Events of National and international importance

  • 1. Name the Indian javelin thrower who became the first-ever Indian to win a gold medal at the Asian Games.
   A.) Rajesh Bind
   B.) Neeraj Chopra
   C.) Devendra Jhajharia
   D.) Kashinath Naik

Answer: Option 'B'

Neeraj Chopra became the first-ever Indian javelin thrower to win a gold medal at the Asian Games. The 20-year-old junior world record holder hurled the javelin to a distance of 88.06m to bag the Asiad gold.

  • 2. Germany approves USD 8 billion rail and road tunnel link to which of the following country?
   A.) Britain
   B.) Denmark
   C.) Swedan
   D.) Italy

Answer: Option 'B'

German authorities gave their approval to an US$8 billion (6.30 billion pounds) rail and road tunnel linking Denmark and Germany, despite environmental objections. It is part-funded by the European Union. The 19 km (11.8 mile) Fehmarnbelt link, connecting the Danish island of Lolland to the island of Fehmarn on the German side, was due to be completed in 2024.

  • 3. The scientists from this country launched a Telescope to detect cosmic X-rays.
   A.) India
   B.) China
   C.) Japan
   D.) US

Answer: Option 'D'

US scientists have successfully launched a telescope from Antarctica that analyses X-rays arriving from distant neutron stars, black holes, and other exotic celestial bodies. The name of the telescope is 'X-Calibur' instrument. It is carried by a helium balloon and will reach an altitude of 130,000 feet. Neutron stars are objects of very small radius.

  • 4. Which country ranked first as per the Climate Change Performance Index (CCPI)?
   A.) Sweden
   B.) Ireland
   C.) Iran
   D.) Mexico

Answer: Option 'A'

Climate Change Performance Index (CCPI) reported that Sweden has been named the first best performing country in the CCPI 2019 list. CCPI evaluates the climate protection performance of 60 countries, responsible for over 90% of global energy-related CO2 emissions. Morocco has been named second. Morocco, the North African country significantly increased the share of renewables over the past five years and increased new renewable energy capacity. Lithuania is in the third position in CCPI 2019. The bottom five in the list are Saudi Arabia, U.S., Iran, South Korea, and Taiwan. With the connection of the world's largest solar plant to the grid, Morocco is on track for achieving its target of 42% installed renewable energy capacities by 2020.

  • 5. The Union Cabinet approved a MoU between India and this country on Cooperation in the area of Cyber Security.
   A.) Britain
   B.) Denmark
   C.) Morocco
   D.) Iran

Answer: Option 'C'

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved an MoU between India and Morocco on Cooperation in the area of Cyber Security. It also approved an Apprised of Progress under NHM and Decisions of Empowered Programme Committee and Mission Steering Group of NHM. Proposal to allot land to Chandigarh Housing Board for construction of apartments for 3930 allottees under Self-Financing Housing Scheme for UT Employees.

  • 6. Which football team have been awarded the Legion of Honour in the New Year's honours list?
   A.) France
   B.) US
   C.) Brazil
   D.) Denmark

Answer: Option 'A'

France's football team which last year defeated Croatia to win the World Cup were awarded the Legion of Honour, France's highest award for "exceptional service" to the nation, in the New Year's honors list. The football World Cup 2018 at Russia was France's second World Cup title, after the 1998 World Cup. Each of the 23 players of the French football team, including star strikers Kylian Mbappe and Antoine Griezmann, received France's top medal for their part in beating Croatia in the World Cup final in Moscow.

  • 7. Name the Arab country which has withdrawn its membership from OPEC, recently.
   A.) Qatar
   B.) Kuwait
   C.) Dubai
   D.) Egypt

Answer: Option 'A'

Qatar has withdrawn its membership from Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC). The country had sent an official notification to the OPEC expressing its wish to pull out and to focus on its liquefied natural gas production in December. Qatar has been in OPEC for 57 years. The decision came amid the ongoing diplomatic and economic blockade imposed on the country by its Persian Gulf neighbours and several Arab states.

  • 8. Which country announced 2019 as the 'Year of Active Investment and Social Development' in the backdrop of proposed investments from India to boost its economy?
   A.) Uzbekistan
   B.) Kazakhstan
   C.) Tajikistan
   D.) Azerbaijan

Answer: Option 'A'

The President of Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev announced 2019 as the 'Year of Active Investment and Social Development' in the backdrop of proposed investments from India to boost economy of the Central Asian country, in his annual address to the Parliament. The President stated that concrete measures will be taken on creating an open economy, radically improving the business environment and investment climate and reducing the state presence in the economy. He stressed that investment was the driver of economy, new technologies, advanced experience and highly qualified specialists come with investments into all sectors and regions. Uzbekistan has invited India for making large scale investments across sectors in Uzbekistan taking advantage of economic reforms and SEZs. The president informed that in 2018, Uzbekistan implemented 76 thousand projects worth 21 trillion Uzbek soums (UZS) and 1 billion USD.

