MS Word Questions & Answers | Basic Computer Knowledge

  • 1. Selecting text means, selecting?
   A.) a word
   B.) an entire sentence
   C.) whole document
   D.) any of the above

Answer: Option 'A'

a word

  • 2. The minimum number of rows and columns in MS Word document is
   A.) 1 and 1
   B.) 2 and 1
   C.) 1 and 2
   D.) 2 and 2

Answer: Option 'A'

1 and 1

  • 3. How many columns can you insert in a word document in maximum?
   A.) 40
   B.) 45
   C.) 50
   D.) 55

Answer: Option 'B'

45

  • 4. A character that is raised and smaller above the baseline is known as
   A.) Capscript
   B.) Raised
   C.) Outlined
   D.) Superscript

Answer: Option 'D'

Superscript

  • 5. What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on formatting toolbar?
   A.) 8 and 72
   B.) 8 and 68
   C.) 6 and 72
   D.) 6 and 68

Answer: Option 'A'

8 and 72

  • 6. Which menu in MSWord can be used to change character size and typeface?
   A.) View
   B.) Tools
   C.) Format
   D.) Data

Answer: Option 'C'

Format

  • 7. Which option in File pull-down menu is used to close a file in MSWord?
   A.) New
   B.) Close
   C.) Quit
   D.) Exit

Answer: Option 'B'

Close

  • 8. By default, on which page the header or the footer is printed?
   A.) on first page
   B.) on alternate page
   C.) on every page
   D.) none of the above

Answer: Option 'C'

on every page

  • 9. Which bar is usually located below that Title Bar that provides categorized options?
   A.) Menu bar
   B.) Status Bar
   C.) Tool bar
   D.) Scroll bar

Answer: Option 'A'

Menu bar

  • 10. In MS-Word, for what does ruler help?
   A.) to set tabs
   B.) to set indents
   C.) to change page margins
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 11. Which of these toolbars allows changing of Fonts and their sizes?
   A.) Standard
   B.) Formatting
   C.) Print Preview
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Formatting

  • 12. Using Find command in Word, we can search?
   A.) characters
   B.) formats
   C.) symbols
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 13. Which key should be pressed to start a new paragraph in MS-Word?
   A.) Down Cursor Key
   B.) Enter Key
   C.) Shift + Enter
   D.) Ctrl + Enter

Answer: Option 'B'

Enter Key

  • 14. MS-Word automatically moves the text to the next line when it reaches the right edge of the screen and is called?
   A.) Carriage Return
   B.) Word Wrap
   C.) Enter
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Word Wrap

  • 15. Which key should be pressed to start a new paragraph in MS-Word?
   A.) Down Cursor Key
   B.) Enter Key
   C.) Shift + Enter
   D.) Ctrl + Enter

Answer: Option 'B'

Enter Key

  • 16. What is the function of Ctrl + B in Ms-Word
   A.) It converts selected text into the next larger size of the same font
   B.) It adds a line break to the document
   C.) It makes tho selected text bold
   D.) It applies Italic formatting t the selected text

Answer: Option 'C'

It makes tho selected text bold

  • 17. Which shortcut key is used to spell check in MS-Word
   A.) F1
   B.) F2
   C.) F7
   D.) F9

Answer: Option 'C'

F7

  • 18. Why headers and footers used in MS -Word
   A.) To enhance the overall appearance of the document
   B.) To mark the starting of a page
   C.) To make large document more readable
   D.) To allow page headers and footers to appear on document when it is printed

Answer: Option 'D'

To allow page headers and footers to appear on document when it is printed

  • 19. Graphics for word processor
   A.) Peripheral
   B.) Clip art
   C.) Highlight
   D.) Execute

Answer: Option 'B'

Clip art

  • 20. What is the function of CTRL+R in MS-Word
   A.) Open the Print dialog box
   B.) Update the current Web page
   C.) Close the current window
   D.) None of these

Answer: Option 'D'

None of these

  • 21. The minimum number of rows and columns a word table can have is
   A.) Zero
   B.) 2 rows and 1 column
   C.) 2 rows and 2 column
   D.) 1 row and 1 column

Answer: Option 'D'

1 row and 1 column

  • 22. What is the extenslon of files created in Ms-Word 97- 2003
   A.) dot
   B.) doc
   C.) dom
   D.) txt

Answer: Option 'B'

doc

  • 23. In MS-Word shortcut SHIFT+DELETE is used to
   A.) Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin
   B.) Copy the selected item
   C.) Rename the selected item
   D.) Create a shortcut to the selected item

Answer: Option 'A'

Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin

  • 24. In MS Word to move the insertion point to the beginning of the next word command used is
   A.) CTRL+RIGHTARROW
   B.) CTRL+DOWN ARROW
   C.) CTRL+LEFT ARROW
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

CTRL+RIGHTARROW

  • 25. In Microsoft Word shortcut key CTRL+W is used for
   A.) open the Print dialog box
   B.) Update the current Web page
   C.) close the current window
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

close the current window

MS Word MCQs Download Pdf