing memory
   D.) By routing protocols

Answer: Option 'D'

By routing protocols

  • 10. Which of the following statement is not true about UBUNTU operating system?
   A.) Development of Ubuntu is led by UK-based Canonical Ltd
   B.) It is based on Linux
   C.) It is an open source operating system
   D.) It does not run on mobile phones

Answer: Option 'D'

It does not run on mobile phones

  • 11. What is Remote Desktop Connection? 
   A.) It was known as Terminal Services in Windows Server 2008 and earlier, it is one of the components of Microsoft Windows.
   B.) a technology that allows you to carry your computer in remote areas.
   C.) a technology that allows you to sit at the client computer and connect to the host remote computer in a different location
   D.) both (a) and (c)

Answer: Option 'D'

both (a) and (c)

  • 12. Which statement is most aptly related to offline data storage? 
   A.) Offline data is the data which we can access only on internet.
   B.) Offline data cannot be accessed from a computer or terminal until it is mounted in the drive.
   C.) Offline data storage is replica of cloud computing
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

​Offline data cannot be accessed from a computer or terminal until it is mounted in the drive.

  • 13. In the context of relational databases, which key is a field (or collection of fields) in one table that uniquely identifies a row of another table?
   A.) Primary Key
   B.) Foreign Key
   C.) Candidate Key
   D.) Unique Key

Answer: Option 'B'

​Foreign Key

  • 14. A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/ an _________. 
   A.) interpreter
   B.) simulator
   C.) compiler
   D.) numbers

Answer: Option 'C'

​compiler

  • 15. What is E-Commerce?
   A.) It is the application of information and communication technology for delivering government services
   B.) It is the availability of study material related to commerce and economics
   C.) It is the buying and selling of goods and services, or the transmitting of funds or data, over an electronic network
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

It is the buying and selling of goods and services, or the transmitting of funds or data, over an electronic network

  • 16. The point at which the flow of text in a document moves to the top of a new page– 
   A.) Page insert
   B.) Page break
   C.) Page format
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

Page break

  • 17. In an Excel table, what uses a single formula that adjusts for each row?
   A.) Calculated column
   B.) Formula bar
   C.) New column
   D.) Array

Answer: Option 'A'

​Calculated column

  • 18. MIME is stands for? 
   A.) Multiprogramming Internet Mail Extension
   B.) Multicasting Internet Mail Extension
   C.) Multiple Internet Mail Extension
   D.) Multipurpose Internet Mail Extension

Answer: Option 'D'

Multipurpose Internet Mail Extension

  • 19. In PowerPoint, what is the function of Alt+N in navigating the ribbon with only the keyboard?
   A.) Open the Transitions tab
   B.) Open the Home tab
   C.) Open the Insert tab
   D.) Open the Review tab

Answer: Option 'C'

​Open the Insert tab

  • 20. What is a relational database that is designed for query and analysis rather than for transaction processing?
   A.) Data Warehouse
   B.) PLSQL
   C.) Oracle
   D.) Data Mining

Answer: Option 'A'

Data Warehouse

  • 21. Which of the following operating system is better for implementing client-server network?
   A.) Windows 95 
   B.) Windows 98
   C.) Windows 2000 
   D.) Microsoft 8.1

Answer: Option 'C'

Windows 2000 is an operating system designed by Microsoft to run application programs, store files, support networking and provide other features like multimedia and entertainment.The versions of Windows 2000 include Professional, Server, Advanced Server and Datacenter Server.

  • 22. Name the type of memory which clears everything when the power of a computer gets witched off.   
   A.) Volatile 
   B.) Non-volatile 
   C.) ROM
   D.) Flash memory 

Answer: Option 'A'

Volatile memory is a type of memory that clears everything when the power of a computer gets switched off, whereas nonvolatile memory retains the data even when the power gets switched off. Moreover, ROM and flash memory also retain the data in case the power gets switched off. 

  • 23. To select a column the easiest method is to
   A.) double click any cell in the column
   B.) drag from the top cell in the column to the last cell in the column
   C.) click the column heading
   D.) click the row heading

Answer: Option 'C'

​click the column heading

  • 24. Which software allows a user to perform calculations on row and columns of data?
   A.) An electronic spreadsheet
   B.) A Workbook
   C.) An Analyzer
   D.) A calculator

Answer: Option 'A'

A spreadsheet is primarily designed to provide a digital form of the paper-based worksheet. There are numerous rows and columns for storage and  available support for mathematical formulas and calculations, data sorting and analysis Integration and visualization of data in the form of graph and charts. Example: Microsoft Excel and Lotus.

  • 25. In which version of DOS, CHKDSK command has been changed to SCANDISK?
   A.) 5.0
   B.) 5.2
   C.) 6.0
   D.) 6.2

Answer: Option 'D'

6.2

Computer Quiz For Bank Exam 2019 For SBI/IBPS Exam Download Pdf