Static GK for Upcoming Exams Quiz Set - 5

  • 1. When is the World Refugee Day observed?
   A.) March 15
   B.) August 18
   C.) June 20
   D.) May 17

Answer: Option 'C'

June 20

  • 2. Identify which is wrong.
   A.) Djibouti – Dili
   B.) Cambodia – Phnom Penh
   C.) Botswana – Gaborone
   D.) Ghana – Accra

Answer: Option 'A'

Djibouti – Dili

  • 3. The Prince of Wales Zoological Gardens is in which Indian city?
   A.) Jaipur
   B.) Lucknow
   C.) Hyderabad
   D.) Hyderabad

Answer: Option 'B'

Lucknow

  • 4. Baku is the capital of which country?
   A.) Namibia
   B.) Azerbaijan
   C.) Central African Republic
   D.) Azerbaijan

Answer: Option 'B'

Currency – Azerbaijani manat

  • 5. Nanded, a city in Maharashtra is situated along the banks of the river________
   A.) Indravati
   B.) Krishna
   C.) Godavari
   D.) Savitri

Answer: Option 'C'

Godavari

  • 6. The International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition is observed on ________
   A.) August 23
   B.) December 15
   C.) June 12
   D.) November 8

Answer: Option 'A'

International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition, August 23 of each year, the day designated by UNESCO to memorialize the transatlantic slave trade. 

  • 7. World’s Highest Waterfall-Angel Falls- is in which country?
   A.) Bolivia
   B.) Ecuador
   C.) Nicaragua
   D.) Venezuela

Answer: Option 'D'

Venezuela

  • 8. Jimmy Morales is the current President of which country?
   A.) Equatorial Guinea
   B.) Panama
   C.) Colombia
   D.) None of These

Answer: Option 'D'

None of These

  • 9. Which among the given power plants is not located in the state of Madhya Pradesh?
   A.) Vindhyachal Super Thermal Power Station
   B.) Amarkantak Thermal Power Station
   C.) Korba Super Thermal Power Plant
   D.) Sanjay Gandhi Thermal Power Station

Answer: Option 'C'

Korba Super Thermal Power Plant

  • 10. Consumers International is a global body headquartered at__________
   A.) London, United Kingdom
   B.) Rome, Italy
   C.) New York, United States
   D.) Paris, France

Answer: Option 'A'

London, United Kingdom
Consumers International is the membership organisation for consumer groups around the world. Founded on 1 April 1960, it has over 250 member organisations in 120 countries. Formerly it was known as the International Organisation of Consumers Unions

  • 11. The Nameri National Park is located in which of the following states?
   A.) West Bengal
   B.) Arunachal Pradesh
   C.) Assam
   D.) Bihar

Answer: Option 'C'

Assam

  • 12. What is the currency of Netherlands?
   A.) Franc
   B.) Euro
   C.) Pound
   D.) Dinar

Answer: Option 'B'

Euro

  • 13. The Sardar Sarovar Hydroelectric Power Plant is built across which river?
   A.) Narmada
   B.) Kaveri
   C.) Sutlej
   D.) Krishna

Answer: Option 'A'

Narmada

  • 14. Ghumura is a popular folk dance with origin from the state of________
   A.) Odisha
   B.) Kerala
   C.) West bengal
   D.) Haryana

Answer: Option 'A'

Odisha

  • 15. Who is the Director General of the World Trade Organization(WTO)?
   A.) Guy Ryder
   B.) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus
   C.) Roberto Azevedo
   D.) Patricia Scotland

Answer: Option 'C'

Roberto Azevedo

  • 16. The Bagdogra Airport is located in which state?
   A.) Telangana
   B.) West Bengal
   C.) Assam
   D.) Jharkhand

Answer: Option 'B'

West Bengal

  • 17. The Nahar Singh Stadium is located in which city?
   A.) Pune
   B.) Faridabad
   C.) Ranchi
   D.) Noida

Answer: Option 'B'

Faridabad

  • 18. The Blue Bird Lake is located in which of the following states?
   A.) Sikkim
   B.) Haryana
   C.) Punjab
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'B'

Haryana

  • 19. The Oriental Bank of Commerce (OBC) is based in which city?
   A.) Gurugram
   B.) Haryana
   C.) Bangalore
   D.) Chennai

Answer: Option 'A'

Gurugram

  • 20. Daulatabad Fort is located in which state?
   A.) Rajasthan
   B.) Maharashtra
   C.) Assam
   D.) Punjab

Answer: Option 'B'

Maharashtra

  • 21. The Institute of Food Security is headquartered in which of the following states?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Haryana
   C.) West Bengal
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'B'

Haryana

  • 22. Koli Dance is popular folk dance of which state?
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Maharashtra
   C.) Uttar  Pradesh
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

Koli Dance is a popular dance form of the fishermen community of Kolis residing in the coastal areas of Maharashtra

  • 23. Where is the headquarters of Jana Small Finance Bank located?
   A.) Kolkata
   B.) Bengaluru
   C.) Chennai
   D.) Mumbai

Answer: Option 'B'

Set up by Janalakshmi Financial Services Private Limited, Bengaluru

  • 24. Barkatullah Khan Stadium is located in which city?
   A.) Faridabad
   B.) Jodhpur
   C.) Nagpur
   D.) Guwahati

Answer: Option 'B'

Jodhpur

  • 25. Rajiv Gandhi Institute of Petroleum Technology is located in which state of India?
   A.) Rajasthan
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Bihar
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

Uttar Pradesh

Static GK Quiz Set - 5 Download Pdf