Static GK for Upcoming Exams Quiz Set - 4

  • 1. Identify the wrong option.
   A.) Barkatullah Khan Stadium, Jodhpur
   B.) Moin-ul-Haq Stadium, Bhopal
   C.) Brabourne Stadium, Mumbai
   D.) Feroz Shah Kotla, New Delhi

Answer: Option 'B'

Moin-ul-Haq Stadium, Bhopal

  • 2. What is the currency of Indonesia?
   A.) Dollar
   B.) Rupiah
   C.) Dinar
   D.) Krone

Answer: Option 'B'

Rupiah

  • 3. Manama is the capital of_________
   A.) Kosovo
   B.) Honduras
   C.) Bahrain
   D.) Albania

Answer: Option 'C'

Bahrain

  • 4. The Pamban Island is located in which Indian state?
   A.) Maharashtra
   B.) Tamil Nadu
   C.) Goa
   D.) Assam

Answer: Option 'B'

Tamil Nadu
Pamban Island, also known as Rameswaram Island, is an island located between peninsular India and Sri Lanka. The island is a part of India and forms the Rameswaram taluk of the Ramanathapuram district of the state of Tamil Nadu

  • 5. When is the International Day for the Eradication of Poverty observed?
   A.) October 17
   B.) October 18
   C.) October 19
   D.) October 20

Answer: Option 'A'

October 17

  • 6. The Indira Priyadarshini Stadium is situated in which state?
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Chhattisgarh
   D.) Odisha

Answer: Option 'B'

Andhra Pradesh
The Indira Priyadarshini Stadium, Vishakhapatnam, Andhra Pradesh is one of the well known Cricket Stadiums in India.

  • 7. World Refugee Day is observed on__________
   A.) June 20
   B.) September 11
   C.) December 17
   D.) August 5

Answer: Option 'A'

World Refugee Day, international observance observed June 20 each year, is dedicated to raising awareness of the situation of refugees throughout the world.

  • 8. The headquarter of United Nations Human Settlements Programme is located at___________
   A.) Vienna, Austria
   B.) Geneva, Switzerland
   C.) Nairobi, Kenya
   D.) Paris, France

Answer: Option 'C'

Nairobi, Kenya

  • 9. The World Wide Fund for Nature (WWF) is situated in which country?
   A.) Washington D.C, United States
   B.) Gland, Switzerland
   C.) London, United Kingdom
   D.) Paris, France

Answer: Option 'B'

Gland, Switzerland

  • 10. The Nagarhole National Park is located in which state?
   A.) Karnataka
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Odisha
   D.) Bihar

Answer: Option 'A'

Karnataka

  • 11. The Orang National Park is located in which state?
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Arunachal Pradesh
   C.) Assam
   D.) Maharashtra

Answer: Option 'C'

The Orang National Park also known as Rajiv Gandhi Orang National Park which is located on the north bank of the Brahmaputra River in the Darrang and Sonitpur districts of Assam, India, covers an area of 78.81 square kilometres.

  • 12. Rani ki vav is an important historical monument located in the state of_____
   A.) Rajasthan
   B.) Gujarat
   C.) Mumbai
   D.) Maharashtra

Answer: Option 'B'

Gujarat

  • 13. Shipki Pass is situated in which state?
   A.) Uttarakhand
   B.) Himachal Pradesh
   C.) Sikkim
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

The Shipki pass or Shipki La Pass is a mountain pass and boundary check post on the border between India and China. The Sutlej River moves into India from Tibet via this pass. The pass is situated in Kinnaur district of Himachal Pradesh in India and Autonomous Region of Tibet in PRC (People’s Republic of China). 

  • 14. The Arid Forest Research Institute is in which state?
   A.) Maharashtra
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Rajasthan
   D.) West Bengal

Answer: Option 'C'

Rajasthan

  • 15. The city of Murshidabad is located on the eastern bank of the Bhagirathi, a distributary of the Ganges River. The city is located in which state?
   A.) West Bengal
   B.) Bihar
   C.) Gujarat
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'A'

West Bengal
Murshidabad is a town in Murshidabad district of West Bengal 

  • 16. Which among the following days is observed on September 27 annually?
   A.) World Tourism Day
   B.) World Food Day
   C.) World Habitat Day
   D.) World Population Day

Answer: Option 'A'

World Tourism Day

  • 17. Equitas Small Finance Bank was founded in which year?
   A.) 2000
   B.) 2007
   C.) 2010
   D.) 2009

Answer: Option 'B'

2007
Equitas Small Finance Bank is a small finance bank founded in 2007 by Equitas as a microfinance lender, with headquarters in Chennai.

  • 18. The Balpakram National Park is located in________
   A.) Sikkim
   B.) Meghalaya
   C.) Tamil Nadu
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'B'

Meghalaya

  • 19. Birsa Munda International Airport is also known as______________
   A.) Ranchi Airport
   B.) Jaipur Airport
   C.) Agra Airport
   D.) Patna Airportr

Answer: Option 'A'

Ranchi Airport

  • 20. Cheraw dance is an important folk dance of which North-Eastern state?
   A.) Tripura
   B.) Mizoram
   C.) Nagaland
   D.) Sikkim

Answer: Option 'B'

Mizoram
Cheraw dance is a ritual dance performed in Mizoram, India, consisting of four people holding two crossed pairs of bamboo staves. 

  • 21. Kumbhalgarh Fort is located in which state?
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Rajasthan
   C.) Uttar Pradesh
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Rajasthan

  • 22. What is the capital of The Bahamas?
   A.) Nassau
   B.) Belmopan
   C.) Bissau
   D.) Yerevan

Answer: Option 'A'

Nassau
Bahamian dollar (BSD)

  • 23. Kannauj is a city in Uttar Pradesh. It is situated along the banks of the river__________
   A.) Yamuna
   B.) Rapti
   C.) Ganges
   D.) Gomti

Answer: Option 'C'

Kannauj district is an administrative district of Uttar Pradesh state in northern India, along the river Ganges. 

  • 24. Which among the given power plants is not located in the state of Madhya Pradesh?
   A.) Sanjay Gandhi Thermal Power Station
   B.) Korba Super Thermal Power Plant
   C.) Vindhyachal Super Thermal Power Station
   D.) Amarkantak Thermal Power Station

Answer: Option 'B'

Korba Super Thermal Power Plant

  • 25. What is the currency of Netherlands?
   A.) Euro
   B.) Dinar
   C.) Franc
   D.) Pound

Answer: Option 'A'

Euro

Static GK Quiz Set - 4 Download Pdf