IBPS PO Computer Questions and Answers

  • 1. A folder 
    A. is an organizational tool used to store files
    B. is synonymous with directory, but folder is the newer preferred term
    C. contains data
   A.) A only
   B.) B only
   C.) C only
   D.) A & C only

Answer: Option 'D'

A & C only

  • 2. The part of a computer system containing the circuitry that does the adding, subtracting, multiplying, dividing and comparing, called as 
   A.) Arithmetic Logic Unit
   B.) Control
   C.) CPU
   D.) Memory

Answer: Option 'A'

Arithmetic Logic Unit

  • 3. The storage device used to compensate for the difference in rates of flow of data from one device to another is termed as
   A.) chip
   B.) buffer
   C.) floppy
   D.) channel

Answer: Option 'B'

buffer

  • 4. ALU stands for
   A.) Arithmetic Long Unit
   B.) All Longer Units
   C.) Around Logical Units
   D.) Arithmetic and Logical Unit

Answer: Option 'D'

Arithmetic and Logical Unit

  • 5. Which of the following is not an input device?
   A.) Mouse
   B.) Light pen
   C.) Keyboard
   D.) VDU

Answer: Option 'D'

VDU

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 6. A light-sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital from is
   A.) Keyboard
   B.) OMR
   C.) scanner
   D.) OMR

Answer: Option 'C'

scanner

  • 7. What are the units used to count the speed of a printer?
   A.) CPM
   B.) PPM
   C.) BIT
   D.) DPI

Answer: Option 'C'

BIT

  • 8. MICR stands for
   A.) Magnetic Ink Character Recognition
   B.) Magnetic Ink Computer Record
   C.) Magnetic Industries Corporation Region
   D.) Microphone Recording

Answer: Option 'A'

Magnetic Ink Character Recognition

  • 9. What do you understand by the term 'booting'?
   A.) The process of starting the computer from the power-off position
   B.) Connecting the computer to the electric switch
   C.) Increasing the memory of the computer 
   D.) The process of shut down the computer

Answer: Option 'A'

The process of starting the computer from the power-off position

  • 10. Outlook express is a
   A.) e-mail client
   B.) address book
   C.) scheduler
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 11. Computers built before the first generation computers were
   A.) mechanical
   B.) electro-mechanical
   C.) electrical
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

electro-mechanical

  • 12. IBM stands for
   A.) Indian Business Machines
   B.) International Business Machines(&)
   C.) International Banking Machines
   D.) International Business Model

Answer: Option 'B'

International Business Machines

  • 13. Which of the following options correctly expresses the meaning of the term PCs?
   A.) Independent computers for all working staff
   B.) Personal computers widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity
   C.) Packed computer system formed by joining together of various computer terminals
   D.) Computers manufactured by the Pentium Company

Answer: Option 'B'

Personal computers widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity

  • 14. Which of the following are the functions of DOS?
    a. Controlling the input and output operations.
    B. Controlling the interaction between the user and the computer
    C. Controlling the process of stoning and organising different files.
   A.) Only A
   B.) Only A and B
   C.) Only B and C
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 15. An Excel workbook is a collection of
   A.) charts
   B.) work books
   C.) worksheets
   D.) Worksheets & charts

Answer: Option 'D'

Worksheets & charts

  • 16. The maximum zoom percentage in MS Powerpoint is
   A.) 100%
   B.) 200%
   C.) 300%
   D.) 400%

Answer: Option 'D'

400%

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 17. Which report will show the financial position of the company?
   A.) Balance sheet
   B.) Sales accounts
   C.) Bank statements
   D.) Ledger accounts

Answer: Option 'A'

Balance sheet

  • 18. An inter-company network which used to distribute information, document, files and databases, is called as
   A.) Extranet
   B.) LAN
   C.) MAN
   D.) WAN

Answer: Option 'A'

Extranet

  • 19. Which of the following is the fastest communication channel?
   A.) Radiowave
   B.) Microwave
   C.) Optical fibre
   D.) All are operating in the same propagation speed

Answer: Option 'D'

All are operating in the same propagation speed

  • 20. A cursor is 
   A.) to make a selection from the document and duplicate it on the clipboard 
   B.) a symbol that designates the position on the screen where text or coded will be inserted or deleted
   C.) Pressing and holding the main mouse button
   D.) a button in a dialogue box

Answer: Option 'C'

a symbol that designates the position on the screen where text or coded will be inserted or deleted

  • 21. The meaning of cut is to 
   A.) take a section from the document and move it to the clipboard
   B.) cut a document in two unequal parts.
   C.) cut a document in two equal parts 
   D.) Only (2) and (3)

Answer: Option 'A'

take a section from the document and move it to the clipboard

  • 22.  ______ means to enlarge a window to its maximum area so that it will full entire desktop.
   A.) Maximise
   B.) Zoom
   C.) Enlarge
   D.) Extend

Answer: Option 'A'

Maximise

  • 23. What is HTML?
   A.) It is developed for World Wide Web(WWW)
   B.) Used for all formatted documents
   C.) To make formatted web documents with links, those can be viewed in web browser
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

It is developed for World Wide Web(WWW)

  • 24. What is an icon?
   A.) It is some action performed when something like menu or button is clicked 
   B.) It is small graphical image which is used to represent an application, command or a tool 
   C.) Both (a) and (b)
   D.) A folder

Answer: Option 'C'

Both (a) and (b)

  • 25.  ______ is an area of memory assigned to store any e-mail message for the user.
   A.) Outlook Express
   B.) Yahoo.com
   C.) Mailbox
   D.) Postbox

Answer: Option 'C'

Mailbox

IBPS PO Computer Questions Download Pdf