SBI Bank PO Exam Computer Knowledge - Test 1

  • 1. Which of the following options correctly expresses the meaming of the term 'PCs'?
   A.) Independent computers for all working staff
   B.) Computer manufactired by the Pentium Company
   C.) Personal computers widely available to individual workers with which they can sccess information from layer systems and increase their personal productivity
   D.) Packed computers system formed by joining together of various computer terminals

Answer: Option 'C'

Personal computers widely available to individual workers with which they can sccess information from layer systems and increase their personal productivity

  • 2. A _______ is a large and expensive computer capable of performing scientific and business applications.
   A.) mainframe computer
   B.) minicomputer
   C.) handheld computer
   D.) super computer

Answer: Option 'D'

super computer

  • 3. Pick the one that is used for logical operations or comparisons such as less than, equal to or greater than.
   A.) ALU
   B.) CU
   C.) Input Unit
   D.) MU

Answer: Option 'A'

ALU

  • 4. Which of the following groups consists of only input devices?
   A.) Mouse, Keyboard, Monitor
   B.) Mouse, Keyboard, Printer
   C.) Mouse, Keyboard, Scanner
   D.) Mouse, Keyboard, Plotter

Answer: Option 'C'

Mouse, Keyboard, Scanner

  • 5. External devices such as printers, keyboards and modems are known as
   A.) add on devices
   B.) PC expansion slot add-ons
   C.) Peripherals
   D.) Special buys

Answer: Option 'C'

Peripherals

  • 6. Which of these is a pointing and drop device?
   A.) Mouse
   B.) Scanner
   C.) Printer
   D.) CD-Rom

Answer: Option 'A'

Mouse

  • 7. The transfer of data from a CPU to peripheral devices of computer is achieved through
   A.) buffer memory
   B.) interfaces
   C.) modems
   D.) I/O ports

Answer: Option 'D'

I/O ports

  • 8. The highes unit of information, computer can understand and process, is known as a
   A.) exa byte
   B.) yotta byte
   C.) geop byte
   D.) bronto byte

Answer: Option 'C'

geop byte

  • 9. In the binary language, each letter of the alphaber, each number and each special character is made up of a unique combination of
   A.) 8 bytes
   B.) 8 KB
   C.) 8 bits
   D.) 8 character

Answer: Option 'C'

8 bits

  • 10. Modern computer represent characters and numbers internally using one of the following number systems
   A.) octal
   B.) septa
   C.) binary
   D.) penta

Answer: Option 'C'

binary

  • 11. ASCII for letter A is
   A.) 1111111
   B.) 0010011
   C.) 1000001
   D.) 1100011

Answer: Option 'A'

1111111

  • 12. A computer cannot 'boot' if it does not have the
   A.) compiler
   B.) loader
   C.) operaring system
   D.) assempler

Answer: Option 'C'

operaring system

  • 13. Which of the following system software resides in main memory always?
   A.) Text editor
   B.) Assembler
   C.) Linker
   D.) Loader

Answer: Option 'D'

Loader

  • 14. Which of the following is a programming language for creating special programs like applets?
   A.) Java
   B.) Cable
   C.) Domain name
   D.) Net

Answer: Option 'A'

Java

  • 15. Which of the following is not characteristic of COBOL?
   A.) It is a very standardised language
   B.) It is a very efficient in terms of mathematical notation
   C.) It is a very efficient in terms of coding and execution
   D.) It is very readable language

Answer: Option 'C'

It is a very efficient in terms of coding and execution

  • 16. BIOS stands for
   A.) Basic Input Output Software
   B.) Basic Input Output System
   C.) Basic Integrated Operator System
   D.) Basic Integrated Output System

Answer: Option 'B'

​Basic Input Output System

  • 17. Linux is a type of _______ software.
   A.) commercial
   B.) open source
   C.) shareware
   D.) proprietary

Answer: Option 'B'

open source

  • 18. Which of the following is/are function of operating system?
   A.) User interface
   B.) File system manipulation
   C.) Resource allocation
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 19. FORTRAN stands for
   A.) Formal Translation
   B.) Formula Translation
   C.) Formal Translation
   D.) Formative Translation

Answer: Option 'B'

Formula Translation

  • 20. _______ are words that a programming language has set aside for its own use.
   A.) Control words
   B.) Control structures
   C.) Reserved words
   D.) Reserved keys

Answer: Option 'C'

Reserved words

  • 21. This type of software works with end-users, application software and computer hardware to handle the majority of technical details.
   A.) System software
   B.) Communications software
   C.) Application software
   D.) Utility software

Answer: Option 'A'

System software

  • 22. Which one of the following DOS commands sends contents of the screen to an output device?
   A.) BREAK
   B.) DISK COPY
   C.) MORE
   D.) ASSIGN

Answer: Option 'B'

DISK COPY

  • 23. The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors, is
   A.) Multi-programming
   B.) Multi-tasking
   C.) Multi-processing
   D.) Time-sharing

Answer: Option 'C'

Multi-processing

  • 24. Which of the following commercial software products are examples of of operating system software and application software, respectively?
   A.) Microsoft office XP and Microsoft windows XP
   B.) Microsoft windows XP and Microsoft word
   C.) UNIX and LINUX
   D.) UNIX and Java

Answer: Option 'B'

Microsoft windows XP and Microsoft word

  • 25. Which one of the following is not the function of operating system?
   A.) Resource Management
   B.) Networking
   C.) Processor Management
   D.) File Management

Answer: Option 'B'

Networking

Computer Knowledge SBI set 1 Download Pdf