Basic Computer Knowledge Test 500 + Questions and Answers

  • 1. The improvement of computer hardware theory is summarized by which law.?
   A.) Metcalf's law
   B.) Bill's Law
   C.) Moore's First Law
   D.) Grove's law

Answer: Option 'C'

Moore’s First Law

  • 2. The most widely used computer device is.
   A.) Solid state disks
   B.) External hard disk
   C.) Internal hard disk
   D.) Mouse

Answer: Option 'C'

Internal hard disk

  • 3. _______ are software which is used to do particular task.
   A.) Operating system
   B.) Program
   C.) Data
   D.) Software

Answer: Option 'B'

Program

  • 4. Who is father of modern computers?
   A.) Abraham Lincoln
   B.) James Gosling
   C.) Charles Babbage
   D.) Gordon E. Moore

Answer: Option 'C'

Charles Babbage

  • 5. How many generations of computers we have?
   A.) 6
   B.) 7
   C.) 5
   D.) 4

Answer: Option 'C'

5

  • 6. ________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
   A.) The operating system
   B.) The motherboard
   C.) The platform
   D.) Application software

Answer: Option 'A'

The operating system

  • 7. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
   A.) digital divide.
   B.) Internet divide.
   C.) cyberway divide.
   D.) Web divide

Answer: Option 'A'

Digital divide

  • 8. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
   A.) Viruses
   B.) Hackers
   C.) Spam
   D.) Identity theft.

Answer: Option 'C'

Spam

  • 9. The term 'Pentium' is related to
   A.) DVD
   B.) Hard Disk
   C.) Microprocessor
   D.) Mouse

Answer: Option 'C'

Microprocessor

  • 10. What does HTTP stands for?
   A.) Head Tail Transfer Protocol
   B.) Hypertext Transfer Protocol
   C.) Hypertext Transfer Plotter
   D.) Hypertext Transfer Plot

Answer: Option 'B'

Hypertext Transfer Protocol

  • 11. ……….is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
   A.) Allotting
   B.) Crashing
   C.) Formatting
   D.) Tracking

Answer: Option 'B'

Formatting

  • 12. Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU ?
   A.) Internal memory
   B.) Mass memory
   C.) Non-volatile memory
   D.) PROM

Answer: Option 'A'

Internal memory

  • 13. What type of software creates a smaller file that is faster to transfer over the Internet?
   A.) Compression
   B.) Fragmentation
   C.) Encapsulation
   D.) Unzipped

Answer: Option 'A'

Compression

  • Tit-Bits
    * Enter key is an alternative to press OK button
    * Shift key is used in combination with other keys, so this is also called combination key.
    * Caps lock and num lock keys are called as 'toggle keys' because when pressed, they toggle or change their status from one state to another.
    * Numeric keypaid is used only, when the num lock key is in active state.
  • 14. Which of the following is used for close a tab on a browser?
   A.) Ctrl + Y
   B.) Ctrl + A
   C.) Ctrl + W
   D.) Ctrl + T

Answer: Option 'C'

Ctrl + W

  • 15. Which of the following is NOT a component of the Central Processing Unit of the computer?
   A.) Universal Serial Bus
   B.) Uninterrupted Power Supply
   C.) CU
   D.) Both A & B

Answer: Option 'D'

Both A & B

  • 16. When cutting and pasting, cutting section is temporarily stored in
   A.) Dashboard
   B.) Clipboard
   C.) Hard drive
   D.) Diskette

Answer: Option 'B'

Clipboard

  • 17. You can move between two or more Excel files opened by using the
   A.) ctrl + tab
   B.) ctrl + page up
   C.) ctrl + page down
   D.) ctrl + F9

Answer: Option 'A'

ctrl + tab

  • Memory is of three types

    * Cache Memory
    * Primary Memory
    * Secondary Memory

    Cache Memory

    * Cache memory is a very high-speed semiconductor memory which can speed up CPU. It acts as a buffer between the CPU and main memory.

    Primary Memory (Main Memory)

    1. Primary memory holds only those data and instructions on which computer is currently working.
    2. It has limited capacity and data is lost when power is switched off.
    3. It is generally made up of the semiconductor device.
    4. The data and instruction require being processed reside in main memory.
    There are two sub-categories ROM and RAM in Primary memory.
  • 18. To open find window.
   A.) F1
   B.) F2
   C.) F3
   D.) F5

Answer: Option 'D'

F5

  • 19. ______ Is the execution of at least two different programs simultaneously,
   A.) Multiprocessing
   B.) Multi programming
   C.) Recovery
   D.) Integrity

Answer: Option 'A'

Multiprocessing

  • 20. __________ Is a mechanism by which all the content in a specified storage areas are written as output.
   A.) Scheduling
   B.) Logging
   C.) Chumping
   D.) Dumping

Answer: Option 'D'

