Computer Hardware Interview Questions and Answers | Basic Computer Knowledge

  • 1. With respect to a network interface card, the term 10/100 refers to
   A.) minimum and maximum server speed
   B.) megabits per seconds
   C.) protocol speed
   D.) a fiber speed

Answer: Option 'B'

​megabits per seconds

  • 2. Which Motherboard form factor uses one 20 pin connector
   A.) ATX
   B.) AT
   C.) BABY AT
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

ATX

  • 3. When installing PCI NICS you can check the IRQ availability by looking at
   A.) dip switches
   B.) motherboard BIOS
   C.) CONFIG.SYS
   D.) jumper settings

Answer: Option 'B'

​motherboard BIOS

  • 4. A hard disk is divided into tracks which are further subdivided into:
   A.) clusters
   B.) sectors
   C.) vectors
   D.) heads

Answer: Option 'B'

​sectors

  • 5. Missing slot covers on a computer can cause?
   A.) over heat
   B.) power surges
   C.) EMI
   D.) incomplete path for ESD

Answer: Option 'A'

over heat

  • 6. A wrist grounding strap contains which of the following:
   A.) Surge protector
   B.) Capacitor
   C.) ​Resistor
   D.) Voltmeter

Answer: Option 'C'

​Resistor

  • 7. What could cause a fixed disk error.
   A.) No-CD installed
   B.) bad ram
   C.) slow processor
   D.) Incorrect CMOS settings

Answer: Option 'D'

Incorrect CMOS settings

  • 8. Which standard govern parallel communications?
   A.) RS232
   B.) RS-232a
   C.) IEEE 1284
   D.) CAT 5

Answer: Option 'C'

​IEEE 1284

  • 9. From what location are the 1st computer instructions available on boot up?
   A.) ROM BIOS
   B.) CPU
   C.) CONFIG.SYS
   D.) boot.ini

Answer: Option 'A'

ROM BIOS

  • 10. In laser printer technology, what happens during the conditioning stage?
   A.) The corona wire places a uniform positive charge on the paper
   B.) A uniform negative charge is placed on the photosensitive drum
   C.) A uniform negative charge is placed on the toner
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

A uniform negative charge is placed on the photosensitive drum

  • 11. What product is used to clean smudged keys on a keyboard?
   A.) TMC solvent
   B.) All-purpose cleaner
   C.) Silicone spray
   D.) Denatured alcohol

Answer: Option 'B'

​All-purpose cleaner

  • 12. Most PCs give a single beep on bootup to indicate they are ok hardware wise. You boot your PC and don't get a beep. What should you check first?
   A.) system board
   B.) RAM
   C.) microprocessor
   D.) power supply

Answer: Option 'D'

power supply

  • 13. ESD would cause the most damage to which component?
   A.) Power supply
   B.) Expansion board
   C.) Monitor
   D.) Keyboard

Answer: Option 'B'

​Expansion board

  • 14. Which peripheral port provides the FASTEST throughput to laser printers?
   A.) RS-232
   B.) Parallel
   C.) SCSI
   D.) Serial

Answer: Option 'B'

​Parallel

  • 15. The mouse pointer moves erratically, what is the possible cause? The mouse
   A.) ball is dirty
   B.) is not connected
   C.) driver is not installed properly
   D.) has an incorrect IRQ setting

Answer: Option 'A'

ball is dirty

  • 16. To view any currently running Terminate Stay Resident (TSR's) programs you could type:
   A.) Memory
   B.) MEM
   C.) SYS /M
   D.) Memmaker

Answer: Option 'B'

​MEM

  • 17. Voltage is measured:
   A.) in parallel
   B.) in series
   C.) after breaking the circuit
   D.) after checking resistance

Answer: Option 'A'

in parallel

  • 18. Your customer tells you the print quality of their dot matrix printer is light then dark. Which of the following could cause the problem.
   A.) Paper slippage
   B.) Improper ribbon advancement
   C.) Paper thickness
   D.) Head position

Answer: Option 'B'

​Improper ribbon advancement

  • 19. Which type of system board is the MOST likely candidate for processor upgrading if you want maximum performance and future compatibility?
   A.) ML
   B.) PCI
   C.) ISA
   D.) EISA

Answer: Option 'B'

PCI

  • 20. Suppose that you have a the maintenance package identifies several possible field replaceable units (FRUs) that will resolve the problem. What should you do after turning the power off?
   A.) Replace the indicated parts, one at a time in the recommended sequence, until the problem is resolved; return unused FRUs to stock
   B.) Replace all of the indicated FRUs at once and return the machine to the customer if the problem is resolved
   C.) Follow the same procedure as in ays replace the system board first if it is on the list of possible FRUs If multiple FRUs are indicated, then software is the most likely source of the problem
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

Replace the indicated parts, one at a time in the recommended sequence, until the problem is resolved; return unused FRUs to stock

  • 21. The 34-pin connection on an I/O card is for?
   A.) Floppy drive
   B.) SCSI drive
   C.) IDE drive
   D.) Zip drive

Answer: Option 'A'

Floppy drive

  • 22. Which part of the laser printer should NOT be exposed to sunlight?
   A.) Transfer corona assembly
   B.) PC drum
   C.) Primary corona wire
   D.) Toner cartridge

Answer: Option 'B'

PC drum

  • 23. The terms "red book", "yellow book", and "orange book" refer to:
   A.) SCSI
   B.) ide
   C.) floppy drive technology
   D.) CD-ROM standards

Answer: Option 'D'

CD-ROM standards

  • 24. After doing a low-level format, what would be the next step in configuring the hard drive in a system?
   A.) Format DOS partition
   B.) Install operating system
   C.) Configure DMA channel and back-up interrupt
   D.) Partition had disk

Answer: Option 'A'

Format DOS partition

  • 25. On the 16-bit ISA bus, IRQ2 is elevated to which higher level Interrupt?
   A.) 9
   B.) 11
   C.) 13
   D.) 15

Answer: Option 'A'

9

Computer Hardware MCQs Download Pdf