  • 9. Which two countries quits UNESCO, recently?
   A.) Denmark and Chile
   B.) United States and Israel
   C.) Albania and Bahrain
   D.) Nepal and German

Answer: Option 'B'

The United States and Israel officially quit the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) with the close of 2018. The countries had announced their decisions in 2017 of withdrawing from the agency, accusing it of bias against Israel. America has demanded fundamental reform in UNESCO, which was co-founded by it after World War II to foster peace. Israel joined the agency in 1949. It is best known for its World Heritage program, which designates cultural sites and aims to preserve traditions.

  • 10. The cabinet of which country approved an issuance of "Panda Bonds" in Chinese Currency recently?
   A.) Bangladesh
   B.) Afghanistan
   C.) Pakistan
   D.) Iran

Answer: Option 'C'

Pakistan Cabinet approved the issuance of Pakistan's one-of-its-kind Panda Bonds after a meeting presided by Prime Minister Imran Khan. The approval for issuance of bonds in the capital markets of China was given effect to the delay issuance of US dollar dominated Euro bonds worth 3 billion dollars. Finance Minister, Asad Umar told the interest rate may range above 5.5% but the final price would be determined only at the time of launching the bond. The size, tenure and pricing would be determined on the basis of market response. The bonds will help the government diversify the investor base of capital market issuance and provide a source of raising Renminbi, the Chinese Currency.

  • 11. This country successfully tested Russia's S-400 missile air defence system worth USD 3 billion.
   A.) Russia
   B.) China
   C.) Canada
   D.) Taiwan

Answer: Option 'B'

China successfully tested Russia's S-400 missile air defence system. It received the last shipments of the weaponry from Russia in July under a USD 3 billion contract signed in 2015. China was the first foreign buyer to seal a government-to-government deal with Russia in 2014 to procure the S-400 missile. It has a supersonic speed of 3 kilometre per second.

  • 12. For which country, India announces INR 4,500 crore assistance recently?
   A.) Nepal
   B.) Bhutan
   C.) Thimphu
   D.) Maldives

Answer: Option 'B'

Prime Minister Narendra Modi announced Rs. 4,500 crore financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan after holding wide-ranging talks with his Bhutanese counterpart Lotay Tshering. The new five-year plan of Bhutan began in 2018 and will continue till 2022.

  • 13. This country formally Announces IWC Withdrawal to resume Commercial Whaling.
   A.) South Korea
   B.) Germany
   C.) North Korea
   D.) Japan

Answer: Option 'D'

In a landmark policy shift, Japan formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters next year for the first time in more than 30 years. Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga announced Japan will restart commercial whaling in July 2019 - its first such excursion since 1988 - but limit its hunting activities to its own territorial waters and exclusive economic zone.

  • 14. India signs two Bilateral MoUs between these two countries in the area of Biotechnology on 28th December 2018.
   A.) Cuba and Korea
   B.) Peru and Spain
   C.) Chile and Korea
   D.) Mexico and Cuba

Answer: Option 'A'

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has given approval for the two Bilateral MoUs between India and Cuba, and India and Korea in the area of Biotechnology on 28th Dec 2018. It also give an approval for Setting up of the National Commission for Homoeopathy (NCH) Bill, 2018. Setting up of the National Commission for Indian System of Medicine Bill, 2018. Submission of India's Second Biennial Update Report (BUR) to United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

  • 15. Which country imposed a monthly limit on the amount of Indian currency?
   A.) Malaysia
   B.) Bangladesh
   C.) Nepal
   D.) Singapore

Answer: Option 'C'

Nepal imposed a monthly limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. A spokesperson of the Nepal Rastra Bank (NRB) stated that a Nepali citizen would be unable to spend more than INR 1 lakh per month while paying for goods and services in India. The decision was taken to address the country's current account deficit. The policy applicable to prepaid, credit and debit cards of Nepali banks came into effect.

  • 16. Which country approved the issue 'Panda bond' in Chinese currency, recently?
   A.) Pakistan
   B.) Saudi Arabia
   C.) Afghanistan
   D.) Philippines

Answer: Option 'A'

Pakistan's cabinet has approved the issuance of first-ever renminbi-denominated 'Panda Bonds'. It will issue the bonds to raise loans from China's capital markets. It expects to raise $500 million to $1 billion in different tranches. The interest rate may be over 5.5% but the final price will be determined at the time of launching the bond.

  • 17. Which country successfully sent six Yunhai-2 atmospheric environment research satellites and a test communication satellite of Hongyan constellation into orbit?
   A.) China
   B.) Russia
   C.) UK
   D.) US

Answer: Option 'A'

China successfully sent six Yunhai-2 atmospheric environment research satellites and a test communication satellite of Hongyan constellation into orbit. They were launched by a Long March-2D rocket from the Jiuquan Satellite Launch Center in northwest China. It was the 297th mission of the Long March rocket series. The six Yunhai-2 satellites will study atmospheric environment, monitor space environment, prevent and reduce disasters and conduct scientific experiments. The test satellite, the first for the constellation Hongyan, meaning "swan goose" in Chinese, will be used to verify the function of mobile communications in low earth orbit (LEO).

