General and Banking Awareness Quiz Set - 5 Questions and Answers

  • 1. Government has proposed allocation of ________ to support micro-irrigation, watershed development and the Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana in the budget 2015-16
   A.) Rs. 25,300 Crore
   B.) Rs. 5,300 Crore
   C.) Rs. 56,300 Crore
   D.) Rs. 35,300 Crore

Answer: Option 'B'

Rs. 5,300 Crore

  • 2. Which Cyclone disturbed the normal lives of people in causing heavy rains in Bangladesh, Myanmar, North East India and East India ?
   A.) Ana
   B.) Andres
   C.) Guillermo
   D.) Komen

Answer: Option 'D'

Komen

  • 3. Nagaland capital is Kohima and Nagaland Chief Minister is ___________
   A.) Nabum Tuki
   B.) T. R. Zeliang
   C.) Pawan Chamling
   D.) Ibobi Singh

Answer: Option 'B'

T. R. Zeliang

  • 4. With NSCN (I-M) Central government has signed a historic peace accord on 3 Aug 2015 that promises a return to normalcy in the Nagaland. NSCN (I - M) stands for ____________
   A.) National Socialist Commission Nagaland (Isak - Muivah)
   B.) National Socialist Council of Nagaland (Isak - Muivah)
   C.) National Socialist Commission of Nagaland (India - Main)
   D.) National Solidarity Commission of Nagaland (India - Main)

Answer: Option 'B'

National Socialist Council of Nagaland (Isak - Muivah)

  • 5. Lt. General Manmohan Singh Rai appointed as the ________________
   A.) Army Chief
   B.) Vice-Chief of Indian Army
   C.) DRDO chief
   D.) Navy Chief

Answer: Option 'B'

Vice-Chief of Indian Army

  • 6. Union Minister of State (independent charge) for Ministry of Textiles is ______________
   A.) Shiv Gopal Mishra
   B.) Inderjit Singh Rao
   C.) Santosh Kumar Gangwar
   D.) Sarbananda Sonowal

Answer: Option 'C'

Santosh Kumar Gangwar

  • 7. Which day will be celebrated as National Hand-loom Day first time through out the nation ?
   A.) 12 Jan
   B.) 10 Feb
   C.) 7 Aug
   D.) 7 Apr

Answer: Option 'C'

7 Aug

  • 8. 'Sleeping on Jupiter' shortlisted for the Man Booker Prize 2015 written by  ________________
   A.) Amitav Ghosh
   B.) Anuradha Roy
   C.) Arvind Adiga
   D.) Anitha Desai

Answer: Option 'B'

Anuradha Roy

  • 9. List of Nuclear power plants in India given. The wrong combination is ___________
   A.) Kaiga - Karnataka
   B.) Narora - UP
   C.) Kudankulam - Kerala
   D.) Tarapur - Maharashtra

Answer: Option 'C'

Kudankulam - Kerala

  • 10. Professor Rolf-Dieter Heuer is the Director-General of European Organisation for Nuclear Research. He belongs to _______________
   A.) Germany
   B.) France
   C.) Hungary
   D.) Austria

Answer: Option 'A'

Germany

  • 11. Headquarters of European Organization for Nuclear Research located in ?
   A.) France
   B.) England
   C.) Switzerland
   D.) Italy

Answer: Option 'C'

Switzerland

  • 12. On 1st August 2015, which nation became the first ever non-European Nation to become the associate member of the European Organization for Nuclear Research ?
   A.) USA
   B.) India
   C.) Sri Lanka
   D.) Pakistan

Answer: Option 'D'

Pakistan

  • 13. Currency of Mauritius is ________
   A.) Pound
   B.) Dollar
   C.) Peso
   D.) Rupee

Answer: Option 'D'

Rupee

  • 14. India by pushing Singapore to the second slot in 2014-15. The capital of Mauritius is
   A.) Male
   B.) Victoria
   C.) Port Louis
   D.) Taipei

Answer: Option 'C'

Port Louis

  • 15. What is the name of the project that is an ambitious project of the Union Finance Ministry to bring into net black money hoarders and tax evaders by using optimum technology?
   A.) Project Look
   B.) Project Pass Word
   C.) Project Insight
   D.) Project PAN

Answer: Option 'C'

Project Insight

  • 16. Task Force on Financial Redress Agency (FRA) headed by ......
   A.) Tanksale M.V
   B.) M.B.Sha
   C.) Rajiv Meharshi
   D.) Dhirendra Swarup

Answer: Option 'D'

Dhirendra Swarup

  • 17. Actor George Baker and professor of economics Richard Hay, the two Anglo-Indians nominated to the
   A.) Loksabha
   B.) Rajya sabha
   C.) NITI Aayog
   D.) TRAI

Answer: Option 'A'

Loksabha

  • 18. Stephen Hawking launched the biggest ever search project for alien life in the uni-verse that is being funded by Russian Internet entrepreneur Yuri Milne. Its name
   A.) Ulysses
   B.) MOM
   C.) Breakthrough Listen
   D.) Discovery

Answer: Option 'C'

Breakthrough Listen

  • 19. On 25 July 2015, to ensure round the clock electricity supply to farmers and rural households, 'Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana' launched at
   A.) New Delhi
   B.) Suratgarh
   C.) Varanasi
   D.) Patna

Answer: Option 'D'

Patna

  • 20. National Career Service (NCS) portal was launched at the 46th session of Indian Labour Conference held at ______________
   A.) Hyderabad
   B.) Kochi
   C.) New Delhi
   D.) Kolkata

Answer: Option 'C'

New Delhi



Banking Awareness Set 5 Download Pdf