SBI Clerk 2018 Computer Awareness Quiz Set - 1

  • 1. Which of the following is an example of telecommunications device?
   A.) Scanner
   B.) Printer
   C.) Modem
   D.) Joystick

Answer: Option 'C'

Modem

  • 2. 601 error code identifies a - 
   A.) Hard disc problem
   B.) ALU problem
   C.) Motherboard problem
   D.) Floppy drive problem

Answer: Option 'D'

Floppy drive problem

  • 3. Which of the following function key is used to opens a search feature for many programs including Microsoft windows when at the windows Desktop?
   A.) F1
   B.) F2
   C.) F3
   D.) F4

Answer: Option 'C'

F3

  • 4. Small application programs that run on a web page and may ensure a form is completed properly or provide animation are known as
   A.) Cookies
   B.) Spam
   C.) Flash
   D.) Hyperlink

Answer: Option 'C'

Flash

  • 5. _______ is the combination of a scanner and special software which converts the printed or handwritten data to ASC II.
   A.) OCR
   B.) OMR
   C.) MICR
   D.) Kimball tag reader

Answer: Option 'A'

OCR

  • 6. Which of the following is a not- volatile memory?
   A.) EEPROM
   B.) PROM
   C.) Static RAM
   D.) Both 1) and 2)

Answer: Option 'D'

Both 1) and 2)

  • 7. ______ component is used for short - term data storage.
   A.) ROM
   B.) RAM
   C.) DVD
   D.) Hard disc

Answer: Option 'B'

RAM

  • 8. _______ is a shortcut key, used to inserts a blank field in a word file.
   A.) Alt + F 9
   B.) Ctrl + F9
   C.) Shift + F9
   D.) Ctrl + F10

Answer: Option 'B'

Ctrl + F9

  • 9. A _____ colour underlines indicate grammar errors in Microsoft Word document.
   A.) Red
   B.) Yellow
   C.) Green
   D.) Pink

Answer: Option 'C'

Green

  • 10. Which of the following four binary digits is equivalent to decimal number 12?
   A.) 1011
   B.) 1101
   C.) 1111
   D.) 1100

Answer: Option 'D'

1100

  • 11. The pictorial representation of a program or the algorithm is known as -
   A.) Coding
   B.) Structured query language
   C.) Command language
   D.) Flowchart

Answer: Option 'D'

Flowchart

  • 12. Which of the following options does not belong to any Computer Language?
   A.) DCL
   B.) SHELL
   C.) C sharp
   D.) PROLOG

Answer: Option 'B'

SHELL

  • 13. Which of the following is an application software?
   A.) Microsoft Excel
   B.) Windows-8
   C.) Windows - XP
   D.) Control Panel

Answer: Option 'A'

Microsoft Excel

  • 14. Which key is pressed to move to the beginning of a line of text in a document?
   A.) Scrollbar
   B.) Home Key
   C.) Tab key
   D.) Page up key

Answer: Option 'B'

Home Key

  • 15. I Petabyte is equal to how many terabytes?
   A.) (1024)²
   B.) (1024)³
   C.) 1024
   D.) (1204)²

Answer: Option 'C'

1024

  • 16. A collection of programs that controls how your computer system runs and processes information is called-
   A.) Motherboard
   B.) Operating system
   C.) Interface
   D.) Protocol

Answer: Option 'B'

Operating system

  • 17. Which of the following shows 'off' state of current in binary code?
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 0
   D.) 10

Answer: Option 'C'

0

  • 18. Which domain name does belong to Military or Defence organisation?
   A.) .biz
   B.) .military
   C.) .edu
   D.) .mil

Answer: Option 'D'

.mil

  • 19. What does 'LSI' stand for?
   A.) Low scale Integrated
   B.) Logical Scale Integration
   C.) Large scale Integrated
   D.) Local Scale Integration

Answer: Option 'C'

Large scale Integrated

  • 20. What is called the part of CPU which coordinates all function of  computer and other components?
   A.) ALU
   B.) UPS
   C.) Motherboard
   D.) Control unit

Answer: Option 'D'

Control unit

  • 21. What does 'P' stand for in 'DPI'?
   A.) Protocol
   B.) Page
   C.) Per
   D.) Pixel

Answer: Option 'C'

Per

  • 22. _______ is a component of the motherboard, which is used to travel information.
   A.) Bus
   B.) CMOS
   C.) Port
   D.) Chip

Answer: Option 'A'

Bus

  • 23. _______ is a network point that acts as an entrance to another network.
   A.) Phishing
   B.) Server
   C.) FTP
   D.) Gateway

Answer: Option 'D'

Gateway

  • 24. What is the full form of NIC?
   A.) Net Internet Channel
   B.) New Interface Card
   C.) Network Internet Card
   D.) Network Interface Card 

Answer: Option 'D'

Network Interface Card 

  • 25. ______ is a function to return system files and settings to an earlier point in time when the system was running properly.
   A.) re - access
   B.) Restore
   C.) Segmenting
   D.) Retrieve

Answer: Option 'B'

Restore

SBI Clerk 2018 Computer Awareness Quiz Set - 1 Download Pdf