General and Banking Awareness Quiz Set - 6 Questions and Answers

  • 1. NCS aims to create a direct market place for workers and employers. In the beginning the job seekers have been asked to furnish which primary detail to get them reg-istered with NCS ?
   A.) PAN card number
   B.) Aadhaar number
   C.) Gmail account details
   D.) Birth certificate

Answer: Option 'B'

Aadhaar number

  • 2. Prime Minister launched the NCS Portal as part of an endeavour to modernise all gov-ernment-run employment exchanges on 20 July 2015. NCS stands for________
   A.) National Career Service
   B.) National Customer Service
   C.) National Competitive Series
   D.) Number Career Service

Answer: Option 'A'

National Career Service

  • 3. Rashtriya Avishkar Abhiyan aims to _______________
   A.) bring the complete literacy by the year 2020.
   B.) allow all school children carry laptops and Mobile Apps instead of bags.
   C.) inculcate a spirit of inquiry, creativity and love for Science and Mathematics in school children.
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

inculcate a spirit of inquiry, creativity and love for Science and Mathematics in school children.

  • 4. Which Union Government scheme to be named after Abdul Kalam, as said by the Union HRD Minister Smrithi Irani?
   A.) Swatch Bharat
   B.) Pradhanmathri Krishi Sinchai Yozana
   C.) Sarva Siksha Abhiyan
   D.) Rashtriya Madhyamika Abhiyan

Answer: Option 'D'

Rashtriya Madhyamika Abhiyan

  • 5. On 21 July 2015, Union Government launched the Surakshit Khadya Abhiyan, a country wide campaign in order to __________
   A.) provide safety apps to women, launched by every state government.
   B.) create mass awareness and capacity building for safe and hygienic food
   C.) mark the universal introduction of Sarva Siksha Abhiyan.
   D.) vaccination programmes throughout North East India.

Answer: Option 'B'

create mass awareness and capacity building for safe and hygienic food

  • 6. The Union cabinet on 21 July 2015 approved the proposal to extend interest subvention scheme to banks to benefit the farmers. Which of the following is the correct statement in this regard ?
   A.) The scheme applicable to short-term crop loans up to Rs. 3 Lakhs only.
   B.) Cabinet approved an expenditure of Rs.18,100 crore for FY 16 to enable banks to provide 3% interest subvention.
   C.) To get this benefit, the farmers must repay the loan amount within one year of disbursal of loan.
   D.) All of above

Answer: Option 'D'

All of above

  • 7. Financial Stability Report (FSR) released by whom on half yearly basis?
   A.) RBI
   B.) SBI
   C.) SEBI
   D.) TRAI

Answer: Option 'A'

RBI

  • 8. RBI on 16 July 2015 directed banks to ensure that their overall direct lending to farmers should not fall below the average of last ___________
   A.) Two years
   B.) Three years
   C.) Five years
   D.) Four years

Answer: Option 'B'

Three years

  • 9. SAFAR - AIR, the application launched by whom to enhance public awareness on the hazards of air pollution?
   A.) Central Leather Research Institute - Adayar, Chennai
   B.) Central Institute of Freshwater Aquaculture - Bhubaneswar
   C.) Indian Institute of Tropical Meteorology - Pune
   D.) Indian Institute of Forest Management - Bhopal

Answer: Option 'C'

Indian Institute of Tropical Meteorology - Pune

  • 10. RBI permitted CBS-enabled Cooperative Banks to issue ATM cards in tie-up with a  ___________
   A.) Government of India
   B.) Sponsor bank
   C.) NBFC Subsidiaries
   D.) Currency Agencies

Answer: Option 'B'

Sponsor bank