IBPS Clerk and PO Exam Computer Knowledge - Test 1

  • 1. The word computer has been derived from which of the following language?
   A.) Greek
   B.) English
   C.) Hindi
   D.) Latin

Answer: Option 'D'

Latin

  • 2. The word 'computer' usually refers to the central processing unit plus
   A.) external memory
   B.) internal memory
   C.) input devices
   D.) output devices

Answer: Option 'A'

external memory

  • 3. A group of bits that tells the computer to perform a specific operation is known as
   A.) instruction code
   B.) micro-operation
   C.) accumulator
   D.) register

Answer: Option 'A'

instruction code

  • 4. Which of the following is a part of central processing unit?
   A.) Printer
   B.) Keyboard
   C.) Mouse
   D.) Arithmetic and Logic Unit

Answer: Option 'D'

Arithmetic and Logic Unit

  • 5. CPU comprises of control unit, memory unit and _______ units.
   A.) microprocessor
   B.) ROM
   C.) RAM
   D.) arithmetic and logical unit

Answer: Option 'D'

arithmetic and logical unit

  • 6. To move to the beginning of a line of text, press the ______ key
   A.) page up
   B.) shift
   C.) home
   D.) enter

Answer: Option 'C'

home

  • 7. A hard copy would prepared on a
   A.) line printer
   B.) dor matrix printer
   C.) all of these
   D.)

Answer: Option 'C'

all of these

  • 8. Which of the following is an example of optical disk?
   A.) Digital versatile disks
   B.) Memory disks
   C.) Magnetic disks
   D.) Data bus disks

Answer: Option 'A'

Digital versatile disks

  • 9. In order to reproduce sound a compact disk (CD) audio player user a
   A.) quartz crystal
   B.) titanium needle
   C.) laser beam
   D.) barium titanate ceramic

Answer: Option 'C'

laser beam

  • 10. _______ is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
   A.) Tracking
   B.) Formatting
   C.) Crashing
   D.) Alloting

Answer: Option 'B'

Formatting

  • 11. Which of the following is not a computer language?
   A.) High level language
   B.) Machine language
   C.) Low level language
   D.) Medium level language

Answer: Option 'D'

Medium level language

  • 12. Which of the following is not an external command of DOS?
   A.) LABEL
   B.) FORMAT
   C.) CHKDSK
   D.) CLS

Answer: Option 'D'

CLS

  • 13. It is a software tool that lets one enter, calculate, manipulate set of numbers
   A.) speedsheet
   B.) spreadsheet
   C.) slide sheet
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

spreadsheet

  • 14. To save an existing document with a different file name, click
   A.) save button on the standard toolbar
   B.) save on the file menu
   C.) save as button on the standard boolbar
   D.) save as on the file menu

Answer: Option 'D'

save as on the file menu

  • 15. In Excel, this is a prerecorded formula that provides a shortcut for complex calculations.
   A.) value
   B.) data series
   C.) function
   D.) field

Answer: Option 'C'

function

  • 16. Which of the following is not a term pertaining to word?
   A.) Delete
   B.) Edit
   C.) Copy
   D.) Slide show

Answer: Option 'D'

Slide show

  • 17. _______ are distinct items that don't have much meaning to you in a given context.
   A.) Fields
   B.) Data
   C.) Queries
   D.) Properties

Answer: Option 'A'

Fields

  • 18. Geometric arrangement of devices on the network is called
   A.) topology
   B.) protocals
   C.) media
   D.) LAN

Answer: Option 'A'

topology

  • 19. Which of the following topologies is not of broadcast type?
   A.) Star
   B.) Bus
   C.) Ring
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

Bus

  • 20. In OSI network architecture, the routing is performed by
   A.) network layer
   B.) data link layer
   C.) transport layer
   D.) session layer

Answer: Option 'A'

network layer

  • 21. Which of the following items is not used in Local Area Networks (LANs)?
   A.) Cable
   B.) Computer
   C.) Modem
   D.) Interface card

Answer: Option 'C'

Modem

  • 22. Which of the following cannot be part of an E - mail address?
   A.) Period(.)
   B.) At. Sign (@)
   C.) Space()
   D.) Underscore(_)

Answer: Option 'C'

Space()

  • 23. Which of the following domains is used by profit business?
   A.) .com
   B.) .edu
   C.) .mil
   D.) .net

Answer: Option 'A'

.com

  • 24. Hackers often gain entry to a network be pretending to be at a legitimate computer
   A.) spoofing
   B.) forging
   C.) IP spoofing
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

IP spoofing

  • 25. A hacker contacts your phone or E-mails and attempts to acquire your password is called
   A.) spoofing
   B.) phishing
   C.) spamming
   D.) buging

Answer: Option 'B'

phishing