Computer Memory - IBPS Clerk & PO Questions and Answers | Basic Computer Knowledge

  • 1. The word 'computer' usually refers to the central processor unit plus
   A.) external memory
   B.) internal memory
   C.) input devices
   D.) output devices

Answer: Option 'B'

internal memory

  • 2. The term “memory” applies to which one of the following?
   A.) Logic
   B.) Storage
   C.) Control
   D.) Input device

Answer: Option 'B'

Storage

  • 3. When power is supplied to the system then to maintain data with the life of battery, computer BIOS contains the following.
   A.) CMOS
   B.) CPU
   C.) RAM
   D.) DRAM

Answer: Option 'A'

CMOS

  • 4. What is meant by the term RAM?
   A.) Memory which only be read
   B.) Memory which can only be written
   C.) Memory which both read and written
   D.) Memory which is used for permanent storage

Answer: Option 'C'

Memory which both read and written

  • 5. A nonvolatile type of memory that can be programmed and erased in sectors, rather than one byte at a time is:
   A.) flash memory
   B.) EPROM
   C.) EEPROM
   D.) MPROM

Answer: Option 'A'

flash memory

  • 6. Memory that loses its contents when power is lost is: 
   A.) random
   B.) volatile
   C.) static
   D.) nonvolatile

Answer: Option 'B'

volatile

  • 7. The two kind of main memory are
   A.) ROM
   B.) floppy disk and hard disk
   C.) primary and secondary
   D.) direct and sequential

Answer: Option 'C'

primary and secondary

  • 8. Which one is the secondary memory device ?
   A.) CPU
   B.) ALU
   C.) floppy disk
   D.) Mouse

Answer: Option 'C'

floppy disk

  • 9. Which of the following is an example of non-volatile memory?
   A.) ROM
   B.) LSI
   C.) VLSI
   D.) RAM

Answer: Option 'A'

ROM

  • 10. What are the two basic types of memory that your computer uses?
   A.) RAM/ROM
   B.) RW/RAM
   C.) ERAM
   D.) ROM

Answer: Option 'A'

RAM/ROM

  • 11. _______________ is a form of permanent memory that holds all the instructions the computer needs to start up and does not get erased when the power is turned off.
   A.) The Network Interface Card (NIC)
   B.) RAM
   C.) ROM
   D.) The CUP

Answer: Option 'C'

ROM

  • 12. What is the name given to the memory which works on time sharing principle in order to create an illusion of infinite memory space?
   A.) Cache memory
   B.) Register
   C.) Virtual memory
   D.) Primary memory

Answer: Option 'C'

Virtual memory

  • 13. The storage that supplements the primary internal storage of a computer is known as
   A.) secondary storage
   B.) background storage
   C.) primary storage
   D.) back-end storage

Answer: Option 'D'

back-end storage

  • 14. The following computer's memory is characterised by low-cost per bit stored _____________
   A.) Primary
   B.) Secondary
   C.) Hard Disk
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

Secondary

  • 15. Which contents are lost when the computer turns off?
   A.) Storage
   B.) Memory
   C.) Input
   D.) Output

Answer: Option 'B'

Memory

  • 16. A memo data type of access can hold ______________ characters.
   A.) 33000
   B.) 32000
   C.) 31000
   D.) 34000

Answer: Option 'B'

32000

  • 17. Which of the following describes the action of storing a bit of data in a mask ROM?
   A.) A 1 is stored in a bipolar cell by opening the base connection to the address line.
   B.) A 1 is stored by connecting the gate of a MOS cell to the address line
   C.) A 0 is stored in a bipolar cell by shorting the base connection to the address line.
   D.) A 0 is stored by connecting the gate of a MOS cell to the address line.

Answer: Option 'B'

A 1 is stored by connecting the gate of a MOS cell to the address line

  • 18. The main advantage of semiconductor RAM is its ability to:
   A.) retain stored data when power is interrupted or turned off
   B.) be randomly accessed
   C.) be written to and read from rapidly
   D.) be sequentially accessed

Answer: Option 'C'

be written to and read from rapidly

  • 19. Which of the following is one of the basic characteristics of DRAMs?
   A.) DRAMs must have a constantly changing input.
   B.) DRAMs have a broader "dynamic" storage range than other types of memories.
   C.) DRAMs must be periodically refreshed in order to be able to retain data.
   D.) DRAMs are simpler devices than other types of memories.

Answer: Option 'C'

DRAMs must be periodically refreshed in order to be able to retain data.

  • 20. What is the bit storage capacity of a ROM with a 1024 * 8 organization?
   A.) 1024
   B.) 8192
   C.) 2048
   D.) 4096

Answer: Option 'B'

8192

  • 21. L1 is known as ________.
   A.) primary cache
   B.) DRAM
   C.) secondary cache
   D.) SRAM

Answer: Option 'A'

primary cache

  • 22. To which pin on the RAM chip does the address decoder connect in order to signal which memory chip is being accessed?
   A.) The address input
   B.) The output enable
   C.) The data input
   D.) The chip enable

Answer: Option 'D'

The chip enable

  • 23. The ideal memory ________.
   A.) has high storage capacity
   B.) has in-system read and write capacity
   C.) is nonvolatile
   D.) has all of the above characteristics

Answer: Option 'D'

has all of the above characteristics

  • 24. EEPROM stands for ________
   A.) electrically erasable programmable read-only memory
   B.) encapsulated electrical programmable read-only memory
   C.) elementary electrical programmable read-only memory
   D.) elementary erasable programmable read-only memory

Answer: Option 'A'

electrically erasable programmable read-only memory

  • 25. How can UV erasable PROMs be recognized?
   A.) They will have a small violet dot next to the #1 pin.
   B.) There is a small window on the chip.
   C.) Their part number always starts with a "U", such as in U12.
   D.) They are not readily identifiable, since they must always be kept under a small cover.

Answer: Option 'B'

There is a small window on the chip.



Computer Memory Download Pdf