Static GK for Upcoming Exams Quiz Set - 8

  • 1. Which Indian city is also nicknamed as the Health Capital of India?
   A.) Chennai
   B.) Hyderabad
   C.) Kolkata
   D.) New Delhi

Answer: Option 'A'

Chennai
Healthcare in Chennai is provided by both government-run and private hospitals. Chennai attracts about 45 percent of health tourists from abroad arriving in the country and 30 to 40 percent of domestic health tourists. The city has been termed India’s health capital.

  • 2. What is the currency of Dominican Republic?
   A.) Dominican Krona
   B.) Dominican Peso
   C.) Dominican Franc
   D.) Dominican Pound

Answer: Option 'B'

Dominican Peso
Capital: Santo Domingo

  • 3. The International Day for the Elimination of Racial Discrimination is observed on___________
   A.) 21 March
   B.) 6 June
   C.) 30 August
   D.) 25 April

Answer: Option 'A'

21 March

  • 4. The Trishul mountain peaks is located in which state?
   A.) Sikkim
   B.) Uttarakhand
   C.)  Himachal Pradesh
   D.) Jammu & kashmir

Answer: Option 'B'

Uttarakhand

  • 5. What is the capital of Bahrain
   A.) Malabo
   B.) Manama
   C.) Nassau
   D.) Zagreb

Answer: Option 'B'

Manama
Currency: Bahraini dinar

  • 6. The headquarter of the Universal Postal Union (UPU) is situated at________
   A.) Vienna, Austria
   B.) New York, United States
   C.) Bern, Switzerland
   D.) Rome, Italy

Answer: Option 'C'

Bern, Switzerland

  • 7. India’s champion Chirag Shetty is related with which of the following sports?
   A.) Table Tennis
   B.) Badminton
   C.) Weightlifting
   D.) Boxing

Answer: Option 'B'

Badminton

  • 8. Which Indian city is also known as the Paris of India?
   A.) Shimla
   B.) Jaipur
   C.) Mumbai
   D.) Hyderabad

Answer: Option 'B'

Jaipur

  • 9. Which among the given days is observed on July 17 annually?
   A.) International Day For Monuments and Sites
   B.) World Day for International Justice
   C.) National Law Enforcement Day
   D.) International Day of Peace

Answer: Option 'B'

World Day for International Justice

  • 10. Finance Minister of India, Shri Arun Jaitley is a member of Rajya Sabha from which state?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Gujarat
   C.) Maharashtra
   D.) Karnataka

Answer: Option 'A'

Uttar Pradesh

  • 11. Who is the current Secretary-General of SAARC?
   A.) Mohammed Sanusi Barkindo
   B.) Amjad Hussain B. Sial
   C.) Karnal Singh
   D.) Ram Sevak Sharma

Answer: Option 'B'

Amjad Hussain B. Sial

  • 12. The VCA Cricket Stadium is in which state?
   A.) Maharashtra
   B.) Utar Pradesh
   C.) Gujarat
   D.) Odisha

Answer: Option 'A'

Maharashtra

  • 13. The National Institute of Animal Welfare (NIAW) is situated in which of the following states?
   A.) Maharshtra
   B.) Haryana
   C.) Karnataka
   D.) Odisha

Answer: Option 'B'

As per the decision of the Standing Finance Committee held on 16th January. 1999 under the chairmanship of Secretary, Ministry of Social Justice and Empowerment, it has been decided to establish a National Institute of Animal Welfare (NIAW) in Ballabhgarh (Haryana). 

  • 14. Name the Chairman of the Press Trust of India (PTI)
   A.) Achal Kumar Joti
   B.) Viveck Goenka
   C.) Chandramauli Kumar Prasad
   D.) Rajnish Kumar

Answer: Option 'B'

Viveck Goenka

  • 15. The Moti Bagh Stadium is situated in which of the following states?
   A.) Jharkhand
   B.) Punjab
   C.) Maharashtra
   D.) Gujarat

Answer: Option 'D'

Gujarat

  • 16. Honors Your Trust is the tag line of which bank?
   A.) Indian Bank
   B.) UCO Bank
   C.) United Bank of India
   D.) Vijaya Bank

Answer: Option 'B'

UCO Bank

  • 17. Who is the Director General of Bureau of Indian Standards (BIS)?
   A.) Amitabh Chaudhary
   B.) Surina Rajan
   C.) Ashish Bahuguna
   D.) K.K. Pahuja

Answer: Option 'B'

Surina Rajan
Head: Director General –Surina Rajan
Headquarters: New Delh

  • 18. Who is the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Labour and Employment?
   A.) Rao Inderjit Singh
   B.) Santosh Kumar Gangwar
   C.) Shripad Yasso Naik
   D.) Jitendra Singh

Answer: Option 'B'

Santosh Kumar Gangwar

  • 19. The Panambur Port is located in which Indian state?
   A.) Karnataka
   B.) Kerala
   C.) Maharashtra
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'A'

Karnataka

  • 20. The agricultural revolution associated with the Oil Seeds production is known as________
   A.) Round Revolution
   B.) Grey Revolution
   C.) Yellow Revolution
   D.) Golden Revolution

Answer: Option 'C'

Yellow Revolution



Static GK Quiz Set - 8 Download Pdf