Computer Fundamentals Questions and Answers MCQs Set - 8

  • 1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
   A.) Spam
   B.) Hackers
   C.) Identity theft
   D.) Viruses

Answer: Option 'A'

Spam

  • 2. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
   A.) Eight kilobytes.
   B.) Eight bits
   C.) Eight bytes
   D.) Eight characters

Answer: Option 'B'

Eight bits

  • 3. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
   A.) keyboard
   B.) mouse
   C.) scanner
   D.) printer

Answer: Option 'D'

printer

  • 4. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
   A.) platform software.
   B.) operating system software
   C.) system software
   D.) application software

Answer: Option 'D'

application software

  • 5. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
   A.) digital divide
   B.) cyberway divide
   C.) Web divide
   D.) Internet divide

Answer: Option 'A'

digital divide

  • 6. ________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
   A.) Application software
   B.) The platform
   C.) The operating system
   D.) The motherboard

Answer: Option 'C'

The operating system

  • 7. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
   A.) client
   B.) network
   C.) supercomputer
   D.) mainframe

Answer: Option 'B'

network

  • 8. A ____________ is approximately one billion bytes.
   A.) megabyte
   B.) gigabyte
   C.) kilobyte
   D.) bit

Answer: Option 'B'

gigabyte

  • 9. __________ is data that has been organized or presented in a meaningful way.
   A.) Storage
   B.) A process
   C.) Information
   D.) Software

Answer: Option 'C'

Information

  • 10. Computers use the ____________ language to process data.
   A.) processing
   B.) binary
   C.) relational
   D.) megabyte

Answer: Option 'B'

binary