Basic Computer Knowledge Fundamentals Questions and Answers MCQs Set - 10

  • 1. It is a levy on purchase and sale of goods in India
   A.) input tax
   B.) output tax
   C.) input credit
   D.) sales tax

Answer: Option 'A'

input tax

  • 2. The first step to get started with Tally is to create a .................
   A.) account
   B.) company
   C.) file
   D.) folder

Answer: Option 'B'

company

  • 3. It is the primary online document for recording transactions
   A.) file
   B.) entry
   C.) voucher
   D.) receipt

Answer: Option 'C'

voucher

  • 4. Which of the following is not a property of fiber optic cabling?
   A.) Transmits at faster speeds than copper cabling
   B.) Easier to capture a signal from than copper cabling
   C.) Very resistant to interference
   D.) Carries signals as light waves

Answer: Option 'B'

Easier to capture a signal from than copper cabling

  • 5. What does fiber use to  transmit data?
   A.) Vibrations
   B.) Sound
   C.) Electrical current
   D.) Light

Answer: Option 'D'

Light

  • 6. Which of the following network cabling would you choose to install around a noisy room where machines were constantly running?
   A.) Fiber
   B.) STP
   C.) Coax
   D.) UTP

Answer: Option 'A'

Fiber

  • 7. You've been told about radio frequency eavesdropping and want to protect your network from this threat. Which of the following media types would you choose in this situation?
   A.) UTP
   B.) STP
   C.) Coax
   D.) Fiber

Answer: Option 'D'

Fiber

  • 8. Which of the following statements in false?
   A.) Secondary storage is non-volatile
   B.) Primary storage is volatile
   C.) When the computers is turned off, data and instructions stored in primary storage are erased
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 9. What does OCR stands for
   A.) Optical Character Reader
   B.) Operational Character Reader
   C.) Optical Character Recognition
   D.) Only Character Reader

Answer: Option 'A'

Optical Character Reader

  • 10. Dot Matrix is a type of
   A.) Tape
   B.) Disk
   C.) Printer
   D.) Bus

Answer: Option 'C'

Printer

  • 11. The  secondary storage devices can only store sata but they cannot perform
   A.) arithmetic operations
   B.) fetch operations
   C.) logic operations
   D.) Either of these

Answer: Option 'D'

Either of these

  • 12. In computer science by information we mean
   A.) any output coming out from computer
   B.) processed data put in an intelligent form
   C.) a report printed by the computer
   D.) plural of data

Answer: Option 'B'

processed data put in an intelligent form

  • 13. Which keys can be pressed quit without saving in DOS?
   A.) Ctrl + A
   B.) Ctrl + B
   C.) Ctrl + C
   D.) Ctrl + D

Answer: Option 'C'

Ctrl + C

  • 14. Which command is used to get the current date only?
   A.) Date
   B.) Time
   C.) Second
   D.) All of these

Answer: Option 'A'

Date

  • 15. Genarally, the DATE is entered in the form
   A.) DD-YY-MM
   B.) YY-DD-MM
   C.) MM-YY-DD
   D.) MM-DD-YY

Answer: Option 'A'

DD-YY-MM

  • 16. DEL Command is used to
   A.) delete files
   B.) delete directory
   C.) delete labels
   D.) delete contents of file

Answer: Option 'A'

delete files

  • 17. Which command be used to ask you to confirm that you want to delete the directory?
   A.) Deltree
   B.) Deltree/f
   C.) Del*.*/p
   D.) Erase*.*

Answer: Option 'C'

Del*.*/p

  • 18. The bar which shoows your current status is the document is called
   A.) status
   B.) standard
   C.) format
   D.) title

Answer: Option 'A'

status

  • 19. You can delete one character using this key
   A.) backspace
   B.) delete
   C.) edit
   D.) format

Answer: Option 'A'

backspace

  • 20. You can use this alignment to centralize your text
   A.) right
   B.) centre
   C.) left
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

left

  • 21. Spell check is under which menu
   A.) edit
   B.) view
   C.) tool
   D.) format

Answer: Option 'C'

tool

  • 22. Grammatical errors are shown in
   A.) red
   B.) green
   C.) blue
   D.) black

Answer: Option 'B'

green

  • 23. Which of the following is a correct definition of volatile memory?
   A.) It does its contents at high temperatures
   B.) It is to be kept in air-tight boxes
   C.) It loses its contents on failure of power supply
   D.) It does not lose its contents oon failure of power supply

Answer: Option 'C'

It loses its contents on failure of power supply

  • 24. One thousand bytes represent a
   A.) megabyte
   B.) gigabyte
   C.) kilobyte
   D.) All of these

Answer: Option 'C'

kilobyte

  • 25. Large amounts of cheques are processed by using
   A.) OCR
   B.) MICR
   C.) OMR
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

MICR

Computer Quiz Set - 10 Download Pdf