IT Officer Questions | Basic Computer Knowledge

  • 1. _____ contains the information about an array used in a program.
   A.) Dope vector
   B.) Record
   C.) Table
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Dope vector

  • 2. A sort that compares each element with its adjacent element in a list is called _______
   A.) Insertion Sort
   B.) Bubble Sort
   C.) Quick Sort
   D.) Heap Sort

Answer: Option 'B'

Bubble Sort

  • 3. The term DEQUE refers _______
   A.) single ended queue
   B.) double ended queue
   C.) Both (A) & (B)
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

double ended queue

  • 4. Which of the following data structure is required to evaluate a post fix expression?
   A.) Stack
   B.) linked list
   C.) Array
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

​Stack

  • 5. A matrix in which number of zero elements are much higher than the number of non zero elements is called
   A.) Scalar Matrix
   B.) Identity Matrix
   C.) Sparse Matrix
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

​Sparse Matrix

  • 6. In order traversal is also known as _______
   A.) Pre order
   B.) Symmetric order
   C.) End order
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

​Symmetric order

  • 7. Which data structure is required to check balanced parenthesis in an expression?
   A.) Linked List
   B.) Queue
   C.) Stack
   D.) Tree

Answer: Option 'C'

​Stack

  • 8. The smallest element of an Array’s index is known as _______
   A.) Range
   B.) Upper bound
   C.) Lower bound
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

​Lower bound

  • 9. A linked list that has no beginning and no end is called _______
   A.) Doubly linked list
   B.) Singly linked list
   C.) Circular linked list
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Circular linked list

  • 10. Rows of a relation are called ________
   A.) entity
   B.) degree
   C.) tuples
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

tuples

  • 11. In SQL, Which of the following is a Data Manipulation Language(DML) command?
   A.) create
   B.) drop
   C.) alter
   D.) merge

Answer: Option 'D'

merge

  • 12. The number of tuples in a relation is termed as ______
   A.) cardinality
   B.) entity
   C.) column
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

cardinality

  • 13. ______ is a top-down approach in which one higher level entity can be divided into two lower level entities.
   A.) Aggregation
   B.) Specialization
   C.) Generalization
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

​Specialization

  • 14. Which of the following is used with database?
   A.) ATM
   B.) Payment gateway
   C.) Data Mining
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Data Mining

  • 15. Which of the following is a part of the Oracle database system?
   A.) Free lists
   B.) Front end
   C.) Network
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

​Front end

  • 16. In E-R Diagram, attribute is represented by ______
   A.) Rectangle
   B.) eclipse
   C.) Square
   D.) Double Rectangle

Answer: Option 'B'

​eclipse

  • 17. Which of the following is not a type of database?
   A.) Hierarchical
   B.) Relational
   C.) Network
   D.) Transition

Answer: Option 'D'

Transition

  • 18. In a relational database, each tuple is divided into fields called_______
   A.) Relations
   B.) Domains
   C.) Queries
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Domains

  • 19. In SQL, TCL stands for______
   A.) Transmission Control Language
   B.) Transaction Central Language
   C.) Ternary Control Language
   D.) Transaction Control Language

Answer: Option 'D'

Transaction Control Language

  • 20. ________ is mainly responsible for allocating the resources as per process requirement?
   A.) RAM
   B.) Compiler
   C.) Operating Systems
   D.) Software

Answer: Option 'C'

Operating Systems

  • 21. Which of the following plays an important role in modern Operating Systems(OS)?
   A.) Kernel
   B.) Shell
   C.) Fork
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Kernel

  • 22. ______ occur commonly in multi-tasking when two or more threads waiting for each other.
   A.) Kernel
   B.) Shell
   C.) Fork
   D.) Deadlock

Answer: Option 'D'

Deadlock

  • 23. _____ is the program which interprets commands given by the user?
   A.) Kernel
   B.) Shell
   C.) Fork
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Shell

  • 24. In DOS label command is used to _____
   A.) Create the label of disk
   B.) Change the label of disk
   C.) Both (A) & (B)
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Both (A) & (B)

  • 25. NTFS stands for _______
   A.) New Technology File System
   B.) New Transmission File System
   C.) Net Transmission File System
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

New Technology File System

IT Officer Questions Download Pdf