Computer Awareness Quiz for Bank Exams

  • 1. The primary job of the operating system of a computer is to
   A.) command resources
   B.) be user friendly
   C.) provide utilities
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 2. The operating system of a computer series as a software interface between the user and
   A.) hardware
   B.) peripheral
   C.) memory
   D.) screen

Answer: Option 'A'

hardware

  • 3. Operating system is
   A.) a collection of hardware components
   B.) a collection of input-output devices
   C.) a collection of software routines
   D.) All of these

Answer: Option 'C'

a collection of software routines

  • 4. The following command set is correct according to their function
   A.) RD can MD
   B.) DEL and ERASE
   C.) CD and RD
   D.) COPY and RENAME

Answer: Option 'B'

DEL and ERASE

  • 5. Which command used to change the file name?
   A.) Ren
   B.) Rename
   C.) Both 'a' and 'b'
   D.) All of these

Answer: Option 'C'

Both 'a' and 'b'

  • 6. While working with MS-DOS, which command is used copying the files to transfer one PC to another one?
   A.) Rename
   B.) Path
   C.) Dir
   D.) Copy

Answer: Option 'D'

Copy

  • 7. Administrative supervision of database activities is the responsibility of the
   A.) data base administrator
   B.) DP Manager
   C.) DB Manager
   D.) VP-DP administrator

Answer: Option 'A'

data base administrator

  • 8. A distributed network configuration in which all data/information pass through a central computer is
   A.) bus network
   B.) star network
   C.) duplex
   D.) multiplex

Answer: Option 'B'

star network

  • 9. The communication mode that supports data in both directions
   A.) simplex
   B.) half duplex
   C.) duplex
   D.) multiplex

Answer: Option 'B'

half duplex

  • 10. Modulation is the process of
   A.) sending a file from one computer to another computer
   B.) converting digital signals to analog signals
   C.) converting analog signals to digital signals
   D.) echoing every character that is received

Answer: Option 'B'

converting digital signals to analog signals

  • 11. Base band is
   A.) a signal all of whose energy is contained within a finite frequency range.
   B.) the simultaneous transmission of data to a number of stations
   C.) transmission of signals without modulation
   D.) all of the above

Answer: Option 'C'

transmission of signals without modulation

  • 12. End-to-end conncectivity is provided from host-to-host in
   A.) network layer
   B.) session layer
   C.) data link layer
   D.) transport layer

Answer: Option 'D'

transport layer

  • 13. Which of the following technique provides dedicated communication channel between two stations.
   A.) switch network
   B.) Circuit switching
   C.) packet switching
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Circuit switching

  • 14. Working of the WAN generally involves
   A.) user agent
   B.) ATM
   C.) frame delay
   D.) satellite

Answer: Option 'D'

satellite

  • 15. The application layer of the OSI model is the
   A.) sixth layer
   B.) seventh layer
   C.) fifth layer
   D.) fourth layer

Answer: Option 'B'

seventh layer