SBI Bank PO Exam Computer Knowledge - Test 2

  • 1. Like a virus, it is a self-replicating program. It also propagates through computer network.
   A.) Spyware
   B.) Worm
   C.) Cracker
   D.) Phishing Scam

Answer: Option 'D'

Phishing Scam

  • 2. A program designed to destroy data on your computer which can travel to infect other computers, is called a
   A.) disease
   B.) virus
   C.) tarpedo
   D.) hurricave

Answer: Option 'B'

virus

  • 3. Name the first general purpose electronic computer.
   A.) ADVAC
   B.) UNIVAC
   C.) EDVAC
   D.) ADSAC

Answer: Option 'B'

UNIVAC

  • 4. A desktop computer is also known as a
   A.) palm pilot
   B.) PC
   C.) mainframe
   D.) laptop

Answer: Option 'B'

PC

  • 5. Which language is directly understood by the computer without translation program?
   A.) Machine language
   B.) C language
   C.) Assembly language
   D.) BASIC language

Answer: Option 'A'

Machine language

  • 6. Which of the following uses a handheld operating system?
   A.) A supercomputer
   B.) A personal computer
   C.) A PDA
   D.) A mainframe

Answer: Option 'C'

A PDA

  • 7. The user generally applies _________ to access mainframe or super computer.
   A.) node
   B.) terminal
   C.) desktop
   D.) hand held

Answer: Option 'B'

terminal

  • 8. This component is required to process data into information and consists of integrated circuits.
   A.) Hard Disk
   B.) RAM
   C.) CPU
   D.) ROM

Answer: Option 'C'

CPU

  • 9. Which of the following components is the most essential for the computer system to work?
   A.) Input system
   B.) Output system
   C.) Storage system
   D.) CPU

Answer: Option 'D'

CPU

  • 10. The basic goal of computer process is to convert the data into
   A.) files
   B.) tables
   C.) information
   D.) graphs

Answer: Option 'C'

information

  • 11. Arithmetic logic unit and control sections have special purpose locations called
   A.) registers
   B.) RAM
   C.) I/O
   D.) BIOS

Answer: Option 'A'

registers

  • 12. Which is the best position for operating the mouse?
   A.) Tail away from the user
   B.) Tail towards the user
   C.) Tail facing the right
   D.) Tail facing the left

Answer: Option 'B'

Tail towards the user

  • 13. The technique that extends storage capacities of main memory beyond the actual size of the main memory is called
   A.) multitasking
   B.) virtual storage
   C.) multiprocessing
   D.) multiprogramming

Answer: Option 'B'

virtual storage

  • 14. Full form of MB is
   A.) Micro Bytes
   B.) Mega Bytes
   C.) Mini Bytes
   D.) Milli Bytes

Answer: Option 'B'

Mega Bytes

  • 15. Memory is made up of
   A.) set of wires
   B.) set of circuits
   C.) large number of cells
   D.) All of the above

Answer: Option 'C'

large number of cells

  • 16. _______ acts as temporary high speed holding area between the memory and the CPU there by improving processing capabilities.
   A.) ROM
   B.) RAM
   C.) Temporary memory
   D.) Cache memory

Answer: Option 'D'

Cache memory

  • 17. The highest unit of information, computer can understand and process, is known as a
   A.) exe byte
   B.) zetta byte
   C.) geop byte
   D.) bronto byte

Answer: Option 'C'

geop byte

  • 18. How many bytes are there in one gigabyte?
   A.) 103 bytes
   B.) 106 bytes
   C.) 109 bytes
   D.) 1012 bytes

Answer: Option 'C'

109 bytes

  • 19. A collection of 8 binary digits 0's or 1's in a string format is known as
   A.) bit
   B.) byte
   C.) kilobyte
   D.) kilobit

Answer: Option 'A'

bit

  • 20. The most widely used code that represents each character as a unique 8-bit code is
   A.) ASCII
   B.) UNICODE
   C.) BCD
   D.) EBCDIC

Answer: Option 'A'

ASCII

  • 21. The software tools that enable a user to interact with a computer for specific purposes are known as
   A.) hardware
   B.) networked software
   C.) shareware
   D.) applications

Answer: Option 'D'

applications

  • 22. Which of the following system software resides in main memory always?
   A.) Text editor
   B.) Assembler
   C.) Linker
   D.) Loader

Answer: Option 'D'

Loader

  • 23. The ______ program is used to convert mnemonic code to machine code.
   A.) debug
   B.) C ++
   C.) FORTRAN
   D.) assembler

Answer: Option 'D'

assembler

  • 24. Machine language
   A.) is the language in which programs were first written
   B.) is the only language understood by the computer
   C.) differs from one type of computer to another
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 25. It is the set of programs that enables your computer's hardware device and application software to work together.
   A.) management
   B.) processing
   C.) utility
   D.) system software

Answer: Option 'D'

system software