  • 18. The researchers from this country built a Virtual Reality (VR) 3D model of cancer, recently.
   A.) UK
   B.) Japan
   C.) China
   D.) Russia

Answer: Option 'A'

The scientists at Cambridge University have built a Virtual Reality (VR) 3D model of cancer that will help increase the understanding of cancer as well as in the search for new treatment. Researchers from the Cancer Research UK (CRUK) Researchers started with a one millimetre cubed piece of breast cancer tissue biopsy, containing around 100,000 cells. They cut wafer thin slices, scanned and then stained them with markers to show their molecular make-up and DNA characteristics. The tumour was then rebuilt using virtual reality (VR), which allows multiple users from anywhere, in the world to examine the tumour. Although the human tissue sample was about the size of a pinhead, using the VR headsets, it could be magnified to appear several metres across. To explore the tumour in more detail, the VR system allows one to 'fly through' the cells.

  • 19. BeiDou Navigation Satellite System (BDS) of this country started to provide a global services.
   A.) China
   B.) India
   C.) Russia
   D.) Israel

Answer: Option 'A'

China's BeiDou Navigation Satellite System (BDS), touted as a rival to the widely-used American GPS, has started providing global services. The positioning accuracy of the system has reached 10 metres globally and five metres in the Asia-Pacific region. Its velocity accuracy is 0.2 metres per second, while its timing accuracy stands at 20 nanoseconds. Pakistan has become the first country to use the BeiDou system ending its reliance on the Global Positioning System (GPS).

  • 20. Union Cabinet approved Framework Agreement between India and which country for Cooperation in the Exploration and Uses of Outer Space for Peaceful Purposes?
   A.) Marshall Islands
   B.) Sao Tome & Principe
   C.) Nauru
   D.) San Marino

Answer: Option 'B'

The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved Framework Agreement between India and Sao Tome & Principe. The MOU was signed on Cooperation in the Exploration and Uses of Outer Space for Peaceful Purposes. The Framework Agreement was signed in New Delhi, on 7th September 2018.

  • 21. Which of the following has recently resumed its diplomatic service in Syria after six years of suspension?
   A.) Iraq
   B.) United Arab Emirates
   C.) Egypt
   D.) Jordan

Answer: Option 'B'

The United Arab Emirates (UAE) has recently resumed its diplomatic service in Syria after six years of suspension, signaling a thaw in the relations between the two countries, as also with the Arab world. The diplomatic thaw comes after the U.S. announced plans to pull its troops from Syria. This move will also prevent the dangers of regional interference in Syrian affairs. Hence, this marks the first official acknowledgment by regional adversaries of Syrian President Bashar Assad that he has won the almost 8-year civil war to dislodge him. Earlier, the UAE broke ties with Syria in February 2012 when "Arab Spring"-inspired protests began against Assad's rule and metastasized into a sectarian conflict that killed hundreds of thousands, made millions of others refugees and laid waste to vast areas of the country. Syria was also expelled from the 22-member Arab League in 2011. Arab countries sanctioned Damascus and condemned its use of military force against civilians.

  • 22. The first country in Southeast Asia to legalize medical marijuana is;
   A.) Philippines
   B.) Thailand
   C.) Indonesia
   D.) Myanmar

Answer: Option 'B'

The junta-appointed parliament voted 166-0 to amend the Narcotic Act of 1979 to legalise the medicinal use of marijuana. Marijuana was used in Thailand to relieve pain and fatigue until its use was criminalised in the country in the 1930s. In Singapore, Malaysia and Indonesia, marijuana traffickers who are caught, face capital punishment.

  • 23. This country launched first satellite for space-based broadband to rival Google.
   A.) Denmark
   B.) China
   C.) Canada
   D.) US

Answer: Option 'B'

The satellite was launched from a Long March 11 carrier rocket from the Jiuquan Satellite Launch Centre in north-western China. The satellite is the first in the Hongyun project planned by China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC). The Hongyun project, started in September 2016, aims to build a space-based communications network to provide broadband internet connectivity to users around the world, especially those in the underserved regions.

  • 24. Where was the first meeting of the Follow-up Committee held?
   A.) Iran
   B.) Pakistan
   C.) Afghanistan
   D.) India

Answer: Option 'A'

The first meeting of the Follow-up Committee for implementation of the Trilateral Chabahar Agreement between India, Afghanistan and Iran was held in the port city of Chabahar in Iran. India Ports Global Limited company opened its office and took over operations at Chabahar. They agreed on the routes for the trade and transit corridors between the three countries. It was agreed to finalize at the earliest Protocol to harmonize transit, roads, customs, and consular matters.

  • 25. Which two countries agreed on avoidance of power vacuum in Syria?
   A.) US and Turkey
   B.) Iran and US
   C.) North Korea and Egypt
   D.) Ukraine and US

Answer: Option 'A'

US president Donald Trump and Turkish President Tayyip Erdogan agreed to prevent a power vacuum in Syria after the pullout of American forces. According to an official statement by Turkish Presidency, the both of the leaders in a conversation yesterday, agreed to ensure coordination between countries' military and other officials to avoid a power vacuum which could result into abuse of the withdrawal and transition phase in Syria.

Events of National and international importance Download Pdf