IBPS Clerk and PO Exam Computer Knowledge - Test 2

  • 1. Computer is a/an
   A.) electronic machine
   B.) battery
   C.) All of these
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

electronic machine

  • 2. First generation computers used _________ languages.
   A.) machine
   B.) assembly
   C.) Both '1' and '2'
   D.) high level

Answer: Option 'D'

high level

  • 3. First supercomputer developed in India is
   A.) PARAM
   B.) Aryabhatt
   C.) Buddha
   D.) Ram

Answer: Option 'A'

PARAM

  • 4. 'C' in CPU denotes
   A.) Common
   B.) Central
   C.) Computer
   D.) Circuitry

Answer: Option 'B'

Central

  • 5. On the motherboard the connection points for chips are referred to as
   A.) slots
   B.) sockets
   C.) ports
   D.) lines

Answer: Option 'B'

sockets

  • 6. A(n) ________ device i any device that provides information, which is sent to the CPU.
   A.) input
   B.) output
   C.) CPU
   D.) memory

Answer: Option 'A'

input

  • 7. The pattern of printed lines on most products are called
   A.) prices
   B.) OCR
   C.) scanners
   D.) bar codes

Answer: Option 'D'

bar codes

  • 8. The rate at which scanning is repeated in a CRT is called
   A.) refresh rate
   B.) resolution
   C.) pitch
   D.) bandwidth

Answer: Option 'A'

refresh rate

  • 9. Which of the following is not a hardware?
   A.) Processor chip
   B.) Printer
   C.) Mouse
   D.) Java

Answer: Option 'D'

Java

  • 10. Which of the following is the magnetic storage device?
   A.) Hard disk
   B.) Compact disk
   C.) Audio tapes
   D.) All of these

Answer: Option 'A'

Hard disk

  • 11. Dynamic RAM consumes _______ power and _______ then the static RAM.
   A.) more, faster
   B.) more, slower
   C.) less, slower
   D.) less, faster

Answer: Option 'C'

less, slower

  • 12. The number system based on '0' and '1' only is known as
   A.) binary system
   B.) barter system
   C.) number system
   D.) hexadecimal

Answer: Option 'A'

binary system

  • 13. Which os the following is a hexadecimal number equal to 3431 octal number?
   A.) 197
   B.) 917
   C.) 791
   D.) 719

Answer: Option 'D'

719

  • 14. Computer language used for scientific calculation is
   A.) LOGO
   B.) FORTRAN
   C.) BASIC
   D.) C++

Answer: Option 'B'

FORTRAN

  • 15. A computer program used for business application is
   A.) LOGO
   B.) COBOL
   C.) BASIC
   D.) FORTRAN

Answer: Option 'B'

COBOL

  • 16. In shares characteristics with both hardware and software
   A.) Software
   B.) Data
   C.) Utility
   D.) Operating system

Answer: Option 'D'

Operating system

  • 17. Which of the following is the main program of MS-DOS?
   A.) Boot Record
   B.) ID. SYS
   C.) MS.DOS. SYS
   D.) COMAND.COM

Answer: Option 'A'

Boot Record

  • 18. It is easier to change the name of file using _________ process.
   A.) transforming
   B.) renaming
   C.) christening
   D.) retagging

Answer: Option 'B'

renaming

  • 19. Which bar is usually located below title bar that provides categorised options?
   A.) Menu bar
   B.) Status bar
   C.) Tool bar
   D.) Scroll bar

Answer: Option 'A'

Menu bar

  • 20. Header is
   A.) any test printed at the top of every page
   B.) any graphics printed at the top of every page
   C.) any text or graphics printed at the top of a particular page
   D.) any text or graphics printed at the top of every page

Answer: Option 'D'

any text or graphics printed at the top of every page

  • 21. When cutting and pasting the item cut is temporarily stored in
   A.) ROM
   B.) hard drive
   C.) diskette
   D.) dashboard

Answer: Option 'B'

hard drive

  • 22. The smalest unit of information about a record in a database is called a
   A.) cell
   B.) field
   C.) record
   D.) query

Answer: Option 'B'

field

  • 23. DBMS helps to achieve
   A.) data independence
   B.) centralised control of data
   C.) selection of data
   D.) Both '1' and '2'

Answer: Option 'D'

Both '1' and '2'

  • 24. To send data/message to and from computers the network software puts the message information in a
   A.) NIC
   B.) packet
   C.) trailer
   D.) header

Answer: Option 'B'

packet

  • 25. What is the function of a modem?
   A.) Encryption and decryption
   B.) Converts data to voice
   C.) Converts analog signals to digitals and vice-versa
   D.) Serve as a hardware anti-virus

Answer: Option 'C'

Converts analog signals to digitals and vice-versa



IBPS Clerk and PO Exam Computer Knowledge - Practice Test 2 Download Pdf