First In India (Banking) - Shine India Static GK Questions Online Test

  • 1. The First Bank in India
   A.) Bank of India
   B.) Bank of Bharath
   C.) Bank of Hindustan
   D.) Indian Bank

Answer: Option 'C'

Bank of Hindustan

  • 2. Who was the first Governor of RBI
   A.) Mr.  Osborne Smith
   B.) James Braid Taylor
   C.) C. D. Deshmukh
   D.) Benegal Rama Rau

Answer: Option 'A'

Mr.  Osborne Smith

  • 3. Who was the first Indian Governor of RBI
   A.) P. C. Bhattacharya
   B.) K. G. Ambegaonkar
   C.) C. D.Deshmukh
   D.) B. N. Adarkar

Answer: Option 'C'

C. D.Deshmukh

  • 4. Which is the First Bank to introduce ATM in India
   A.) HSBC
   B.) ICICI
   C.) HDFC
   D.) SBI

Answer: Option 'A'

HSBC

  • 5. Which is the first Payment Bank
   A.) Aditya Birla Nuvo
   B.) Airtel M Commerce Services
   C.) Department of Posts
   D.) FINO PayTech

Answer: Option 'B'

Airtel M Commerce Services

  • 6. First Bank to introduce saving Bank in India
   A.) Bengal Bank
   B.) Presidency Bank in 1830
   C.) ICICI Bank
   D.) Indian Bank

Answer: Option 'B'

Presidency Bank in 1830

  • 7. First Bank to introduce Cheque system in india
   A.) Bengal Bank 1784
   B.) ICICI Bank
   C.) Central Bank of India
   D.) Yes Bank

Answer: Option 'A'

Bengal Bank 1784

  • 8. Which is the first bank to introduce internet banking
   A.) HDFC Bank
   B.) ICICI Bank
   C.) Axis Bank
   D.) Bank of India

Answer: Option 'B'

ICICI Bank

  • 9. First bank to introduce Mutual Fund
   A.) Axis Bank
   B.) ICICI Bank
   C.) State Bank of India
   D.) Central Bank of India

Answer: Option 'C'

State Bank of India

  • 10. First Bank to Introduce Credit Card in India
   A.) State Bank of India
   B.) Central Bank of India
   C.) ICICI Bank
   D.) Axis Bank

Answer: Option 'B'

Central Bank of India

  • 11. Which is the First Joint Stock Bank of India
   A.) ICICI Bank
   B.) Allahabad Bank
   C.) Andhra Bank
   D.) State Bank of India

Answer: Option 'B'

Allahabad Bank

  • 12. Which is First Indian bank to open branch outside India in London in 1946
   A.) Indian Bank
   B.) Bank of Maharashtra
   C.) Bank of India
   D.) Axis Bank

Answer: Option 'C'

Bank of India

  • 13. Which is the First Indian Bank started with Indian capital
   A.) Karur Vysya bank
   B.) Punjab National Bank
   C.) Syndicate Bank
   D.) ICICI Bank

Answer: Option 'B'

Punjab National Bank

  • 14. Which is the First Regional Rural Bank name Prathama Grameen Bank was started by
   A.) Punjab National Bank
   B.) Syndicate Bank
   C.) ICICI Bank
   D.) Indian Overseas Bank

Answer: Option 'B'

Syndicate Bank

  • 15. Which is the First Universal Bank in India
   A.) HDFC Bank
   B.) ICICI Bank
   C.) Axis Bank
   D.) Canara Bank

Answer: Option 'B'

ICICI Bank

  • 16. Which is First Bank in India listed in New York Stock Exchange (NYSE)
   A.) Axis Bank
   B.) ICICI Bank
   C.) SBI
   D.) HDFC Bank

Answer: Option 'B'

ICICI Bank

  • 17. Which is First Bank to sell Indian Gold Coins
   A.) Axis Bank
   B.) ICICI Bank
   C.) Indian Overseas Bank
   D.) Union Bank of India

Answer: Option 'C'

Indian Overseas Bank

  • 18. Which is the First Bank in India to launch Talking ATMs for differently able person
   A.) Indian Overseas Bank
   B.) Union Bank of India
   C.) Axis Bank
   D.) ICICI Bank

Answer: Option 'B'

Union Bank of India

  • 19. Which is the First Bank in India to launch its own Payment Aggregators
   A.) State Bank of India (SBIePay)
   B.) Bhartiya Mahila Bank
   C.) ICICI Bank
   D.) HDFC Bank

Answer: Option 'A'

State Bank of India (SBIePay)

  • 20. Country's first all woman bank
   A.) Bhartiya Mahila Bank
   B.) State Bank of India
   C.) Axis Bank
   D.) HDFC Bank

Answer: Option 'A'

Bhartiya Mahila Bank

  • 21. First India bank Got ISO
   A.) HDFC Bank
   B.) ICICI Bank
   C.) Canara Bank
   D.) Bank of Baroda

Answer: Option 'C'

Canara Bank

First In India (Banking) Download Pdf