IBPS Clerk and PO Exam Computer Knowledge - Test 3

  • 1. The period of the second generation computers was
   A.) 1946-1958
   B.) 1940-1960
   C.) 1956-1963
   D.) 1957-1963

Answer: Option 'C'

1956-1963

  • 2. Computer's basic architecture was developed by
   A.) John Von Neumann
   B.) Charles Babbage
   C.) Blaise Pascal
   D.) Jordan Murn

Answer: Option 'A'

John Von Neumann

  • 3. Internal memory in a CPU is nothing but
   A.) a set of registers
   B.) a set of ALU
   C.) microprocessor
   D.) bus

Answer: Option 'A'

a set of registers

  • 4. Where does computer add and compare data?
   A.) Hard disk
   B.) Floppy disk
   C.) CPU chip
   D.) Memory chip

Answer: Option 'C'

CPU chip

  • 5. ________ is the raw facts from which _________ is derived.
   A.) Data, information
   B.) Data, output
   C.) Input, Information
   D.) Output, Input

Answer: Option 'A'

Data, information

  • 6. The main circuit board of the system unit is
   A.) computer program
   B.) control unit
   C.) motherboard
   D.) RAM

Answer: Option 'C'

motherboard

  • 7. __________ is the process of carrying out commands
   A.) Fetching
   B.) Storing
   C.) Decoding
   D.) Executing

Answer: Option 'D'

Executing

  • 8. The control unit controls other units by generating
   A.) control signals
   B.) timing signal
   C.) transfer signal
   D.) command signal

Answer: Option 'A'

control signals

  • 9. Speed of line printer is limited by the speed of
   A.) paper movements
   B.) cartridge used
   C.) length of paper
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

cartridge used

  • 10. All of the following are examples of input device except
   A.) scanner
   B.) mouse
   C.) keyboard
   D.) printer

Answer: Option 'D'

printer

  • 11. Any component of the computer you can see and touch, is
   A.) software
   B.) peripheral
   C.) storage
   D.) hardware

Answer: Option 'D'

hardware

  • 12. What type of device is a computer mouse?
   A.) Storage
   B.) Output
   C.) Software
   D.) Input

Answer: Option 'D'

Input

  • 13. A ________ is a set of rules.
   A.) resource, locator
   B.) domain
   C.) hypertext
   D.) protocol

Answer: Option 'D'

protocol

  • 14. A _____ is rectangular grid of rows and columns used to enter data.
   A.) cell
   B.) worksheet
   C.) spreadsheet
   D.) Both '2' and '3'

Answer: Option 'D'

Both '2' and '3'

  • 15. Choices are referred to as
   A.) options
   B.) exit
   C.) boot
   D.) folder

Answer: Option 'A'

options

  • 16. Anything written on the screen is called
   A.) cursor
   B.) text
   C.) folder
   D.) boot

Answer: Option 'B'

text

  • 17. System software
   A.) allows the user to diagnose and troubleshoot the device
   B.) is a programming language
   C.) is part of a productivity suite
   D.) helps the computer manage internal resources

Answer: Option 'D'

helps the computer manage internal resources

  • 18. Today the common form of RAM is built with
   A.) transistors
   B.) vacuum tubes
   C.) semi - conductors ICs
   D.) super conductors ICs

Answer: Option 'C'

semi - conductors ICs

  • 19. In Word, you can force a page break
   A.) by positioning your cursor at the appropriate place and pressing the F1 key
   B.) by positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl + Enter
   C.) by using the insert/section break
   D.) by changing the font size of your document

Answer: Option 'B'

by positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl + Enter

  • 20. The main circuit board of the system unit is the
   A.) computer program
   B.) control unit
   C.) motherboard
   D.) RAM

Answer: Option 'C'

motherboard

  • 21. You can keep your personal files/folders in
   A.) my folder
   B.) my documents
   C.) my files
   D.) my text

Answer: Option 'B'

my documents

  • 22. To measure the speed of the processor___ is used.
   A.) processing speed
   B.) clock speed
   C.) memory
   D.) unit

Answer: Option 'B'

clock speed

  • 23. A blinking indicator that shows you where your next action will happen, is
   A.) CPU
   B.) cursor
   C.) toolbar
   D.) boot

Answer: Option 'B'

cursor

  • 24. What function displays row data in a column or column data in a row?
   A.) Hyperlink
   B.) Index
   C.) Traspose
   D.) Rows

Answer: Option 'C'

Traspose

  • 25. File extensions are used in order to
   A.) name the file
   B.) ensure the filename is not lost
   C.) identify the file
   D.) identify the file type

Answer: Option 'D'

identify the file type