MS Excel Questions & Answers

  • Shortcut Keys of MS-Excel and their Descriptions
    Shortcut Keys Description
    F2 Edit the selected cell.
    F5 Go to a specific e.g., C6
    F7 Spell chech selected text and/or document.
    F11 Create chart.
    Ctrl + Shift + ; Enter the current time.
    Ctrl + ; Enter the current date.
    Alt + Shift + F1 Insert new worksheet.
    Shift + F3 Open the Excel formula window.
    Shift + F5 Bring up search box.
    Ctrl + A Select all contents of the worksheet.
    Ctrl + B Bold highlighted selection.
    Ctrl + I Italic highlighted selection.
    Ctrl + K Insert link.
    Ctrl + U Underline highlighted selection.
    Ctrl + 5 Strike through highlighted selection.
    Ctrl + P Bring up the print dialog box to begin printing.
    Ctrl + Z Undo last action.
    Ctrl + F9 Minimise current workbook.
    Ctrl + F10 Maximise currently selected workbook.
    Ctrl + F6 Switch between open workbooks/windows.
    Ctrl + Page up Move between Excwl worksheets in the same Excel document.
    Ctrl + Page down Move between Excwl worksheets in the same Excel document.
    Ctrl + Tab Move between two or more open Excel files.
    Alt + = Create a formula to sum all of the above cells.
    Ctrl + ' Insert the value of the above cell into cell currently selected.
    Ctrl + Shift + ! Format number in comma format.
    Ctrl + Shift + $ Format number in currency format.
    Ctrl + Shift + # Format number in date format.
    Ctrl + Shift + % Format number in percentage format.
    Ctrl + Shift + @ Format number in time format.
    Ctrl + Arrow key Move to next section of text.
    Ctrl + Space Select entire column.
    Shift + Space Select entire row.
  • 1. With which of the following all formulas in excel starts ?
   A.) /
   B.) *
   C.) $
   D.) =

Answer: Option 'D'

=

  • 2. On an excel sheet the active cell in indicated by ?
   A.) A dotted border
   B.) By italic text
   C.) A dark wide border
   D.) A blinking border

Answer: Option 'C'

A dark wide border

  • 3. What term describes explanatory text attached to a cell ?
   A.) Context
   B.) Callout
   C.) Comment
   D.) Dialog

Answer: Option 'C'

Comments

  • 4. How we can view a cell comment ?
   A.) position the mouse pointer over the cell
   B.) click the comment command on the view menu
   C.) click the edit comment commands on the Insert menu
   D.) click the Display comment command on the window menu

Answer: Option 'A'

position the mouse pointer over the cell

  • Tit-Bits
    * Each new workbook created in Excel has three worksheets by default.
    * Active cell a cell in which you are currently working.
    * File format or extension of Excel is .xlsx or .xls.
    * Illustations group allows insertion of pictures, clio art, shapes and smart art.
    * Scatter compares pairs of values.
    * Charts wizard used to create charts in MS-Excel.
    * Embedded chart is chart that is drawn on an existing sheet.
  • 5. Which of these will not select all the cells in a document ?
   A.) Using the Edit - Select All menu
   B.) Pressing Ctrl + A on the keyboard
   C.) Clicking three times with the right mouse button in the spreadsheet
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Clicking three times with the right mouse button in the spreadsheet

  • Components of Microsoft Excel
     

    The Office Logo Button : It is at the left corner contains many commands for the document such as New, Open, Save as, Print and Close.
    The Ribbon : It consists of a panel of commands which are organised into a set of tabs.
    Tabs : It contains the command such as Home, Insert, Page Layout, Formulas, Data, Review, View etc as well as any additional command that you may need.
    Status Bar : It displays information about the currently active worksheet.
    Formula Bar : It is located beneath the Ribbon. It is used to enter and edit worksheet data. It includes
      * Name box displays the all reference or column and row location of the active cell.
      * Functions are predefined formulas that perform calculations bby using specific values, called arguments.
    Clipboard : A clipboard group contains the cut, copy and paste commands.
    Alignment : It is used to change alignment of the text in the cells- vertical, horizontal alignment, indentation, wrap the text, shrink it to fit within the cell and merge multiple cells.
    Tables : It is used to define a range of cell as a table for easy filtering and storing and create a pivote table or chart to arrange and summarise the data.
    Function Library : It contains a library of functions (e.g, mathematical, logical, trigonometric etc), such as AND, IF, LOOKUP, AVG, DATE etc.
    Formula Addressing : The formula can have relative addressing absolute addressing and mixed addressing.
        * Relative addressing to repeat the same formula for many difficult cells, use the copy and paste command.
        * Absolute address to keep a certain position that is not relative to the new cell location use absolute positioning.
        * Mixed address is used to keep some part relative and some absolute.
    The Macros : It is used to define a sequence of actions to perform on a document or multiple documents that can be executed again and again.
  • 6. The default style for new data keyed in a new workbook is ?
   A.) Normal
   B.) Comma
   C.) Percent
   D.) CURRENCY

Answer: Option 'A'

Normal

  • 7. If you press ___, the cell accepts your typing as its contents ?
   A.) Tab
   B.) Enter
   C.) Alt+Enter
   D.) Ctrl+Enter

Answer: Option 'B'

Enter

  • 8. Which of the following keyboard shortcut can be used for creating a chart from the selected cells ?
   A.) F11
   B.) F10
   C.) F4
   D.) F2

Answer: Option 'A'

F11

  • 9. A value used in a formula that does not change is called a ?
   A.) Constant
   B.) Varaible
   C.) Cell address
   D.) Static

Answer: Option 'A'

Constant

  • 10. Formula palette is used to ?
   A.) format cells containing numbers
   B.) create and edit formulas containing functions
   C.) entered assumptions data
   D.) copy all cells

Answer: Option 'B'

create and edit formulas containing functions