Dumping

  • Tit-Bits
    * Machine cycle is defined by the time, it takes to fetch two operands from registers. It perfoems the ALU operation and stores the result in a register.
    * Pipelining improves execution speed by putting the execution steps of several instructions into parallel. It is also called instruction prefetch.
    * Sockets are the connecting points of chip on the motherboard.
    * Generally, Word Computer refers to the central processing unit plus external memory.
    * Load Instruction is used for loading data into CPU accumulator register from memory.
    * The box that comes along with your desktop computer in which all the electronic components of your computer are contained is called system unit.
  • 21. The first generation computers used ____________ for circuitry.
   A.) Vacuum tube
   B.) Transistors
   C.) Integrated Circuits
   D.) Large Scale Integration

Answer: Option 'A'

Vacuum tube

  • Important Computer Knowledge – Development of computer

    Abacus

    Abacus is known to be the first mechanical calculating device.
    Which was used to be performed addition and subtraction easily and speedily.
    Abacus is made up of the wooden frame in which rod where fitted across with rounds beads sliding on the rod.

    Pascal Calculator

    In the year 1642, Blaise Pascal a French scientist invented the adding machine called Pascal’s calculator, which represents the position of the digit with the help of gears in it.

    Analytical Engine

    A scientist from England knows to be Charles Babbage invented such the machine.
    This device is known as Analytical engine and it is the first mechanical computer.
    It includes such feature which we use in today’s computer language.
    For this great invention of the computer, Sir Charles Babbage is also known as the father of the computer.
  • 22. He period of First generation computers is
   A.) 1940-1956
   B.) 1940-1958
   C.) 1950-1960
   D.) 1960-2000

Answer: Option 'A'

1940-1956

  • Father of the computer – Charles Babbage.
    Father of the modern computer – Alan Turing.
    The first computer for the home user introduced – IBM in 1981.
    Basic Architecture of Computer: John Von Neumann (1947-49).
    First Programmer: Lady Ada Lovelace (1880).
    First Electronic Computer: ENIAC (1946) – J.P. Eckert & J.W. Mauchly.

    Full form of Computer:

    * C – Commonly
    * O – Operated
    * M – Machine
    * P – Particularly
    * U – Used for
    * T – Technical
    * E-Education
    * R – Research
  • 23. He period of Second generation computers is
   A.) 1956-1964
   B.) 1956-1963
   C.) 1957-1970
   D.) 1958-1963

Answer: Option 'B'

1956-1963

  • Computer – An Introduction

    * A computer is a device that can receive process and store data.
    * However, all computers have several parts in common:
    * Input devices allow data and commands to the computer (Mouse, Keyboard etc.)
    * Memory for storing commands and data.
    * Central Processing Unit which controls the processing.
    * Monitor Process the information in the form of output.

    Characteristics of Computer

    * Speed
    * Accuracy
    * Storage
    * Diligence
    * Versatility
    * Automation

    Peripheral Devices

    * The peripheral device connects to a computer system to add functionality. Examples are a mouse, keyboard, monitor, printer and scanner.
    * A computer peripheral is a device that connects to a computer but is not part of the core computer architecture.
    * The core elements of a computer are the central processing unit, power supply, motherboard and the computer case that contains those three components.

    Types of Peripheral Devices

    * There are many peripheral devices, but they fall into three general categories:
    * Input devices, such as a mouse and a keyboard
    * Output devices, such as a monitor and a printer
    * Storage devices, such as a hard drive or flash drive

    Types of Operating System

    1. A real - time Operating System is a multi tasking Operating System that aims at executing real time applications.
    2. Real - time processing responds to input instantly.
    3. An Operating System which allows multiple users to access a computer system concurrently is known as multi user operating system.
    4. When the Operating System allows the execution of multiple tasks at one time, it is classified as a multi tasking Operating System.
    5. A distributed Operating System manages a group of independent computers and makes them appear to be a single computer.
    6. Embedded Operating Systems are designed to be used in embedded computer systems.
    7. Examples of embedded Operating Systems are Windows 10, UBUNTU and Mac OS X yosemite.
    8. Multi processing Operating System supports running a program on more than one CPU.
    9. Multi threading Operating System allows different parts of a single program to run concurrently.
  • 24. He period of Third generation computers is
   A.) 1964-1974
   B.) 1964-1977
   C.) 1964-1975
   D.) 1970 Above

Answer: Option 'C'

1964-1975

  • RAM :

    The RAM (random access memory) is the place in a computer where the operating system, application programs, and data in current use are kept.
    RAM is much faster to read from and write to than the other kinds of storage in a computer, the hard disk, floppy disk, and CD-ROM.
    It has two parts:
    A. SRAM: Static Random Access Memory
    B. DRAM: Dynamic Random Access Memory.

    ROM:

    As the name suggests ROM, stores information that can only be read. Modifying it is impossible or very difficult.
    ROM is also a type of non-volatile storage, which means that the information in it stays even if the computer loses power.
    This is another type of ROM that is impossible or difficult to change.

    PROM

    – Programmable Read Only Memory.

    EPROM

    – Erasable Programmable Read Only Memory.

    EEPROM

    – Electrically Erasable Programmable Read Only Memory.
  • 25. e period of Fourth generation computers is
   A.) 1975-1995
   B.) 1975-1989
   C.) 1975-2000
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

1975-1989

Basic Computer Knowledge Download Pdf