Basic Computer Knowledge Fundamentals Questions and Answers MCQs Set - 7

  • 1. Which of the following is an example of a binary number?
   A.) 100101
   B.) B1SCD0
   C.) 568974
   D.) 001365

Answer: Option 'A'

100101

  • 2. A Web site's main page is called
   A.) Bookmark
   B.) Browser Page
   C.) Home Page
   D.) Search Page

Answer: Option 'C'

Home Page

  • 3. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a
   A.) column
   B.) box
   C.) cell
   D.) table

Answer: Option 'C'

cell

  • 4. Which of the following is a correct format of Email address?
   A.) sales.website.com
   B.) sales@website.com
   C.) sales@website@com
   D.) sales.website@com

Answer: Option 'B'

sales@website.com

  • 5. What does HTTP stands for?
   A.) Hypertext Transfer Plotter
   B.) Hypertext Transfer Plot
   C.) Hypertext Transfer Protocol
   D.) Head Tail Transfer Protocol

Answer: Option 'C'

Hypertext Transfer Protocol

  • 6. Java is a
   A.) Programming Language
   B.) The platform
   C.) The operating system
   D.) The motherboard

Answer: Option 'A'

Programming Language

  • 7. What is the shortcut key of printing a document for computer having windows?
   A.) Ctrl + Shift + P
   B.) Alt + P
   C.) Ctrl + Alt + P
   D.) Ctrl + P

Answer: Option 'D'

Ctrl + P

  • 8. The term 'Pentium' is related to
   A.) DVD
   B.) Hard Disk
   C.) Microprocessor
   D.) Mouse

Answer: Option 'C'

Microprocessor

  • 9. 'LAN' means
   A.) Light Area Network
   B.) Local Area Network
   C.) Large Area Network
   D.) Least Area Network

Answer: Option 'B'

Local Area Network

  • 10. Computer software includes
   A.) Packaged programs
   B.) Operating system programs
   C.) Application programs
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 11. Which among the following is not a mobile Operating System?
   A.) Bada
   B.) Safari
   C.) WebOS
   D.) MeeGo

Answer: Option 'B'

Safari is a web browser

  • 12. Which among the following key can be used as a shortcut to rename a folder in Microsoft Windows 8 and higher versions?
   A.) F2
   B.) F4
   C.) F6
   D.) F11

Answer: Option 'A'

F2 is a shortcut to rename selected object in MS windows 8 and higher versions

  • 13. AT&T designed its first commercial modem, specifically for converting digital computer data to analog signals for transmission across its long distance network. What is the name of the modem?
   A.) Telex
   B.) Memex
   C.) CompuServe
   D.) Dataphone

Answer: Option 'D'

In 1960's AT&T introduces its Dataphone, the first commercial modem. The first commercial modem made for converting digital computer data at analog signals for transmission across long distance networks

  • 14. Integrated Chips or IC’s were started to be in use from which generation of Computers?
   A.) 1st Generation
   B.) 2nd Generation
   C.) 3rd Generation
   D.) 4th Generation

Answer: Option 'C'

IC were started to be in use from 3rd generation of computers. In third generation of computer, IC (Integrated circuits) was used as the electronic component for computers. The development of IC gave birth to a new field of microelectronics. The main advantage of IC is not only its small size but its superior performance and reliability than the previous circuits. It was first developed by T.S Kilby. This generation of computer has huge storage capacity and higher calculating speed.

  • 15. In Computer programming there is set of subroutine definitions, protocols, and tools for building software and applications. Which among the following is a term for sets of requirements that govern how one application can talk to another?
   A.) UPS
   B.) API
   C.) J2EE
   D.) OLE

Answer: Option 'B'

An API may be for a web-based system, operating system, database system, computer hardware, or software library. It is an acronym for Application Programming Interface. An API specifies how software components should interact and APIs are used when programming graphical user interface (GUI) components.

Computer Quiz Set - 7 Download Pdf