IBPS Clerk and PO Exam Computer Knowledge - Test 4

  • 1. First generation computers were based on
   A.) transistors
   B.) conductors
   C.) ICs
   D.) vacuum tubes

Answer: Option 'D'

vacuum tubes

  • 2. Control unit of a digital computer is often called the
   A.) clock
   B.) nerve centre
   C.) Both '1' and '2'
   D.) IC

Answer: Option 'B'

nerve centre

  • 3. Pipeline strategy is called implement
   A.) instruction execution
   B.) instruction prefetch
   C.) instruction decoding
   D.) instruction manipulation

Answer: Option 'B'

instruction prefetch

  • 4. The machine cycle includes
   A.) fetch
   B.) decode
   C.) execute
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 5. Which of the following produces high quality output?
   A.) Impact printer
   B.) Non-Impact printer
   C.) Plotter
   D.) Both '1' and '2'

Answer: Option 'B'

Non-Impact printer

  • 6. The OCR is used for the preparation of
     Basic Computer Knowledge pdf Questions With Answers
   A.) electricity bills
   B.) insurance premium
   C.) telephone bills
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 7. A removable magnetic disk that holds information is
   A.) floppy disk
   B.) hard drive
   C.) monitor
   D.) portable

Answer: Option 'A'

floppy disk

  • 8. What type of information system would be recognised by digital circuits?                                      
   A.) Hexadecimal system
   B.) Binary system
   C.) Both '1' and '2'
   D.) Only roman system

Answer: Option 'C'

Both '1' and '2'

  • 9. The negative numbers in the binary system can be represented by
   A.) Sign magnitude
   B.) 1's compliment
   C.) 2's compliment
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 10. Which among the following is/are interpreted language?
   A.) C++
   B.) Java
   C.) Visual Basic
   D.) Both '2' and '3'

Answer: Option 'D'

Both '2' and '3'

  • 11. In programming, repeating some statements is usually called
   A.) looping
   B.) control structure
   C.) compiling
   D.) structure

Answer: Option 'A'

looping

  • 12. Which of the following is not an internal command of DOS?
   A.) VER
   B.) COPYCON
   C.) FORMAT
   D.) VOL

Answer: Option 'C'

FORMAT

  • 13. The name given to a document by the user is called
   A.) filename
   B.) program
   C.) data
   D.) recoed

Answer: Option 'A'

filename

  • 14. The 'desktop' of a computer refers to
   A.) the visible screen
   B.) the area around the monitor
   C.) the top of the mouse pad
   D.) the inside of a folder

Answer: Option 'A'

the visible screen

  • 15. Which shortcut key is used to search for a file or a folder?
   A.) F1
   B.) F2
   C.) F3
   D.) F4

Answer: Option 'C'

F3

  • 16. Which unit controls the movement of signals between CPU and I/O?
   A.) ALU
   B.) Control unit
   C.) Memory Unit
   D.) Secondary Storage

Answer: Option 'B'

Control unit

  • 17. When the pointer is positioned on a _____ it is shaped like a hand.
   A.) grammar error
   B.) formatting error
   C.) hyperlink
   D.) spelling error

Answer: Option 'C'

hyperlink

  • 18. To exit the program without leaving the application, what is to be done?
   A.) File
   B.) Edit
   C.) Copy
   D.) Close

Answer: Option 'D'

Close

  • 19. What is the name of the program that controls the computer?
   A.) The operating system
   B.) An application program
   C.) A browser
   D.) The file manager

Answer: Option 'A'

The operating system

  • 20. The input device to be used to get a printed diagram into a computer is the
   A.) printer
   B.) mouse
   C.) keyboard
   D.) scanner

Answer: Option 'D'

scanner

  • 21. _________ is the process of finding errors in software code?
   A.) Compiling
   B.) Testing
   C.) Running
   D.) Debugging

Answer: Option 'D'

Debugging

  • 22. Notification area, is found on which side of the desktop?
   A.) Left
   B.) Right
   C.) Center
   D.) Both '1' and '2'

Answer: Option 'B'

Right

  • 23. Which of the following is a graphic package?
   A.) Corel Draw
   B.) Ms Word
   C.) MS Excel
   D.) All of these

Answer: Option 'A'

Corel Draw

  • 24. Which of the following is a graphic package?
   A.) Corel Draw
   B.) Ms Word
   C.) MS Excel
   D.) All of these

Answer: Option 'A'

​Corel Draw

  • 25. Computers use which language to process data?
   A.) Processing
   B.) Kilobyte
   C.) Binary
   D.) Representational

Answer: Option 'C'

Binary