General and Banking Awareness Quiz Set - 10 Questions and Answers

  • Chicken Fry Biryani

  • 1. Which of the following terms is used in the field of finance and banking?
   A.) Metabolism
   B.) Pulse rate
   C.) Genetic process
   D.) Debt instruments

Answer: Option 'D'

Debt instruments

  • 2. The term ASBA (Applications Supported by Blocked Amount) is used in which of the following financial services?
   A.) General insurance
   B.) Capital market
   C.) Micro-finance
   D.) Life insurance

Answer: Option 'B'

Capital market

  • 3. Work related to which of the following has been included in the ambit of MGNREGA?
   A.) Animal husbandry
   B.) Poultry
   C.) Drinking water and sanitation
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 4. Which of the following would fall under the category of retail banking?
   A.) Vehicle loans
   B.) Home loans
   C.) Credit cards
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 5. For lending to the priority sector, the RBI has demand all regional rural bank (RRBs) to increase the limit for home loans form Rs. 5 lakh to
   A.) Rs. 10 lakh
   B.) Rs. 15 lakh
   C.) Rs. 20 lakh
   D.) Rs. 12 lakh

Answer: Option 'A'

Rs. 10 lakh

  • 6. As per financial inclusion drive, one of the following banks introduced tiny cards with biometric identification. The bank is
   A.) Central Bank of India
   B.) Oriental Bank of Commerce 
   C.) State of India
   D.) Indian Bank

Answer: Option 'C'

State of India

  • 7. When a bank provides loan for purchase of white goods, it is categorised as
   A.) Consumption Loan
   B.) White goods Loan
   C.) Consumer Durable Loan
   D.) Working Capital

Answer: Option 'C'

Consumer Durable Loan

  • 8. Which of the following is the name of an organization (autonomous) for rural technology?
   A.) CAPART
   B.) MGNREGA
   C.) SABLA
   D.) PURA

Answer: Option 'A'

CAPART

  • 9. Which of the following is not a negotiable instrument?
   A.) Cheque
   B.) Bill of Exchange
   C.) Fixed Deposit Receipt
   D.) Promissory Note

Answer: Option 'C'

Fixed Deposit Receipt

  • 10. What is the maximum balance amount that is eligible for earning interest in a normal Saving Bank Account?
   A.) Rs. 1 Lakh
   B.) Rs. 2 Lakh
   C.) Rs. 3 Lakh
   D.) There is no such limit defined

Answer: Option 'D'

There is no such limit defined