Data Communication MCQs | Interview Questions and Answers | Basic Computer Knowledge

  • Chicken Fry Biryani

  • 1. Teredo is an automatic tunneling technique. In each client the obfuscated IPv4 address is represented by bits
   A.) 96 to 127
   B.) 0 to 63
   C.) 80 to 95
   D.) 64 to 79

Answer: Option 'A'

96 to 127

  • 2. Working of the WAN generally involves?
   A.) ATM
   B.) Satellite
   C.) Frame delay
   D.) All of above

Answer: Option 'D'

All of above

  • 3. Which of the following is used for modulation and demodulation?
   A.) Modem
   B.) Multiplexer
   C.) Protocols
   D.) Gateway

Answer: Option 'B'

​Multiplexer

  • 4. In file transfer protocol, data transfer can be done in ______
   A.) stream mode
   B.) block mode
   C.) compressed mode
   D.) all of the mentioned

Answer: Option 'D'

all of the mentioned

  • 5. What is the other name of a LAN card?
   A.) Modem
   B.) NIC
   C.) Network connector
   D.) Internet card

Answer: Option 'B'

NIC

  • 6. In FTP protocol, client contacts server using ____ as the transport protocol.
   A.) transmission control protocol
   B.) user datagram protocol
   C.) datagram congestion control protocol
   D.) stream control transmission protocol

Answer: Option 'A'

transmission control protocol

  • 7. Suppose two IPv6 nodes want to interoperate using IPv6 datagrams but are connected to each other by intervening IPv4 routers. The best solution here is
   A.) use dual-stack approach
   B.) No solution
   C.) Tunneling
   D.) Replace the system

Answer: Option 'C'

Tunneling

  • 8. These are the features present in IPv4 but not in IPv6.
   A.) Fragmentation
   B.) Header checksum
   C.) Options
   D.) All of the mentioned

Answer: Option 'D'

All of the mentioned

  • 9. Which field helps to check rearrangement of the fragments?
   A.) offset
   B.) TTL
   C.) flag
   D.) identifier

Answer: Option 'A'

offset

  • 10. If the value in protocol field is 17, the transport layer protocol used is ____
   A.) TCP
   B.) UDP
   C.) Either (a) or (b)
   D.) FTP

Answer: Option 'B'

UDP