MS Access Questions & Answers | Basic Computer Knowledge

  • 1. In MS-Access press CTRL+O to
   A.) Open a new database
   B.) Open an existing database
   C.) Exit MS-Access
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Open an existing database

  • 2. In MS-Access to Refresh the contents of a Lookup field (Lookup field: A field, used on a form or report in an Access database, that either displays a list of values retrieved from a table or query, or
   A.) F4 or ALT+DOWN ARROW
   B.) DOWN ARROW
   C.) F9
   D.) PAGE DOWN

Answer: Option 'C'

F9

  • 3. In MS-Access to open new database press
   A.) CTRL+N
   B.) CTRL+O
   C.) ALT+F4
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

CTRL+N

  • 4. In MS-Access to open an existing database press
   A.) CTRL+N
   B.) CTRL+O
   C.) ALT+F4
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

CTRL+O

  • 5. In MS-Access to Open a combo box
   A.) F9
   B.) PAGE DOWN
   C.) DOWN ARROW
   D.) F4 or ALT+DOWN ARROW

Answer: Option 'D'

F4 or ALT+DOWN ARROW

  • 6. There are three types of data found in a spreadsheet:
   A.) Equations, data, numbers
   B.) Numbers, formulas, labels
   C.) Data, words, numbers
   D.) Words, numbers, labels

Answer: Option 'B'

Numbers, formulas, labels

  • 7. Which symbol must all formula begin with:
   A.) @
   B.) =
   C.) +
   D.) %

Answer: Option 'B'

=

  • 8. To merge the cells which tab do you use from the format, cells menu?
   A.) Alignment tab
   B.) Number tab
   C.) Font tab
   D.) Merge tab

Answer: Option 'A'

Alignment tab

  • 9. In an excel sheet the active cell is indicated by:
   A.) A blinking border
   B.) A dotted border
   C.) A dark wide boarder
   D.) None of These

Answer: Option 'C'

A dark wide boarder

  • 10. How do you rearrange the date in ascending or descending order?
   A.) Data, table
   B.) Data, sort
   C.) Data, form
   D.) Data, subtotals

Answer: Option 'B'

Data, sort

  • 11. To add two cells (A1 and A2) together you use the following formula:
   A.) A1 plus A2
   B.) =A1 + A2
   C.) =Add(A1+A2)
   D.) =together(A1:A2)

Answer: Option 'B'

=A1 + A2

  • 12. Which of the following is not a data base application?
   A.) Access
   B.) dBase
   C.) edit
   D.) FoxPro

Answer: Option 'C'

edit

  • 13. You can create hyperlinks from the Excel workbook to
   A.) A webpage on company internet
   B.) A web page on the internet
   C.) Other office 97 application documents
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 14. How many save as option in MS Access 2007?
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'C'

3

  • 15. The advantage of using a spreadsheet is
   A.) Calculations can be done automatically
   B.) Changing data automatically updates calculations
   C.) More flexibility
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 16. How we save database file in MS Access 2007 for Ms Access 2000?
   A.) Save As MS Access 2000 Database
   B.) Save Only
   C.) Save Object As
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Save As MS Access 2000 Database

  • 17. _______ is a component of database such as a table, query, form and macro?
   A.) Record
   B.) Object
   C.) Table
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Object

  • 18. In MS-Access, what Are The Different Views To Display a table?
   A.) Datasheet View
   B.) Design View
   C.) Pivot Table & Pivot Chart View
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 19. MS-Access is a?
   A.) Programming Tool
   B.) Database Tool
   C.) Web Page Creation Tool
   D.) None of the Above

Answer: Option 'B'

Database Tool

  • 20. Which of the following is latest version of MS-Access?
   A.) MS-Access 2002
   B.) MS-Access 2000
   C.) MS-Access ME
   D.) MS-Access XP

Answer: Option 'D'

MS-Access XP

  • 21. ________ provides the tools for creating fields in a table?
   A.) Drawing View
   B.) Table View
   C.) Drawing View
   D.) Both b and c

Answer: Option 'A'

Drawing View

  • 22. _______ defines a data type for a set of values in a table?
   A.) Field
   B.) File
   C.) Record
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Field

  • 23. MS-Access database files have a default extension?
   A.) MDE
   B.) DBM
   C.) PRG
   D.) BBE

Answer: Option 'A'

MDE

  • 24. Which of the following is not a data type in MS-Access?
   A.) Table
   B.) Number
   C.) Text
   D.) OLE object

Answer: Option 'A'

Table

  • 25. _______ is a field property that determines what kind of data a field can store?
   A.) File type
   B.) Data type
   C.) Data select
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Data select

MS Access MCQs Download Pdf