General and Banking Awareness Quiz Set - 1 Questions and Answers

  • Chicken Fry Biryani

  • 1. Which telecom company launched 4G mobile services in 296 towns across the country on 6 August 2015?
   A.) IDEA
   B.) VODAFONE
   C.) AIRCEL
   D.) AIRTEL

Answer: Option 'D'

AIRTEL

  • 2. In 2012, AIRTEL launched its first 4G mobile services in which city?
   A.) Chennai
   B.) Hyderabad
   C.) Pune
   D.) Kolkata

Answer: Option 'D'

Kolkata

  • 3. Union Government and Delhi Government on 8 Aug 2015 agreed to setup a Special Purpose Vehicle (SPV) for the cleaning-up and rejuvenation of
   A.) Yamuna river
   B.) Gangs river
   C.) Brahmapufhra river
   D.) Sullej river

Answer: Option 'A'

Yamuna river

  • 4. The investor who provides capital for small business startups and holds ownership equity in exchange is known as
   A.) Fidelity investor
   B.) Shadow investor
   C.) Angel investor
   D.) Common investor

Answer: Option 'C'

Angel investor

  • 5. Kamayani Express and Janta Express derailed in __________
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Odisha
   C.) Maharashtra
   D.) Sikkim

Answer: Option 'A'

Madhya Pradesh

  • 6. Which river sudden floods caused the derail of two express trains in Madhya Pradesh as per statement given by Railway minister Surest, Prabhu?
   A.) Shipra
   B.) Bhima
   C.) Machak
   D.) Gandak

Answer: Option 'C'

Machak

  • 7. Which operation launched to trace missing and destitute children and reunite them with their parents?
   A.) Operation Bacchi
   B.) Operation Search
   C.) Operation Muskaan
   D.) Operation EYE

Answer: Option 'C'

Operation Muskaan

  • 8. Which portal launched that providing single window for students to access information and make applications for educational loans provided by banks and also government scholarships ?
   A.) www.dhanalakshmi.eduloanin
   B.) www.bhagyalakshmi.co.in
   C.) www.vidyalakshmi.co.in
   D.) www.vidyasaraswathi.coln

Answer: Option 'C'

www.vidyalakshmi.co.in

  • 9. SAMANVAY launched on 4 August 2015 is a  __________
   A.) Programme launched to provide 24 X 7 electricity supply to rural areas
   B.) Bank launched to benefit Medium Enterprises
   C.) Compilation of all schemes of both Union and State governments for Gram Panchaysts
   D.) All of above

Answer: Option 'C'

Compilation of all schemes of both Union and State governments for Gram Panchaysts

  • 10. Fully revamped IT application for the purpose of adoption of children that became operational from 1st Aug' 15 is __________
   A.) CARINGS
   B.) ADOPT
   C.) LITTLE KRISHNA
   D.) Janma Taraka

Answer: Option 'A'

CARINGS