Static GK for Upcoming Exams Quiz Set - 7

  • 1. Wanakbori Thermal Power Plant is located in which state?
   A.) West Bengal
   B.) Assam
   C.) Maharashtra
   D.) Gujarat

Answer: Option 'D'

Gujarat

  • 2. The National Film Archive of India is a top level research centre headquartered at_______
   A.) Lucknow
   B.) Pune
   C.) Hyderabad
   D.) New Delhi

Answer: Option 'B'

National Film Archive of India has headquarters at Pune, Maharashtra, and three regional offices at Bangalore, Calcutta and Thiruvananthapuram

  • 3. Who among the following is the current Chairman of the Economic Advisory Council to the Prime Minister (PMEAC)?
   A.) C. Rangarajan
   B.) Bibek Debroy
   C.) Saumitra Chaudhury
   D.) Ratan Watal

Answer: Option 'B'

Bibek Debroy

  • 4. Reykjavik is the capital of which country?
   A.) Nigeria
   B.) Iceland
   C.) Kuwait
   D.) Ireland

Answer: Option 'B'

Iceland

  • 5. What is the currency of Rwanda?
   A.) Kina
   B.) Dollar
   C.) Peso
   D.) Franc

Answer: Option 'D'

Franc

  • 6. The National Cancer Awareness Day is observed on ___________ in India.
   A.) November 7
   B.) January 11
   C.) February 4
   D.) December 9

Answer: Option 'A'

November 7

  • 7. Puli Kali is an important folk dance of which state?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Kerala
   D.) Assam

Answer: Option 'C'

Kerala

  • 8. The World Intellectual Property Organization (WIPO) is situated at which of the following places?
   A.) Geneva, Switzerland
   B.) Vienna, Austria
   C.) New York, United States
   D.) Paris, France

Answer: Option 'A'

Geneva, Switzerland

  • 9. The Moortidevi Award is given for which field?
   A.) Journalism
   B.) Literature
   C.) Music
   D.) Film

Answer: Option 'B'

Literature
The Moortidevi Award is an annual literary award in India presented by the Bharatiya Jnanpith organization for a work which emphasizes Indian philosophy and culture.

  • 10. Nal Sarovar Bird Sanctuary is located in which state of India?
   A.) Gujarat
   B.) Himachal Pradesh
   C.) Rajasthan
   D.) Punjab

Answer: Option 'A'

Gujarat