Static GK for Upcoming Exams Quiz Set - 7

  • 1. Wanakbori Thermal Power Plant is located in which state?
   A.) West Bengal
   B.) Assam
   C.) Maharashtra
   D.) Gujarat

Answer: Option 'D'

Gujarat

  • 2. The National Film Archive of India is a top level research centre headquartered at_______
   A.) Lucknow
   B.) Pune
   C.) Hyderabad
   D.) New Delhi

Answer: Option 'B'

National Film Archive of India has headquarters at Pune, Maharashtra, and three regional offices at Bangalore, Calcutta and Thiruvananthapuram

  • 3. Who among the following is the current Chairman of the Economic Advisory Council to the Prime Minister (PMEAC)?
   A.) C. Rangarajan
   B.) Bibek Debroy
   C.) Saumitra Chaudhury
   D.) Ratan Watal

Answer: Option 'B'

Bibek Debroy

  • 4. Reykjavik is the capital of which country?
   A.) Nigeria
   B.) Iceland
   C.) Kuwait
   D.) Ireland

Answer: Option 'B'

Iceland

  • 5. What is the currency of Rwanda?
   A.) Kina
   B.) Dollar
   C.) Peso
   D.) Franc

Answer: Option 'D'

Franc

  • 6. The National Cancer Awareness Day is observed on ___________ in India.
   A.) November 7
   B.) January 11
   C.) February 4
   D.) December 9

Answer: Option 'A'

November 7

  • 7. Puli Kali is an important folk dance of which state?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Kerala
   D.) Assam

Answer: Option 'C'

Kerala

  • 8. The World Intellectual Property Organization (WIPO) is situated at which of the following places?
   A.) Geneva, Switzerland
   B.) Vienna, Austria
   C.) New York, United States
   D.) Paris, France

Answer: Option 'A'

Geneva, Switzerland

  • 9. The Moortidevi Award is given for which field?
   A.) Journalism
   B.) Literature
   C.) Music
   D.) Film

Answer: Option 'B'

Literature
The Moortidevi Award is an annual literary award in India presented by the Bharatiya Jnanpith organization for a work which emphasizes Indian philosophy and culture.

  • 10. Nal Sarovar Bird Sanctuary is located in which state of India?
   A.) Gujarat
   B.) Himachal Pradesh
   C.) Rajasthan
   D.) Punjab

Answer: Option 'A'

Gujarat

  • 11. Korba Thermal Power Plant is located in which state?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Jharkhand
   C.) Chhattisgarh
   D.) West Bengal

Answer: Option 'C'

Chhattisgarh
Korba Super Thermal Power Plant is located at Jamnipali in Korba district in the Indian state of Chhattisgarh. The power plant is one of the coal-based power plants of National Thermal Power Corporation

  • 12. MA Chidambaram Stadium is located in which city?
   A.) Kochi
   B.) Chennai
   C.) Pune
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'B'

Chennai

  • 13. The Rajghat Dam on the border of the Madhya Pradesh and Uttar Pradesh is situated along which of the given rivers?
   A.) Betwa
   B.) Sone
   C.) Mahanadi
   D.) Chambal

Answer: Option 'A'

Betwa

  • 14. The Shankaracharya Temple is situated in which state of India?
   A.) Gujarat
   B.) Jammu & Kashmir
   C.) Himachal Pradesh
   D.) Uttarakhand

Answer: Option 'B'

Jammu & Kashmir
The Shankaracharya Temple is also known as the Jyesteshwara temple or Pas-Pahar by Buddhists. It is on top of the Shankaracharya Hill on the Zabarwan Mountain in Srinagar, Kashmir. It is dedicated to Lord Shiva.

  • 15. Chowmahalla Palace is situated in which Indian city?
   A.) Chennai
   B.) Hyderabad
   C.) Bengaluru
   D.) Kochi

Answer: Option 'B'

Hyderabad

  • 16. The Ananthapura Lake Temple is located in which Indian state?
   A.) Kerala
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Karnataka
   D.) Odisha

Answer: Option 'A'

Kerala

  • 17. Which among the given revolutions is meant for Horticulture Development?
   A.) Golden Revolution
   B.) Yellow Revolution
   C.) White Revolution
   D.) Blue Revolution

Answer: Option 'A'

Golden Revolution

  • 18. The Bannerghatta National Park is situated in which state?
   A.) Telangana
   B.) Jharkhand
   C.) Assam
   D.) Karnataka

Answer: Option 'D'

Karnataka
Bannerghatta National Park, near Bangalore, Karnataka, was founded in 1970 and declared as a national park in 1974. In 2002 a portion of the park, became a biological reserve, the Bannerghatta Biological Park.

  • 19. Agra city in Uttar Pradesh is situated along the banks of which river?
   A.) Narmada
   B.) Rapti
   C.) Yamuna
   D.) Ganges

Answer: Option 'C'

Yamuna

  • 20. Name the MD & CEO of the Bank of India.
   A.) Ravindra Prabhakar Marathe
   B.) P. S. Jayakumar
   C.) Dinabandhu Mohapatra
   D.) T N Manoharan

Answer: Option 'C'

Dinabandhu Mohapatra

  • 21. Omkareshwar National Park is located in which Indian state?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Maharashtra
   D.) Kerala

Answer: Option 'A'

Madhya Pradesh

  • 22. The ESAF Small Finance Bank has its headquarter in which city?
   A.) Jalandhar, Punjab
   B.) Thrissur , Kerala
   C.) Mumbai, Maharashtra
   D.) Bengaluru, Karnataka

Answer: Option 'B'

Thrissur , Kerala

  • 23. The United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) has its head office in________
   A.) Vienna
   B.) Rome
   C.) New York
   D.) Geneva

Answer: Option 'A'

Vienna

  • 24. The Tulihal Airport is situated in which state of India?
   A.) Nagaland
   B.) Arunachal Pradesh
   C.) Manipur
   D.) Assam

Answer: Option 'C'

Manipur

  • 25. Rodrigo Duterte is the current President of which country?
   A.) Malaysia
   B.) Morocco
   C.) Philippines
   D.) Vietnam

Answer: Option 'C'

Philippines



Static GK Quiz Set - 7 Download Pdf