SBI Bank PO Exam Computer Knowledge - Test 3

  • 1. When you save an access project, what file format do you use?
   A.) .mdb
   B.) .adp
   C.) .Xml
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

.adp

  • 2. Artificial intelligence is an example of
   A.) first generation computer
   B.) third generation computer
   C.) fourth generation computer
   D.) fifth generation computer

Answer: Option 'D'

fifth generation computer

  • 3. Benefits of computer are
   A.) very fast and can store huge amount of data
   B.) provide accurate output either input is correct or not
   C.) think about the processing
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

very fast and can store huge amount of data

  • 4. Which was the first electronic computer constructed at the Moore school of Engineering?
   A.) EDVAC
   B.) ONIVAC
   C.) ENIAC
   D.) EDSAC

Answer: Option 'A'

EDVAC

  • 5. Desktop and personal computers are also known as
   A.) Supercomputer
   B.) Servers
   C.) Peripheral equipment
   D.) Microcomputer

Answer: Option 'D'

Microcomputer

  • 6. Which of the following is generally costlier?
   A.) Notebook computer
   B.) Personal computer
   C.) Mainframe
   D.) Laptop computer

Answer: Option 'C'

Mainframe

  • 7. The system unit
   A.) coordinates input and output devices
   B.) controls and manipulates data
   C.) is the container that housed electronic components
   D.) is a combination of hardware and software

Answer: Option 'C'

is the container that housed electronic components

  • 8. 'Brain' of the computer is known by
   A.) Arithmetic and Logical Unit (ALU)
   B.) Control Unit (CU)
   C.) Central Processing Unit (CPU)
   D.) Storage Unit (SU)

Answer: Option 'C'

Central Processing Unit (CPU)

  • 9. CPU can directly understand this language
   A.) C
   B.) Assembly
   C.) Machine language
   D.) Java

Answer: Option 'C'

Machine language

  • 10. In laser printers, printing is achieved by deflecting laser beam on to ______ surface of a drum.
   A.) magnetised
   B.) photosensitive
   C.) magnetic
   D.) Either '1' or '2'

Answer: Option 'B'

photosensitive

  • 11. The CRT is ________ is shape.
   A.) circular
   B.) rectangular
   C.) eclipse
   D.) conical

Answer: Option 'B'

rectangular

  • 12. Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
   A.) Function
   B.) Space bar
   C.) Arrow
   D.) Control

Answer: Option 'D'

Control

  • 13. Which of the following memory chip is faster?
   A.) DRAM
   B.) SRAM
   C.) RAM
   D.) There is no certainty

Answer: Option 'B'

SRAM

  • 14. The primary device that a computer uses to store information is 
   A.) TV
   B.) storehouse
   C.) desk
   D.) hard drive

Answer: Option 'D'

hard drive

  • 15. Kilobyte equals to how many bytes?
   A.) 1000
   B.) 1024
   C.) 1035
   D.) 1052

Answer: Option 'B'

1024

  • 16. Which of the following represents one billion characters?
   A.) Byte
   B.) Giga byte
   C.) kilobyte
   D.) megabyte

Answer: Option 'B'

Giga byte

  • 17. What type of information system would be recognised by digital circuits?
   A.) Hexadecimal system
   B.) Binary system
   C.) Both '1' and '2'
   D.) Only roman system

Answer: Option 'C'

Both '1' and '2'

  • 18. The coding system allows non-english characters and special characters to be represented
   A.) ASCII
   B.) UNICODE
   C.) EBCDIC
   D.) ANSIC

Answer: Option 'B'

UNICODE

  • 19. The octal system
   A.) needs less digits to represent a number than in the binary system
   B.) needs more digits to represent a number than in the binary system
   C.) needs the same number of digits to represent a number as in the binary system
   D.) needs the same number of digits to represent a number as in the decimal system

Answer: Option 'A'

needs less digits to represent a number than in the binary system

  • 20. The function of an assembler is
   A.) to convert basic language into machine language
   B.) to convert high level language into machine language
   C.) to convert assembly language into machine language
   D.) to convert assemble language into high level language

Answer: Option 'C'

to convert assembly language into machine language

  • 21. A linker program
   A.) places the program in the memory for the purpose of execution
   B.) relocates the program to execute from the specific memory area allocated to it
   C.) links the program with other programs needed for its execution
   D.) interfaces the program with the entities generating its input data

Answer: Option 'C'

links the program with other programs needed for its execution

  • 22. A set of rules for telling the computer what operations to perform is called a
   A.) procedural language
   B.) structures
   C.) command language
   D.) programming language

Answer: Option 'D'

programming language

  • 23. Multi-processing means
   A.) two or more central processing units within a single computer system
   B.) two or more input devices connected to a single computer system
   C.) two or more programs running at once
   D.) two or more tasks carried out by a single computer system

Answer: Option 'A'

two or more central processing units within a single computer system

  • 24. When a file contains instructions that can be carried out by the computer, it is often called a(n) _______ file.
   A.) data
   B.) information
   C.) executable
   D.) application

Answer: Option 'C'

executable

  • 25. Windows ME, what does ME stand for?
   A.) Millennium-Edition
   B.) Micro-Expert
   C.) Macro-Expert
   D.) Multi-Expert

Answer: Option 'A'

Millennium-Edition

Computer Knowledge SBI set 3 Download Pdf