General and Banking Awareness Quiz Set -2 Questions and Answers

  • 1. How many entities got permission from RBI to start non-lending payment banks including the Department of Posts, Reliance Industries and Bharti Airtel as declared on 19 August 2015?
   A.) 18
   B.) 11
   C.) 12
   D.) 20

Answer: Option 'B'

11

  • 2. RBI provides liquidity under overnight repos at 0.25 percent of bank-wise NDTL at the LAF repo rate and liquidity under 14-day term repos as well as longer term repos of up to _____________ of NDTL of the banking system through auctions.
   A.) 0.25%
   B.) 0.50%
   C.) 0.75%
   D.) 1.00%

Answer: Option 'C'

0.75%

  • 3. Present SLR (Statutory liquidity ratio)_____________
   A.) 21.5%
   B.) 14.5%
   C.) 20.5%
   D.) 12.5%

Answer: Option 'A'

21.5%

  • 4. CRP (Cash Reserve Ratio) unchanged at   _____________ of net demand and time liability (NDTL) in the recent RBI Monetary Policy Review.
   A.) 3.5%
   B.) 3.75%
   C.) 4.0%
   D.) 4.25%

Answer: Option 'C'

4.0%

  • 5. Present Reverse Repo Rate stands at  ______________
   A.) 6.25%
   B.) 21.5%
   C.) 8.25%
   D.) 4.0%

Answer: Option 'A'

6.25%

  • 6. In the RBI Monetary Policy Review, the Policy Repo Rate under the Liquidity Adjustment Facility (LAF) unchanged at ____________
   A.) 4.0%
   B.) 6.25%
   C.) 21.5%
   D.) 7.25 %

Answer: Option 'D'

7.25 %

  • 7. Third Bi-monthly Monetary Policy Review (BMPR) recently announced by RBI on  _________
   A.) 7 April 2015
   B.) 2 June 2015
   C.) 14 May 2015
   D.) 4 August 2015

Answer: Option 'D'

4 August 2015

  • 8. Which board will be setup as a super authority for public sector unit lenders to recommend board level appointments and advise on strategies for raising funds as well as mergers and acquisitions?
   A.) Banking Selection Committee (BSC)
   B.) RBI Appointments Board (RAB)
   C.) Banks Board Bureau (BBB)
   D.) Banks Core Committee (BCC)

Answer: Option 'C'

Banks Board Bureau (BBB)

  • 9. Smart Humsafar, a unique plan which offers multiple benefits of savings and insurance cover for husband and wife under a single policy launched
   A.) ICICI
   B.) LIC
   C.) United Insurance Company
   D.) SBI Life

Answer: Option 'D'

SBI Life

  • 10. Which bank had raised Rs.315 crore through the issue of Green Infrastructure Bonds to International Finance Corporation (IFC), Washington, on a private placement basis, for a tenure of 10 years?
   A.) ICICI Bank
   B.) SBI
   C.) YES Bank
   D.) Corporation Bank

Answer: Option 'C'

YES Bank

  • 11. IDeAS is a facility available on the SPEED-e website of NSDL for viewing balances and transactions in demat accounts. IDeAS stand for
   A.) Idea based Demat Account Statement
   B.) Internet based Demat Account Statement
   C.) Internet based Demat Adopted Statement
   D.) Internet biased Demat Account Statement

Answer: Option 'B'

Internet based Demat Account Statement

  • 12. The NSDL provides various services to investors and other participants in the capital market like clearing members, stock exchanges, banks and issuers of securities. Which of the following service not provide by NSDL?
   A.) Dematerialization
   B.) Account maintenance
   C.) Settlement of trades through market transfers
   D.) All above services offered by NSDL

Answer: Option 'D'

All above services offered by NSDL

  • 13. Largest depository in India NSDL established in  _____________
   A.) 2013
   B.) 1990
   C.) 1996
   D.) 1935

Answer: Option 'C'

1996

  • 14. NSDL also got permission to open the payment bank. NSDL stands for  ___________
   A.) National Stock Depository Limited
   B.) National Securities Documentary Limited
   C.) National Securities Depository Limited
   D.) National Share Depository Limited

Answer: Option 'C'

National Securities Depository Limited

  • 15. The payment banks, while offering both savings and current accounts cannot accept deposits more than  ____________
   A.) Rs.2 Lakhs
   B.) Rs.1 Lakh
   C.) Rs.5 Lakhs
   D.) Rs.4 Lakhs

Answer: Option 'B'

Rs.1 Lakh

  • 16. Which of the following banking service can-not be offered by payment banks as per present rules?
   A.) accept deposits
   B.) internal banking
   C.) issue credit cards
   D.) issue debit cards

Answer: Option 'C'

issue credit cards

  • 17. Which of the following giants did not get permission to launch Payment Banks announced on 19  August 2015?
   A.) Vodafone
   B.) Cholamandalam Distribution Services
   C.) Videocon d2h
   D.) Aditya Birla Nuvo

Answer: Option 'C'

Videocon d2h

  • 18. The 11 entities were given how much time to comply with all the conditions laid out by the RBI  to start Payment Banks?
   A.) 24 months
   B.) 8 months
   C.) 12 months
   D.) 18 months

Answer: Option 'D'

18 months

  • 19. The minimum period under which a term deposit under Reinvestment Plan can be issued is____?
   A.) 24 months
   B.) 12 months
   C.) 6 months
   D.) 9 months

Answer: Option 'C'

6 months



Banking Awareness Set 2 Download Pdf