Basic Computer Knowledge Fundamentals Questions and Answers MCQs Set - 9

  • 1. Which of the following is a correct definition of volatile memory?
   A.) It does its contents at high temperatures
   B.) It is to be kept in air-tight boxes
   C.) It loses its contents on failure of power supply
   D.) It does not lose its contents on failure of power supply

Answer: Option 'C'

It loses its contents on failure of power supply

  • 2. One thousand bytes represent a
   A.) megabyte
   B.) gigabyte
   C.) kilobyte
   D.) All of these

Answer: Option 'C'

kilobyte

  • 3. Large amounts of cheques are processed by using
   A.) OCR
   B.) MICR
   C.) OMR
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

MICR

  • 4. The concentric circles on the floppy disk are further divided into
   A.) tracks
   B.) sectors
   C.) cylinders
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

sectors

  • 5. Which of the following storage devices can be used for storing large backup data?
   A.) Floppy disk
   B.) Hard disk
   C.) Magnetic tape
   D.) All of these

Answer: Option 'C'

Magnetic tape

  • 6. Which statement is correct?
   A.) Directories can be kept inside a file
   B.) Files can not be kept inside a directory
   C.) 1 millisec = 10^3 sec
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

1 millisec = 10^3 sec

  • 7. CHKDSK can be used to find
   A.) disk's bad portion
   B.) occupied space
   C.) free space
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 8. DIR command is used to
   A.) display a list of files in a directory
   B.) display contents of files in directory
   C.) display type of files in a sub-directory
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

display a list of files in a directory

  • 9. To copy the file command.com from drive c: to drive a 
   A.) drive c: copy drive a: command.com
   B.) c:a: copy command.com
   C.) copy c:command.com a:
   D.) Both '2' and '3'

Answer: Option 'C'

copy c:command.com a:

  • 10. While working with MS-DOS which key is used to get the previous command used?
   A.) F3
   B.) F1
   C.) F6
   D.) F9

Answer: Option 'A'

F3

  • 11. All open, close icons are there on the which toolbar?
   A.) Formatting
   B.) Standard
   C.) Drawing
   D.) Table

Answer: Option 'B'

Standard

  • 12. You can enter page number from which menu?
   A.) Edit
   B.) File
   C.) Insert
   D.) Tool

Answer: Option 'C'

Insert

  • 13. Text can be styled using
   A.) font
   B.) size
   C.) colour
   D.) clipArt

Answer: Option 'A'

font

  • 14. You can start a new docment using new command which is under this menu
   A.) new
   B.) edit
   C.) file
   D.) window

Answer: Option 'C'

file

  • 15. Cut operations places the selected text into an area in the memory called
   A.) clip board
   B.) buffers
   C.) window
   D.) dialog Box

Answer: Option 'A'

clip board

  • 16. What is the primary difference between a pivot table report and a cross tab query?
   A.) A pivot table report can contain sums, counts, and averages while a cross tab query connot
   B.) You can't pivot a cross tab query
   C.) A cross tab query lets you group similar items. A pivot table report does not
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

You can't pivot a cross tab query

  • 17. The largest unit of a database is
   A.) a record
   B.) a field
   C.) a subfield
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

a field

  • 18. What's the best access object for an invoice you'll mail to customers?
   A.) A report
   B.) A form
   C.) A table
   D.) All of these

Answer: Option 'A'

A report

  • 19. What is a Grouped report?
   A.) A type of report that can be generated by the report wizard
   B.) A report that displays data that has been sorted in ascending or descending order
   C.) A report that displays data grouped by fields you specify
   D.) All of the above

Answer: Option 'C'

A report that displays data grouped by fields you specify

  • 20. A(n) .......... or command is the basic building block of a macro.
   A.) action
   B.) expression
   C.) function
   D.) procedure

Answer: Option 'A'

action

  • 21. The view that puts a blue line around each page that would be printed is the
   A.) print preview
   B.) normal view
   C.) page break preview
   D.) split view

Answer: Option 'C'

page break preview

  • 22. Which of the following HTML elements is the starting element in all HTML document?
   A.) Root
   B.) Metadata
   C.) Section
   D.) Phrasing

Answer: Option 'A'

The Root element is the starting element in an HTML document, and it is present in all HTML documents.

  • 23. Who invented the QWERTY keyboard?
   A.) Charlie Sholes
   B.) Karl Sholes
   C.) Christopher Latham Sholes
   D.) Khristopher Sholes

Answer: Option 'C'

Christopher Latham Sholes

  • 24. What is Windows Vista?
   A.) Processor
   B.) Operating System
   C.) Input device
   D.) Memory

Answer: Option 'B'

Windows Vista is an operating system, designed and marketed by Microsoft Inc.

  • 25. Which of the following is not a DBMS software?
   A.) dBASE
   B.) FoxPro
   C.) Oracle
   D.) Database2000

Answer: Option 'D'

Database2000

Computer Quiz Set - 9 Download Pdf